Komentátor Korda: Ally Pally byla výjimečná. I díky němu přijedou hvězdy šipek do Prahy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Komentátor Korda: Ally Pally byla výjimečná. I díky němu přijedou hvězdy šipek do Prahy

Pavel Korda s Karlem Sedláčkem
Pavel Korda s Karlem SedláčkemProfimedia
Už dekádu usedá s mikrofonem a sluchátky do komentátorské kabiny a fanouškům šipek přibližuje dění ve stále populárnějším sportovním odvětví, které baví hlavně v období okolo vánočních svátků. Pavel Korda je zároveň promotérem a do Česka i díky němu jezdí ti nejlepší hráči. V rozhovoru pro Livesport Zprávy se ohlíží za uplynulým mistrovstvím světa, na kterém usedl na šipkařský trůn Michael Smith (32).

Jaké bylo letošní mistrovství světa oproti těm předchozím?

“Myslím, že letos opravdu bylo výjimečné a to v několika momentech. Nemůžeme říct, že bylo jiné a skvělé jen díky tomu legu snů ve finále, který Michael Smith zavřel devítkou. Pro české fanoušky bylo úžasné, že jsme na něm měli dva hráče a oba postoupili do druhého kola. A také hrály tři ženy, to je moc dobrá zpráva, že jim PDC dává takovou šanci.”

Všechny tři ale vypadly už v prvním kole. Nemyslíte, že jsou na MS zvány spíš na sílu a jsou v pozicích outsiderů?

“Budu oponovat. Všechny tři hrály fakt dobře. Každý zápas, který odehrály, byl zajímavý. I osmnáctiletá Beau Gravesová hodně soupeře trápila a myslím, že kdyby hrála s někým jiným, než s Williamem O'Connorem, tak by vyhrála. On je úplně jiný hráč, soustředí se na každou šipku, to každý neumí. Také Fallon Sherrocková dala turnaji svou energii. Myslím si, že tenhle prvek na mistrovství světa patří. Jsou spíš jiné kvalifikační zóny, kde není taková kvalita.”

Čechy jste chválil, oba vyhráli svůj zápas. Ale můžeme se v dohledné době dočkat i toho, že by některý z nich postoupil třeba mezi 16 nejlepších?

“Ta šance je, myslím, velká. Karel Sedláček měl jednu šipku na výhru ve druhém kole už letos. A on už opravdu potenciál na to hrát s nejlepšími má. Letos se do semifinále dostal Gabriel Clemens a toho Karel v Praze na Královce naprosto suverénně sundal. Myslím si, že Kája už má opravdu dost zkušeností a může je brzy zúročit. Adam Gawlas je mladý kluk, který zatím sbírá zkušenosti a přesto ukázal, co dokáže. Vyřadil ikonu, bývalého mistra světa… Ale za nimi jsou i další, šipky v Čechách jdou nahoru, čerstvě má teď profi kartu i Vítězslav Sedlák.”

Každopádně to hlavní asi přišlo v posledních třech dnech. Jak jste vnímal konec Gerwyna Price a jeho okázalé vystoupení se sluchátky na uších?

“Na rovinu řeknu, že mě to překvapilo. Bylo to nečekané, chvíli jsem nevěděl, jestli si nedělá srandu. Sešlo se tam několik věcí dohromady, které ovlivnily jeho chování a nakonec se stalo to, co se stalo.”

Chápal jste jeho chování?

“Myslím, že i diváci by si měli uvědomit, že také on je lidská bytost. Gerwyn je skvělý hráč, světová jednička a fanoušci by k němu měli mít respekt. Pravda je taková, že se na něj často bučí a tentokrát bylo v Ally Pally i spousta fandů z Německa, kteří jsou hodně specifičtí. Když to přeženu, tak se chovají jako zvířata. Navíc Clemens hrál dobře a tím ten jejich ryk jen umocňoval. Ta nepříliš sportovní atmosféra se pak hodně řešila na sociálních sítích i mezi britskými šipkově vlivnými muži, ale popravdě je asi těžké to nějak změnit.”

