Reprezentaci povede v Praze kapitán Červenka, asistenty budou Gudas a Palát

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Reprezentaci povede v Praze kapitán Červenka, asistenty budou Gudas a Palát

Roman Červenka navlékne dres s céčkem na šampionátu počtvrté v kariéře.
Roman Červenka navlékne dres s céčkem na šampionátu počtvrté v kariéře.Profimedia
Kapitánem české hokejové reprezentace byl pro letošní mistrovství světa v Praze zvolen útočník Roman Červenka (38). Nejzkušenější hráč národního týmu povede s céčkem na hrudi výběr na šampionátu už počtvrté v kariéře. Asistenty mu budou Radko Gudas (33) a Ondřej Palát (33).

Červenka je v týmu jediným pamětníkem zatím posledního zlatého triumfu Česka na mistrovství světa 2010. O rok později byl členem bronzového celku v Bratislavě, doma má ještě stejnou medaili z předloňska. Národní tým vedl na šampionátu 2018, v předchozích dvou letech i na olympiádě v Pekingu 2022.

Na dresu má "céčko" i ve švýcarském Rapperswilu. Byl také na čtyřech olympijských hrách a Světovém poháru v roce 2016. Na šampionátu bude útočit na hranici 200 odehraných zápasů v národním týmu, ke které mu chybí dva starty.

"Je to něco, o čem jsem ani nesnil. Je to příjemné, ale není to nic, co bych teď řešil. Tady je nějaký cíl, velký závazek. Asi jednou se na to podívám, s odstupem, budu s tím spokojený. I teď si toho vážím, že jsem reprezentační dres mohl obléknout tolikrát. Je to speciální," uvedl Červenka.

I jeho pobočníci mají se svými rolemi zkušenosti. Gudas bude asistentem na závěrečném turnaji potřetí v kariéře, Paláta sice čeká v národním týmu premiéra, v minulých dvou sezonách však zastával tuto funkci v New Jersey.

Palát s Gudasem patří k nejvýraznějším českým hráčům v NHL za poslední roky. Třiatřicetiletý Palát vyhrál s Tampou Bay dvakrát Stanley Cup (2020 a 2021). O necelý rok starší Gudas má rovněž bohaté zámořské zkušenosti, v současném českém týmu je druhým nejstarším bekem po Tomáši Kundrátkovi.

Celkem je na soupisce 12 třicátníků. Vedle Gudase, Kundrátka, Paláta a Červenky mezi ně patří také gólman Petr Mrázek, obránci Michal Kempný, Jakub Krejčík a Jan Rutta a útočníci Jakub Flek, Lukáš Sedlák, Radan Lenc a Matěj Stránský.

Kapitán Červenka, jenž je v týmu nejstarší, už se němůže dočkat úvodního duelu s Finskem. "Příprava už nějakou dobu trvá. Myslím, že jsme všichni rádi, že to začne. Doufám, že nebudeme moc nervózní, že nám to nesváže ruce a nohy. Že naopak využijeme energie z fanoušků. A že dobře začneme. Je to důležité, ale čeká nás na začátek těžký zápas," podotkl.

Sám je zvědavý, jak na něj dolehne domácí prostředí na velkém turnaji. "Devět let jsem to nezažil. Uvidíme zítra. Ale já se soustředím na to, abych byl co nejlíp připravený. Jde o přípravu na zápas. Musíme hodně komunikovat, abychom si pomohli na ledě i mimo. Řešit všechny věci v lajnách, i v týmu. Ne, abychom se schovávali, ale abychom chtěli puky. A pak si myslím, že to bude v pohodě," uvedl po čtvrtečním tréninku.

Program MS: Kdy hrají Češi?