Do Prahy míří osm šipkařů z TOP 10. Titul z Letňan chce Van Gerwen, Wright i pět Čechů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Do Prahy míří osm šipkařů z TOP 10. Titul z Letňan chce Van Gerwen, Wright i pět Čechů

Minulý rok se utkal s hvězdným Van Gerwenem český šipkař Vít Sedlák.
Minulý rok se utkal s hvězdným Van Gerwenem český šipkař Vít Sedlák.PDC Czech Open / Kais Bodensieck
Největší hvězdy šipkařského světa se o víkendu představí v Praze. Prestižní European Tour se do české metropole vrací již potřetí. Loňské vítězství na Czech Darts Open bude obhajovat Angličan Luke Humphries (28), v Letňanech však bude mít obrovskou konkurenci v podobě trojnásobného mistr světa Michael van Gerwena (34) či dvojnásobného šampiona Petera Wrighta (53). Jistá je i účast pěti Čechů.

Poprvé se šipkařská European Tour představila v Praze v roce 2019. V areálu PVA Letňany tehdy triumfoval Jamie Hughes, který porazil ve finále Stephena Buntinga 8:3. Na návrat šipek do zaplněných arén se pak kvůli covidové pandemii čekalo až do roku 2022. Druhou pražskou edici vyhrál na Královce Luke Humphries po finálové bitvě (8:5) s někdejším mistrem světa Robem Crossem.

Formát turnaje

Tradičního turnaje European Tour se účastní 48 hráčů, přičemž o poslední dvě místenky do hlavní části se bojuje během čtvrtečního dne v národní kvalifikaci. V pátek jsou pak na programu zápasy 1. kola, přičemž prvních 16 šipkařů je přímo nasazených do kola druhého.  Sobota nabídne souboje o osmifinále, zatímco v neděli odpoledne už budou známí čtvrtfinalisté a při večerní session se odehrají závěrečná kola.

Turnaj vyvrcholí v pozdních večerních hodinách, start finále se odhaduje na 22:00. "Všechny zápasy až do úrovně čtvrtfinále se hrají na šest vítězných legů, semifinále na sedm a finále má formát "best of 15", tedy na 8 vítězných legů," vysvětluje promotér turnaje Pavel Korda.

Los turnaje

Obhájce loňského vítězství Luke Humphries je sice přímo nasazený do druhého kola, v něm však může narazit na úřadujícího mistra Evropy Rosse Smithe. Jednoduchý los nemá ani Peter Wright, na kterého čeká vítěz duelu Jelle KlaasenBrendan Dolan.

Dvě největší české naděje jsou v horní části pavouka. Pokud by se Adamu Gawlasovi podařilo postoupit přes Loytše Madarse Razmu, čeká ho mistr světa z roku 2018 Cross. Karel Sedláček nastoupí v pátek večer proti nizozemskému kvalifikantovi Jeffreymu Sparidaansovi. "Je to velice známý a těžký soupeř, ale věřím, že me domácí diváci tak vyhecují, že ho porazím," prozradil Livesport Zprávám český šipkař.

Ač se na poslední chvíli z účasti na pražském podniku omluvil úřadující mistr světa Michael Smith, je startovní listina nabitá hvězdami. V Letňanech se představí osm z deseti hráčů TOP 10 světového žebříčku PDC. Kromě "Bullyboye" chybí ještě čtvrtý hráč světa Gerwyn Price.

Nine-dart finish v Praze

Právě Velšan dopřál divákům v roce 2019 v Praze opravdový šipkařský zážitek, když v souboji s Glenem Durrantem zavřel leg na devět šipek. V historii European Tour dosud padl nine-dart finish jen třináctkrát. Dvakrát se o něj zasloužil Van Gerwen a dvakrát Dave Chisnall. Oba startují i o víkendu v Praze.

Největší hvězdy

Michael van Gerwen

Holohlavý nizozemský fantom se stal třikrát mistrem světa. Mezi léty 2014 až 2021 byl nepřetržitě šipkařskou světovou jedničkou. Do Prahy přijíždí potřetí. Při první účasti doházel už na prvním soupeři, loni ho ve čtvrtfinále vyřadil budoucí vítěz Humphries.

Peter Wright

Ikonická postava a mistr světa z let 2020 a 2022. Říká si Snakebite a tradičně vystupuje s extravagantním účesem, který mu připravuje jeho žena. V Praze ještě tenhle skotský šipkař nevyhrál jediný zápas. V roce 2019 vypadl jako nasazený hned ve druhém kole se Stephenem Buntingem, loni na Královce chyběl.

Luke Humphries

Jeden z nastupující generace hráčů, která vyrostla na sérii PDC Development Tour. Právě tam vyhrál dohromady 11 titulů a v roce 2017 byl jejím celkovým šampionem. V roce 2019 se stal juniorským mistrem světa. Loni v květnu turnaj European Tour v Praze dokázal vyhrát. 

Češi v akci

Karel Sedláček (44)

Česká šipkařská stálice. Aktuálně je sice až ve druhé stovce světového žebříčku, na začátku roku ale znovu získal kartu, která ho opravňuje účastnit se turnajů PDC. Loni na mistrovství světa byl jedinou šipku od postupu mezi 32 nejlepších, zápas s Dirkem van Duijvenbodem ale nakonec prohrál 2:3 na sety.

Adam Gawlas (21)

Na posledním mistrovství světa přešel přes první kolo, jeho největším úspěchem je ale účast v semifinále UK Open, kde zazářil letos v březnu. Šipky hraje krátkou dobu, za níž se dokázal propracovat na aktuální 48. místo světového žebříčku.

Pražskému publiku se představí i další tři čeští šipkaři. Filip Šebesta si účast vybojoval v kvalifikačních bojích na začátku roku, den před startem Czech Darts Open si účast vybojovali v národní kvalifikaci také David Písek a Dalibor Šmolík.

Prize money

Praha je jednou ze zastávek třináctidílného seriálu European Tour, na jehož turnajích se mezi hráče rozděluje 175 tisíc liber (cca 4,7 milionu korun). Vítěz si z celkového prize money odnese 30 tisíc liber (cca 800 tisíc korun). 

Výsledky z pražské zastávky šipkařské European Tour 8