Price nakonec vzkázal, že už se do Ally Pally možná nevrátí. Věříte tomu?

“To je jediná věc, kterou bych mu vytknul. Hned po zápase se zachoval perfektně, gratuloval Clemensovi, několikrát za ním šel, prostě uznal svou prohru. Takový někdy nebývá, ale tady to zvládl. Jenže pak by asi měli hráčům vzít telefony, aby nemohli na sociální sítě. (úsměv) Bublalo to v něm, možná mu někdo ještě něco řekl v zákulisí a on vybouchl a napsal to. Nakonec to všechno smazal včetně všech svých postů. Ale myslím, že se nemůže stát, aby tam příště chyběl, byla by to strašná škoda. Navíc předpokládám, že i on má nějaké partnery, kteří potřebují, aby se na MS ukázal.”

Finále bylo báječné a asi i pro vás byl souboj Smitha s Van Gerwenem odměnou za léta lásky k šipkám…

“Byl to krásný zápas. Už jsme mluvili o tom, že během něj se stala věc, kterou už třeba nikdy nemusíme vidět. Myslím samozřejmě ten fantastický třetí leg druhého setu, kdy Smith zavřel na devět šipek, těsně potom, co MvG svou devátou šipkou double-12 minul. Mně se navíc moc líbí styl, jakým oba hrají. Prostě to nezdržují, hází v tempu, sypou to tam, chtějí hrát. Je dobře, že se zjevil nový král, protože šipky potřebují nové výzvy. A teď mají ve Smithovi a Van Gerwenovi dva hodně silné hráče, kteří se respektují a zároveň po sobě půjdou.”

Jak dlouho může šipkařskému světu vládnout Michael Smith?

“On hned po finále řekl, že stále vnímá jako nejlepšího hráče Van Gerwena. A ten mu vrátil kompliment, že to prostě bylo zasloužené vítězství. I loni hrál finále. Dlouho mu chyběl poslední krůček k tomu, aby vyhrál velký turnaj. Bylo impozantní, že ač byl Van Gerwen suverénní, pět zápasů v kuse hrál 100+, tak ho Smith zlomil! To by ještě před půl rokem nebylo vůbec možné. Ale triumf na Grand Slam of Darts a hlavně vítězství v Alexandra Palace Smithe určitě změní. Myslím v tom nejlepším slova smyslu. On byl doteď skvělý hráč a teď už ví, jak vyhrát. I když po něm všichni půjdou, tak asi bude chvíli vládnout.”

Světová šipkařská elita se v květnu vrátí do Prahy. Koho budou moci čeští fandové vidět?

“Přijede nejlepších šestnáct hráčů žebříčku Pro Tour Order of Merit. Ranking samozřejmě v tuhle chvíli není uzavřený, ale ti nejlepší tu prostě budou. Předpokládám, že tu budou všichni semifinalisté letošního MS, to znamená Smith, Van Gerwen, Clemens i Van den Bergh. Těšit se určitě můžeme také na Gerwyna Price, Petera Wrighta i na další šipkové hvězdy. Je prostě jisté, že přijede šipková špička světa. Soupiska se uzavírá zhruba dva měsíce před turnajem a protože turnaje European Tour jsou opravdu slušně dotované, dá se předpokládat, že všechny velké hvězdy přijedou.”

Měníte místo konání. Proč se nebude hrát na Královce, kde byla tak fantastická atmosféra?

“Pravda, taky jsem byl z Královky nadšený, ale bohužel to není možné kvůli nějakým požadavkům PDC. Dohodli jsme se v Letňanech, kde je větší prostor, víc komfortu pro všechny. Sice nebudou tribuny, ale sál bude podobný tomu, jako je v Alexandra Palace. Také pro fanoušky by to ve finále mělo být lepší, protože bude i venkovní prostor, kde chystáme atrakce. Na Královce by tohle nešlo, protože když vylezete z haly, tak jste na silnici. Chci to pojmout jako malý šipkařský festival. Věřím, že lidi budou nadšení.”