MS v hokeji: Soupeřem Čechů ve čtvrtfinále bude buď USA, Německo, Slovensko, nebo Lotyšsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Soupeř pro čtvrtfinále MS: Češi narazí na jednoho z kvarteta USA, Německo, Slovensko, Lotyšsko

Ve hře jsou pro Čechy zajímaví i neoblíbení soupeři.
Ve hře jsou pro Čechy zajímaví i neoblíbení soupeři.Profimedia
V základních skupinách letošního mistrovství světa v hokeji zbývají ještě sehrát závěrečná utkání, nicméně už teď se krystalizuje podoba čtvrtfinálových dvojic. Čeští hokejisté už mají jistotu, že skončí v pražské části šampionátu nejhůř třetí, což znamená, že na úvod play off narazí buď na druhý, třetí nebo čtvrtý tým ostravské poloviny turnaje. Což bude někdo z kvarteta USA, Německo, Slovensko a Lotyšsko. Jaké jsou možné varianty?

Skupina A

Česko ještě může skupinu vyhrát, když v závěrečném duelu porazí Kanadu. Ovšem platí to pouze pro úspěch v základní hrací době. Pokud zvítězí v prodloužení či po nájezdech, může se dokonce stát, že skončí až třetí, když zároveň Švýcaři zdolají za tři body Finsko. V tom případě by se oba celky srovnaly na 17 bodech a pro tým alpské země hovoří výhra ze vzájemného duelu s Čechy (2:1sn). Totéž lze aplikovat na každou variantu, kdy Červenka a spol. získají s Kanadou o bod méně než Švýcaři proti Finům. 

Výběr země helvétského kříže bude mít ve večerním utkání mírnou výhodu toho, že bude znát výsledek duelu svých konkurentů. Jestli ovšem s Finy prohraje, ze třetí příčky se už neodlepí. Pak Češi skončí druzí, i když Kanadě podlehnou. Anebo když získají v posledním duelu víc bodů než Švýcaři a zámořský celek s nimi nevyjde naprázdno.

Tabulka

Skupina B

Za prvním místem si jdou jasně Švédové, kteří jej mohou stvrdit v pondělí ziskem pouhého bodu proti Francii. Celky na druhém a čtvrtém místě dělí před posledním kolem jediný bod, proto je vlastně vcelku jedno, jak národní tým dopadne. Má jistotu, že ve čtvrtfinále bude vybírat z výše zmíněného kvarteta. A jeho pořadí se může v úterý ještě výrazně promíchat. 

Nejhorší výchozí pozici mají Lotyši, kteří by museli k postupu porazit Američany a také doufat, že dosud stoprocentní Švédové si udrží svou bilanci se Slováky. Na druhé místo budou útočit Němci. Končí sice skupinu s outsiderem z Francie, ovšem ještě potřebují, aby mužstvo USA bralo z duelu s Lotyši maximálně bod. Pokud získá dva, mohou jej ještě ohrozit Slováci, když seberou tři body Švédům, neboť mají s Američany lepší vzájemný duel.

Tabulka