Obavy hodil za hlavu až v Praze. Lepší publikum než v Premier League, klaněl se Wright

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Obavy hodil za hlavu až v Praze. Lepší publikum než v Premier League, klaněl se Wright

Peter Wright s trofejí pro vítěze Czech Darts Open.
Peter Wright s trofejí pro vítěze Czech Darts Open.PDC
Jako by ho znovu polili živou vodou. Peter Wright (53) dlouhé měsíce čekal na okamžik, kdy bude zase na pódiu pózovat s trofejí. Svérázný Skot sice přijel do Prahy na Czech Darts Open jako jedna z hvězd, o titul se ale měli prát jiní.

Byly to pro něj hodně těžké měsíce. Když loni v listopadu hrál na prestižním turnaji Grand Slam of Darts ve Wolverhamptonu, zastihly jeho manželku Joanne velké zdravotní problémy. Žena, která před každým turnajem tvoří jeho účes a zdobí tvář, musela být hospitalizovaná v nemocnici.

"Bylo to strašných pár týdnů," vyprávěl Peter Wright pro list The Sun. "Byla v absolutní agónii, měla obrovské bolesti. Říkala mi, že se bojí, že umírá. Nevěděli jsme nic, pak jsem ani šest dní nesměl do nemocnice," dodal.

Nejistota a špatná nálada se podepsala na Wrightových výkonech. Na mistrovství světa ani nechtěl jet a nakonec při obhajobě druhého titulu vypadl už ve třetím kole s Kimem Huybrechtsem. A ani rok 2023 pro něj nebyl zrovna dobrý. V ostře sledované Premier League je s velkým odstupem nejhorším hráčem a i z dalších turnajů se vracel s neúspěchy.

Poklona publiku

Navzdory tomu všemu přijížděl do Prahy jako jedna z hvězd. A když v sobotu vyhrál svůj první zápas, vysekl fanouškům v Letňanech poklonu: "Jste lepší publikum než to v Premier League!"

Lidé ho hnali a on po každém dalším vítězství sliboval, že v příštím zápase bude hrát ještě lépe. Nelhal a došel si až pro titul, k němuž mu z hlediště tleskala i jeho milovaná žena. Ta, kterou při každém nástupu hned pod pódiem nezapomene políbit, už je zase fit.

Pro organizátory českého podniku European Tour to byla odměna. Díky Wrightově image má pražský turnaj originálního a zároveň ikonického vítěze. "Páni! Já jsem fakt vyhrál!" smál se upřímně Wright. "Chizzy (Chisnall) vyhrál během půl roku tři turnaje, s ním je to vždycky těžké," ulevil si.

Naoplátku ale dostal od finálového soupeře Dava Chisnalla kompliment: "Peter hrál skvěle, zasloužil si vyhrát. Ve finále byl trochu lepší, ale i tak to pro mě byl skvělý víkend."

Házet průměr přes 100

Šipkař s přezdívkou "Snakebite" bral za pražské vítězství prémii 30 tisíc liber (cca 800 tisíc korun) a díky triumfu se posunul na druhé místo světového žebříčku. Těší ho ale hlavně návrat na vítěznou vlnu. Po nepříjemných rodinných trablích totiž ovládl první bodovaný turnaj.

Současně už sám nějaký ten čas poznává, že se na scénu derou kvalitní, mladší rivalové. "Kdo chce vyhrávat turnaje, potřebuje házet průměrně přes 100. Ta moje čísla možná zase porostou nahoru, ale stejně je budu muset ještě navýšit, protože úroveň všech hráčů okolo je dnes opravdu neuvěřitelná. Pro šipky je to skvělé," pronesl třiapadesátiletý skotský šipkař, aktuálně jeden z nejstarších mezi elitou.

"Už jsem starý chlap, ale šipky mě baví, což je hlavní," řekl Wright a vzápětí dodal: "Ale hlavně, to publikum bylo neuvěřitelné. Podporovali každého! Nemůžu se dočkat, až se příští rok vrátím."

Výsledky European Tour v Praze