Rakousko zaskočilo Finy a rozhodlo v poslední sekundě, další favorité nezaváhali

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rakousko zaskočilo Finy a rozhodlo v poslední sekundě, další favorité nezaváhali

Aktualizováno
Další branka v síti Kazachstánu.
Další branka v síti Kazachstánu.Profimedia
Rakouští hokejisté porazili na mistrovství světa ve skupině A v Praze překvapivě Finsko 3:2. Favorit sice vedl už 2:0, ale v poslední sekundě dovršil obrat útočník Benjamin Baumgartner (24). Úřadující olympijští vítězové si připsali druhou porážku ze čtyř utkání na turnaji. Další favorité už ve čtvrtek body neztráceli, výhry braly týmy Švédska, Kanady i USA.

Finsko – Rakousko 2:3

V 15. zápase s Finskem Rakušané poprvé vyhráli. Dosud proti nim měli na kontě vedle 13 porážek jen remízu 3:3 z mistrovství světa v Petrohradu v roce 2000 a skóre 24:76.

Finové se ujali vedení po 171 sekundách. Iiro Pakarinen vyhrál u zadního mantinelu souboj se Stevenem Strongem a Saku Mäenalanen po jeho přihrávce překonal Davida Kickerta. V čase 8:06 favorit zvýšil díky Oliveru Kapanenovi, který se trefil z otočky z pozice mezi kruhy k levé tyči. Dvacetiletý nováček na velké mezinárodní akci si polepšil na šest branek ze čtyř utkání na turnaji. Vzápětí při trestu Paula Stapelfeldta přestřelil Jeremu Innala.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Ve 24. minutě se Rakušané dočkali snížení, po přihrávce Thomase Raffla překonal Harriho Säteriho Mario Huber. Rakušané měli možnost vyrovnat ve dvou přesilových hrách v rychlém sledu po vyloučení Olivera Kapanena a Juusa Riikoly. Ve 45. minutě se sice při trestu Patrika Puistoly radovali z gólu, ale předčasně, protože trefu Dominica Zwergera sudí Tobias Björk a Michael Tscherrig neuznali kvůli postavení kapitána Thomase Raffla v brankovišti.

Kouč Rakouska Roger Bader si vzal ještě trenérskou výzvu a jeho tým se pak musel bránit v oslabení. V 50. minutě už smazal ztrátu střelou od modré čáry pod horní tyč obránce Thimo Nickl. Rakušané se ubránili při vyloučení Bernda Wolfa a potom mohl rozhodnout Juuso Riikola, jehož ránu vytěsnil se štěstím držadlem hole Kickert. Místo toho se radoval soupeř. Baumgartner si vybruslil v útočném pásmu zpět k modré čáře a jeho nahození přes clonu zapadlo k levé tyči za Säteriho.

Kazachstán – Švédsko 1:3

Vysoce favorizovaní Seveřané byli od první minuty lepším týmem a vytvořili si až drtinou herní převahu. Dlouho se jim ale nedařilo překonat brankáře Bojarkina, který dostal šanci místo odpočívající jedničky Šutova.

Až v 11. minutě uspěl s přesnou střelou Marcus Johansson. Další šanci stejného hráče Bojarkin zlikvidoval a nepřišli si na něj ani Frödén nebo Kempe. Zatímco Bojarkin v první třetině čelil 15 střelám, jeho protějšek Ersson si připsal jen jeden zákrok.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Obraz hry se nezměnil ani ve druhé části. Zvýšit švédské vedení mohl ze samostatného nájezdu Raymond, ale neuspěl stejně jako později Zetterlund. V polovině utkání mohlo nečekaně udeřit na druhé straně. Starčenko ale nestihl ideálně zakončit.

Dokonce v oslabení se do šance dostal Panjukov, nedokázal však puk včas posunout do odkryté branky. Druhý gól nakonec Švédové přidali paradoxně při přesilovce soupeře, kdy se po rychlém protiútoku prosadil Linus Johansson.

Hned na začátku třetí třetiny překonal Bojarkina Zetterlund. Ve 46. minutě se přesně pod horní tyč trefil Beketajev a šestou kazašskou střelou v utkání, která mířila na branku, snížil. Kazaši následně ožili, více zdramatizovat duel se jim ale nepodařilo.

Kanada – Norsko 4:1

Norové nastoupili stejně jako ve třetím utkání na turnaji proti Finsku bez své největší hvězdy Matse Zuccarella z Minnesoty. Poprvé se zařadil do sestavy další útočník Emilio Pettersen, jemuž skončila sezona na farmě Dallasu. Hned ve čtvrté minutě mohl otevřít skóre, ale nemířil přesně.

Norskému brankáři Henriku Haukelandovi o chvíli později pomohla horní tyčka po střele Dylana Guenthera. Kanada se potom ubránila při trestu Ridlyho Greiga a sama nevyužila přesilovku při vyloučení Eskilda Bakkeho Olsena. V čase 11:50 už se favorit dostal do vedení. Kaiden Guhle našel před brankou Brandona Taneva, který usměrnil puk za Haukelanda. V závěru úvodní části při pobytu Brandona Hagela na trestné lavici ujel v oslabení Greig, ale zakončení se mu nepodařilo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Po 136 sekundách druhé části Kanaďané zvýšili vedení. Po pasu Bowena Byrama doklepl puk do odkryté branka Andrew Mangiapane. Další možnost měl při vyloučení Stiana Solberga Pierre-Luc Dubois. V polovině druhé třetiny nepřekonali Haukelanda ani Jack McBain s Jaredem McCannem. Stav se nezměnil ani při vyloučení Maxe Krogdahla.

Za 40 minut hry neměli Norové na kontě jedinou střelu na branku. Nakonec si jich připsali šest. Hned v úvodu třetího dějství snížil Solberg. Na začátku 47. minuty se navíc nechal vyloučit hvězdný kanadský mladík Connor Bedard. Jenže místo možného vyrovnání vypíchl Seveřanům kotouč Dylan Cozens, s přehledem zakončil přečíslení dvou na jednoho a vrátil Kanaďanům dvoubrankový náskok.

Norský kapitán Patrick Thoresen byl v závěru blízko, aby koncovku přece jen ještě zdramatizoval. Po jeho teči měl Daws plné ruce práce, ale nakonec zastavil puk ještě před brankovou čárou. Více než dvě a půl minuty před koncem sáhli Norové ke hře bez gólmana, k pojistce toho využil McCann.

USA – Francie 5:0

Favorizovaní zámořští hráči do utkání vstoupili ve velkém stylu a již po 45 sekundách se dostali do vedení, když brankáře Juncu překonal Nelson. Elitní formace Američanů zápas rozhodla. Následně se dvakrát prosadil Boldy a čtvrtý gól přidal třetí člen útoku Gaudreau.

Zatímco Junca v první třetině čelil 16 střelám, Nedeljkovic v americké brance jen třem. V jediné vážnější situaci navíc Kevin Bozon místo zakončení ještě přihrával.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Do druhé části místo Juncy nastoupil Papillon a přestože i on byl v permanenci, měl více štěstí. Američané v koncovce polevili a často se snažili najít lépe postaveného spoluhráče. Těžší zákroky si Papillon připsal v přesilových hrách soupeře, poradil si ale se zakončením Tkachuka a ve 37. minutě vyrazil i Zegrasou střelu po přečíslení dva na jednoho.

Papillon nakonec čisté konto neudržel, v 58. minutě jej překonal Pinto. Brankář Bordeaux utkání dochytal s 37 úspěšnými zákroky. Nedeljkovic nulu uhájil i proto, že si poradil s brejkem Kevina Bozona.