Šipkařské MS: Van Gerwen končí ve čtvrtfinále, Cross otáčel, Littler pokračuje v senzaci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šipkařské MS: Van Gerwen končí ve čtvrtfinále, Cross otáčel, Littler pokračuje v senzaci

Aktualizováno
Michael van Gerwen gratuluje k postupu Scottovi Williamsovi
Michael van Gerwen gratuluje k postupu Scottovi WilliamsoviProfimedia
Semifinále mistrovství světa šipkařů bude výhradně anglickou záležitostí. Hlavního favorita Michaela van Gerwena (34) z Nizozemska vyřadil nenasazený Scott Williams (33). Mezi čtyři nejlepší hráče se probojovali také Rob Cross (33), Luke Littler (16) a Luke Humphries (28).

Prvním semifinalistou se stal mistr světa z roku 2018 Rob Cross, který dokázal otočit novoroční zápas s krajanem Chrisem Dobeyem z 0:4 na 5:4 a poprvé od svého šest let starého triumfu postoupil mezi čtyři nejlepší. O postup do finále se Cross utká s Lukem Littlerem (16), který při své první účasti na MS ztratil v pěti zápasech pouhé čtyři sety.

Druhou semifinalovou dvojici tvoří nenasazený Scott Williams a nelepší hráč roku 2023 Luke Humphries.

Dobey – Cross 4:5

Lépe rozehraný zápas měl přitom Dobey, který i v novém roce pokračoval ve výjimečných výkonech. Ve druhé, třetí a čtvrté sadě v duelu házel v průměru přes 100 na tři šipky. I proto si vypracoval náskok 4:0, proti Crossovi uhrál i sedm legů v řadě a ve třech po sobě jdoucích zápasech zaznamenal unikátních 10 vítězných setů za sebou. 

Jenže Cross se v páté sadě vzchopil, zápas začal obracet na svou stranu a své mistrovství nakonec ukázal v tiebreaku za stavu 4:4 na sety a 3:3 na legy, kdy zavřel na 10 šipek. Následně Dobey ztratil svůj servis i zápas.

Dobeymu bylo málo platné, že v osmifinále vyřadil obhájce titulu Michaela Smithe (4:0) a byl jen set od dalšího skalpu mistra světa, kterého porazil v posledních čtyřech vzájemných zápasech a i na loňském MS. Závěr toho nejdůležitějšího utkání roku totiž nezvládl.

Littler – Dolan 5:1

Šestnáctiletý Luke Littler pokračuje dál v senzačním tažení. Při své první účasti na MS vyhrál i pátý zápas v řadě a i tentokrát neztratil více než jeden set. Brendan Dolan ze Severního Irska neměl dobrý den a usnadnil teenagerovi postup slabšími náhozy. Littler naopak ve druhém setu zahrál průměr 121,86 na tři šipky, čímž vytvořil maximum letošního turnaje.

Mladý Angličan, který před měsícem vyhrál světový šampionát juniorů, byl blízko výhry bez ztráty setu, v pátém dějství ho ale zbrzdily chyby při zavírání. Hned poté ale při svém servisu využil příležitosti a zápas ukončil. Luke Littler se v semifinále střetne s Robem Crossem.

Van Gerwen – S. Williams 3:5

Trojnásobný mistr světa a nejlepší šipkař poslední dekády Michael van Gerwen se čtvrtého triumfu nedočká ani letos. Velmi vyrovnaný zápas, ve kterém oba rivalové nasázeli dohromady 23x maximum “180”, rozhodlo malé zaváhání nizozemského hráče v osmé sadě a zároveň konstantně vysoká hra jeho anglického vyzyvatele. 

Williams si držel výrazně vyšší úspěšnost při zavírání (41%), naopak Van Gerwena tentokrát jistota na doublech minula. Ve zmíněném osmém setu proměnil Holanďan jen jednu šipku ze šesti a Scott Williams mohl pohodlně dokonal senzaci.

Van Gerwen naposledy triumfoval v roce 2019, od té doby hrál dvakrát finále a dvakrát čtvrtfinále. Letos ho mezi osmi posledními vyřadil muž, který na okruhu PDC začal hrát teprve v loňském roce a ve světovém žebříčku mu patří aktuálně až 52. příčka.

Humphries – Chisnall 5:1

Poslední čtvrtfinále pro sebe získal nejlepší hráč uplynulého roku Luke Humphries. Ten si narozdíl od dvou předchozích utkání s Pietreczkem a Cullenem dal hodně záležet, aby se nejednalo o drama a vykokými náhozy (zápasový průměr 103,50 na tři šipky) nedal nepříliš oblíbenému soupeři tentokrát šanci. Odehrál svůj nejlepší na turnaji a vůbec poprvé v kariéře postoupil do semifinále mistrovství světa.

Dave Chisnall sice Humphriese v roce 2023 porazil čtyřikrát z pěti setkání, tentokrát ale tahal po celý zápas za kratší konec provazu. "Cool Hand Luke" svou pohodu demonstroval i při posledním zavírání na "117", které uhrál po kombinaci 20 - T19 - D20. V zápase ale dokázal zavřít i 164.