Šipkařský trůn patří Smithovi. Bullyboy trefil i devítku, Van Gerwen se musel poklonit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šipkařský trůn patří Smithovi. Bullyboy trefil i devítku, Van Gerwen se musel poklonit

Aktualizováno
Šipkařský trůn patří Smithovi. Bullyboy trefil i devítku, Van Gerwen se musel poklonit
Šipkařský trůn patří Smithovi. Bullyboy trefil i devítku, Van Gerwen se musel poklonitAFP
Králem šipkařského světa se stal poprvé v kariéře Michael Smith (32). Angličan s přezdívkou Bullyboy dokázal na třetí pokus vyhrát finále, v klání s Michaelem van Gerwenem (33) z Nizozemska předvedl i impozantní zavření na devět šipek a zápas hraný na sedm vítězných setů pro sebe získal poměrem 7:4.

Úvod zápasu patřil Van Gerwenovi, který hned v prvním setu prolomil soupeřovo podání a ujal se vedení. Jenže pak nastal okamžik, který se zapíše do kroniky historie světových šampionátů zlatým písmem. Ve třetím legu druhé sady mohli fanoušci šipek vidět zřejmě nejlepší leg celé historie šipek.

To, že jej odehráli Van Gerwen a Smith právě ve finále, celou podívanou ještě umocnilo. Oba hráči měli před třetími hody připravenou možnost zavřít na devět šipek. Van Gerwen sice minul svým posledním hodem double 12, Smith ale "devítku" dokázal zahrát.

Na celém letošním šampionátu to bylo vůbec první zavření na devět šipek, v historii mistrovství světa teprve čtrnácté a teprve druhé ve finálovém utkání (první byl Adrian Lewis v roce 2011).

Smith, pro kterého to byla třetí "devítka" kariéry, ze sebe v tu chvíli setřásl nervozitu a začal hrát s obrovským sebevědomím. Skončila také impozantní Van Gerwenova série vítězných setů, zastavila se na čísle 14. Bullyboy šel vzápětí do vedení, a i když jeho nizozemský soupeř otočil na 2:3, další čtyři sety patřily Angličanovi.

Utkání Smith – Van Gerwen 7:4

Van Gerwen hrál ve velkém útlumu a poprvé na turnaji klesl jeho průměr na tři šipky pod číslo 100. Sice ještě zápas dokázal zdramatizovat, snížil na 4:6 a v jedenáctém setu vedl 2:0 na legy, jenže Smith, kterého v sále podporovali manželka Dagmara i dva malí synové, pak opět předvedl svou formu a třemi legy v řadě získal set pro sebe.

Smith dokonce měl příležitost zavřít opět na devět šipek, ale nakonec sedmou minul a tak si alespoň připravil zavření na double 16. Trefil jen single, ale následná D8 už byla vítězná.

Potvrdilo se, že v poslední době si Smith na Mighty Mika věří. Před setkáním ve finále letošního mistrovství světa vyhrál poslední tři duely a triumfoval i v Ally Pally. Také svému soupeři odvedl prohru z finále roku 2019. Kromě titulu mistra světa se Smith posune i na post světové jedničky.