Kanada přetlačila Švýcary a vede pražskou skupinu. Slováci prohráli v nájezdech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kanada přetlačila Švýcary a vede pražskou skupinu. Slováci prohráli v nájezdech

Kanada porazila Švýcarsko 3:2.
Kanada porazila Švýcarsko 3:2.Profimedia
Plný zvratů byl zápas o první místo v pražské skupině A. Kanada vedla, Švýcaři vývoj otočili, ale nakonec padli 2:3 a zaznamenali první porážku na turnaji. Tabulku vedou Kanaďané před českým týmem, vzájemné utkání je na programu v úterý. Rakousko porazilo 4:1 Norsko a se sedmi body se posunulo na čtvrté místo před Finsko, se kterým má lepší vzájemný zápas. V Ostravě Slovensko nestačilo na Lotyšsko, kterému podlehlo po samostatných nájezdech 2:3. Vítězové dál hýčkají naději na postup do čtvrtfinále. Američané deklasovali Kazachstán 10:1 a mají blízko k play off, poražené v pondělí čeká boj s Polskem o udržení v elitní kategorii.

Švýcarsko – Kanada 2:3

Už po 71 sekundách nabídl Kanaďanům přesilovou hru Christian Marti a ti výhodou nepohrdli. Stačilo jim půl minuty a Dylan Cozens z dorážky otevřel skóre. V páté minutě byly oba celky blízko změně skóre. Connor Bedard nenašel recept na Leonarda Genoniho, Romana Josiho na druhé straně vychytal Jordan Binnington.

Krátce nato neuspěl ani Brandon Tanev. V polovině třetiny musel na trestnou lavici Jamie Oleksiak a i Švýcaři byli v přesilovce úspěšní. Vyrovnal Kevin Fiala. V 15. minutě sebral Kanaďanům radost duchapřítomným obranným zákrokem Josi.

Sestřih utkání Švýcarsko – Kanada.
Livesport CZ + SK

Oleksiak pykal znovu zkraje druhé části, Švýcaři sice přesilovku nevyužili, ale na začátku 26. minuty je poslal do vedení Romain Loeffel, jenž dokonale využil zakrytého výhledu Binningtona. O chvilku později však Fiala fauloval kolenem Cozense, dostal trest na pět minut a do konce utkání a jeho mužstvo to vyšlo hodně draho.

Právě Cozens nejprve vyrovnal. Pak Bedard zastavil za cenu faulu unikajícího Calvina Thürkaufa a Švýcaři měli k dispozici trestné střílení, které však Sven Andrighetto neproměnil. V 31. minutě předvedli Kanaďané v přesilovce dokonalou souhru, na jejímž konci byl Paul, snadno uklidil kotouč zblízka do branky a zámořský celek vedl.

Statistiky utkání Švýcarsko – Kanada.
Statistiky utkání Švýcarsko – Kanada.Livesport

Ve třetím dějství mohl zvýšit náskok Cozens, ale Genoni byl proti. Švýcaři pak hráli dvě přesilovky v krátkém sledu, soupeř ale velmi pečlivě bránil. Kanaďané povolili Švýcarům za celou třetí třetinu pouze šest střel mezi tyčky a přestáli i soupeřovu závěrečnou hru bez gólmana.

USA – Kazachstán 10:1

Američané rozhodli utkání již v první třetině. V páté minutě otevřel skóre Boldy, který dorazil za záda brankáře Bojarkina Nelsonovu střelu do tyče. Následně se bleskově prosadili v první přesilové hře, když vyloučení Koroljova potrestal již po osmi sekundách další pohotovou dorážkou Tkachuk.

Bojarkin poté zlikvidoval samostatný nájezd Boldyho, v 17. minutě ale opět inkasoval, když jej po další dorážce překonal Nelson a v další přesilovce podruhé Tkachuk. Kapitánovi USA tentokrát stačilo sedm sekund. Až poté Kazaši dokázali se štěstím přestát oslabení, na obrazu hry se ale nic neměnilo.

Statistiky utkání USA – Kazachstán.
Statistiky utkání USA – Kazachstán.Livesport

Ve 22. minutě přidal pátý gól tradičně z dorážky na brankovišti volný Brindley a o šestou branku se v přesilovce postaral Boldy. Bojarkin sice stihl jeho střelu chytit do lapačky, kontrola u videa ale prokázala, že až za brankovou čárou. Kazaši následně sice přečkali další oslabení, při pokračujícím tlaku ale nedokázala většina hráčů dlouho vystřídat a Kunin v 32. minutě zvýšil vedení favorita na 7:0.

Brankář USA Nedeljkovic se dlouho nudil, při prvním oslabení svého týmu ale přece jej musel předvést několik zákroků a při střele Rymareva mu pomohla tyč. I v této dvouminutovce měl ale více práce Bojarkin.

Do třetí třetiny nastoupil místo Bojarkina Šutov a přesto, že předvedl několik dobrých zákroků, gólové hody nezastavil. V 46. minutě jej v přesilovce překonal Tkachuk a o 21 sekund později Hayes. Poté se branky dočkali i Kazaši, když Nedeljkovice o druhou nulu na turnaji připravil Omirbekov. Poslední slovo měl ale Gaudreau.

