Jak si Real došel pro titul? Ancelotti ukázal taktický um, sám vyzdvihl kolektivní práci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jak si Real došel pro titul? Ancelotti ukázal taktický um, sám vyzdvihl kolektivní práci

Carlo Ancelotti dovedl Real Madrid k další trofeji.
Carlo Ancelotti dovedl Real Madrid k další trofeji.Reuters
Raal Madrid porazil ve 34. kole La Ligy Cádiz hladce 3:0, načež Girona v katalánském derby znovu zaskočila Barcelonu 4:2. Výsledek? Královský celek z hlavního města slaví 36. španělský titul. Svěřenci trenéra Carla Ancelottiho (64), jenž vyzdvihl kolektivní nasazení a úsilí, mají v tabulce čtyři utkání před koncem soutěže již nedostižný náskok. Co je do takto komfortní pozice dovedlo?

Real se posunul na 87 bodů a z čela tabulky ho už nikdo nesesadí. Stalo se tak poté, co Los Blancos porazili sestupem ohrožený Cádiz. Katalánské derby na stadionu Girony pak rozhodlo o tom, že náskok týmu z hlavního města aktuálně činí 13 bodů a Ancelottiho svěřencům už titulové oslavy nikdo nepřekazí.

Bílý balet se nyní může soustředit na zisk double, ve středu ho totiž čeká na Estadio Santiago Bernabéu semifinálová odveta Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. V prvním utkání v Bavorsku se zrodila remíza 2:2.

Statistiky utkání Real Madrid – Cádiz.
Statistiky utkání Real Madrid – Cádiz.Opta by Stats Perform

"Samozřejmě nám to dělá radost. Nejdůležitější zápas sezony s Bayernem je velmi blízko, ale teď musíme být šťastní," řekl Ancelotti v sobotu pro Movistar Plus+ ještě předtím, než se dozvěděl výsledek Barcelony.

"Na zápasy, jako je tento s Cádizem, je těžké se připravit, protože máte v hlavě středu. Ale bylo to velkolepé, náš tým hrál stabilně, téměř bez chyb. Všechno je zasloužené," dodal.

Titul v La Lize završil pozoruhodnou domácí sezonu madridského celku, a to i přes vážná zranění kolena brankáře Thibauta Courtoise či obránců Édera Militaa a Davida Alaby. Real se zároveň vyrovnal s odchodem kapitána a kanonýra Karima Benzemy.

K překonání těchto překážek musel zkušený Ital znovu dokázat, že je mnohem víc než jen manažer, který dokáže ze svých hráčů dostat to nejlepší. Jeho taktický um byl při řešení problémů klíčový, včetně improvizace se záložníkem Aurélienem Tchouamenim na stoperu vedle Antonia Rüdigera.

Heat mapa Judea Bellinghama z prvního utkání s Manchesterem City.
Heat mapa Judea Bellinghama z prvního utkání s Manchesterem City.Opta by Stats Perform / Profimedia

Fotbalový svět zaujala také změna systému hry – Jude Bellingham byl využíván jako ofenzivní záložník s výraznou volností, která mu umožňovala pronikat vpřed a podporovat Viníciuse Júniora a Rodryga. Angličan díky tomu v prvních 16 zápasech nastřílel 15 gólů a spolu s brazilským duem se postaral o 41 ze 74 ligových branek týmu.

Pravděpodobně nejlepší sezonu v kariéře prožil německý reprezentat Rüdiger, jenž ve 31 letech vedl pevnou obranu Realu, která ve 34 ligových zápasech inkasovala pouze dvaadvacetkrát – druhý nejlepší defenzivní tým La Ligy Bilbao obdržel 33 gólů.

"Velká část našeho úspěchu přišla s kolektivním nasazením, začali jsme lépe bránit. Snaha hráčů vepředu byla velká, ale zranění na začátku sezony nás přiměla uvědomit si, že to není o jednotlivcích, ale o kolektivním úsilí," liboval si kouč.

Ancelotti se před dvěma lety stal prvním trenérem, který získal tituly v každé z pěti nejlepších evropských lig. Nyní do elitní sbírky přidal další a upevnil tak svůj odkaz jednoho z nejúspěšnějších trenérů v historii.

Tabulka La Ligy