Česká nominace a soupiska na MS v hokeji 2024: Kdo je nyní v reprezentaci a kdo může přijet z NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česká nominace na MS: Na soupisce je 23 hráčů. Rulík dopsal Nečase, tým opustil Kovařčík

Aktualizováno
Radim Rulík na tréninku národního týmu.
Radim Rulík na tréninku národního týmu.Profimedia
Trenérský štáb reprezentace zařadil na soupisku pro mistrovství světa v Praze už 23 hráčů se třemi gólmany, sedmi obránci a 13 útočníky. Nezapsaní prozatím zůstali bek Jan Ščotka z Komety Brno a útočník Radan Lenc ze švédského HV 71, zatímco Michal Kovařčík z Jukuritu Helsinky národní tým po příletu Martina Nečase opustil. Hlavní kouč Radim Rulík aktuálně čeká na zprávy z Bostonu ohledně Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

Sledujeme online: Kdo přijede na MS?

Místa brankářů kompletně zaplnili Lukáš Dostál z Anaheimu, Petr Mrázek z Chicaga a Karel Vejmelka z Arizony. Vedle nich je v kádru další pět posil z NHL: Obránci Radko Gudas z Anaheimu a Jan Rutta ze San Jose a útočníci David Kämpf z Toronta, Dominik Kubalík z Ottawy a Ondřej Palát z New Jersey. V zámoří působí i obránce David Špaček, který hrál na farmě Minnesoty v Iowě v AHL.

Syn olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa Jaroslava Špačka bude na velké mezinárodní akci debutovat stejně jako útočníci Ondřej Kaše z Litvínova a Jáchym Kondelík z Českých Budějovic. Kaše má zkušenosti z NHL, kde odehrál za Anaheim, Boston, Toronto a Carolinu 258 zápasů v základní části a dalších 31 v play off. Premiérové účasti na MS se naopak nedočkal Michal Kovařčík.

Nejzkušenějším hráčem mužstva je Roman Červenka z Rapperswilu, mistr světa z roku 2010 se představí už na 11. šampionátu. V roce 2011 v Bratislavě i předloni v Helsinkách a Tampere získal bronz. Hrál i na čtyřech olympijských hrách a na Světovém poháru v roce 2016. Na šampionátu bude útočit na hranici 200 odehraných zápasů v národním týmu, ke které mu chybějí dva starty.

Bronz před dvěma roky ve Finsku získali také gólmani Lukáš Dostál s Karlem Vejmelkou, obránci Michal Kempný ze Sparty a Tomáš Kundrátek z Třince a útočníci Jakub Flek z Komety Brno a Matěj Stránský z Davosu. V roce 2012 jej vybojoval i bek Jakub Krejčík ze Sparty. Kempný má ve sbírce úspěchů také zisk Stanley Cupu z roku 2018 a Jan Rutta s Ondřejem Palátem dokonce dva triumfy s Tampou Bay v letech 2020 a 2021.

Účast z loňského šampionátu v Rize a Tampere si zopakují Vejmelka, Kempný, Kundrátek, Flek, Dominik Kubalík, další útočníci Ondřej Beránek z Karlových Varů, pardubický Lukáš Sedlák, Daniel Voženílek z Třince a David Tomášek z Färjestadu. Kubalík byl nejlepším střelcem turnaje s osmi góly a dostal se do All Star týmu.

Soupiska národního týmu

Brankáři: Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Arizona), Lukáš Dostál (Anaheim).

Obránci: Michal Kempný, Jakub Krejčík (oba Sparta), David Špaček (Iowa Wild/AHL), Radko Gudas (Anaheim), Jan Rutta (San Jose), Libor Hájek (Pardubice), Tomáš Kundrátek (Třinec).

Útočníci: Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Ondřej Kaše (Litvínov), Jáchym Kondelík (České Budějovice), Jakub Flek (Kometa), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.), Matěj Stránský (Davos/Švýc.), David Tomášek (Färjestad/Švéd.), Ondřej Palát, (New Jersey), Dominik Kubalík (Ottawa), Daniel Voženílek (Třinec), Lukáš Sedlák (Pardubice), David Kämpf (Toronto), Martin Nečas (Carolina).

Vše o MS: Program, složení skupin, české zápasy