Třicetiletý forvard se zapsal do americké historie, na MS nasbíral už 43 bodů a překonal Patricka Kanea. Nejlepší je i s 30 asistencemi. "Je to cool. Zjistil jsem to hned po zápase," usmíval se útočník Columbusu, který startuje na pátém šampionátu.

"Je to něco výjimečného a jsem opravdu rád, že mohu hrát za USA. Kdykoli mám tu možnost, je to pro mě čest," podotkl Gaudreau a poděkoval spoluhráčům, s kterými mohl v reprezentaci nastupovat. Do historie se zapsal i Brock Nelson, který 19. gólem vyrovnal americké maximum Bruceho Mathera a Buzze Johnsona.

Norsko – Rakousko 1:4

Rakušané k první účasti ve čtvrtfinále od roku 1994 ze šampionátu v Itálii potřebují, aby Finové nezískali z duelů s Dánskem a Švýcarskem více bodů než oni ze závěrečného utkání s Velkou Británií.

V úvodu mohl dostat Rakousko do vedení bekhendovou dorážkou Lucas Thaler a po polovině úvodní části se Norové ubránili při vyloučení Sandera Volda Engebratena. V 17. minutě při trestu Dominiquea Heinricha nabídl Mats Zuccarello šanci Patricku Thoresenovi, ale puk se mu dostal na brusle a norský hráč akci nezakončil. Rakušané se neprosadili v závěru první třetiny ani při pobytu Noaha Steena na trestné lavici.

Statistiky utkání Norsko – Rakousko.
Statistiky utkání Norsko – Rakousko.Livesport

V čase 28:14 už Rakušané přesilovou hru při vyloučení Johannese Johannesena využili. Schneider napřáhl za levým kruhem a přes bránícího Christiana Kasastula zamířil k bližší tyči branky Henrika Haukelanda.

Za 40 sekund tým kouče Rogera Badera zvýšil náskok po rychlém protiútoku. Střelu Dominica Zwergera v souboji se Schneiderem nešťastně tečoval hokejkou mezi Haukelandovy betony Johannesen. Ve 34. minutě skóroval podruhé v utkání Schneider, který překonal Haukelanda téměř identicky jako při prvním gólu.

Na přelomu druhé a třetí části se Rakušané ubránili 56 sekund ve třech proti pěti a navíc se v pokračujícím oslabení dostal do úniku po návratu z trestné lavice Mario Huber, ale Haukeland zasáhl lapačkou. V 49. minutě mohl zvýšit Steven Strong, který trefil levou tyč.

V 54. minutě sice ještě vykřesal Norům naději v přečíslení po Zuccarellově pasu Engebraten, ale v čase 57:24 po Zwergerově nabídce zpečetil výsledek při power play do prázdné branky Mario Huber.

Slovensko – Lotyšsko 2:3sn

Slováci vykročili za možnou pátou výhrou v řadě na turnaji aktivně a od první minuty soupeře přehrávali. Lotyše ale držel brankář Gudlevskis, který si hned v první minutě poradil s Pospíšilovou a poté i Tatarovou šancí.

Ideální možnost dostat se do vedení mělo Slovensko v početních výhodách, v první třetině ale promarnilo hned tři a potvrdilo, že se mu tato herní činnost na MS nedaří. Horší bilanci využití přesilovek má zatím jen Polsko. Nejblíže otevření skóre byli Nemec a Slafkovský.

Sestřih utkání Slovensko – Lotyšsko.
Livesport CZ + SK

Lotyši ale vše ustáli a v 19. minutě udeřili z rychlého protiútoku, Brankář Hlavaj sice dokázal první Freibergsovo zakončení zneškodnit, puk se ale odrazil zpět do obránce Hradce Králové a do branky.

Gudlevskis si v úvodní části připsal 20 zákroků a víc práce měl i po přestávce. Překonat jej ale nedokázali Kudrna, Daňo ani Cehlárik. Lotyši, kteří Slovensko porazili ve třech z posledních čtyř zápasů na MS, se ale osmělovali i v útoku. Zahrozili v přesilovce, ve které nebezpečně střílel Egle, Jaks poté trefil tyč.

Na začátku závěrečné třetiny mohl srovnat Hudáček, šestý gól na turnaji ale nepřidal. Ve 43. minutě ale již Gudlevskise překonal Pospíšil, jenž zůstal sám před lotyšskou brankou a akci chladnokrevně zakončil. Inkasovaný gól ale Lotyše nabudil a řadu nebezpečných situací musel řešit Hlavaj.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Nerozhodný stav změnil až v 59. minutě Cehlárik, který využil ideální přihrávku Slafkovského. Lotyši ale dokázali na slovenský gól bleskově odpovědět a jen o 24 sekund později vyrovnal Cibulskis. Zápas se tak prodlužoval.

V nastavené pětiminutovce hrálo Lotyšsko hned dvakrát přesilovou hru, výborný Hlavaj ale svůj tým několikrát podržel. Duel tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Lotyši. Na slovenské straně se prosadil jen Slafkovský, na lotyšské dvakrát Ločmelis.

Další výsledky z MS