Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zkušenosti vs. rychlost a hlad. Chorvatsko čeká ve čtvrtfinále neoblíbená Brazílie

Neymar bude opět klíčovým hráčem Brazílie.
Neymar bude opět klíčovým hráčem Brazílie.Profimedia
Po osmi letech se na mistrovství světa opět potkají Chorvatsko a Brazílie. Zatímco tehdy šampionát zahajovaly, tentokrát na sebe narazí ve čtvrtfinále. Do toho se Vatreni probojovali přes Japonce až po penaltách, Selecao naopak proklouzlo hladce po demolici Jižní Koreje 4:1.

Podruhé v řadě se chorvatská reprezentace prodrala do čtvrtfinále mistrovství světa, a tak nadále může snít o druhé finálové účasti za sebou. Stejně jako před čtyřmi lety jí k postupu mezi nejlepších osm celků nestačilo 90 minut a Japonsko vyřadila, tak jako v Rusku Dánsko, až v penaltovém rozstřelu.

V něm tým Zlatka Daliće potvrdil zkušenosti s těmito vypjatými momenty, jeho hráči zakončovali mnohem jistěji než ti japonští. V bráně se navíc zaskvěl Dominik Livaković, který vychytal hned tři pokutové kopy a dokázal, že je dalším vydařeným "produktem" chorvatské brankářské školy.

Sestřih zápasu Japonsko –⁠ Chorvatsko
Livesport CZ

Vatreni na turnaji v Kataru opět potvrzují medailový potenciál a jsou týmem, na který musí brazilský stratég Tite své mladé svěřence dobře připravit. Jeho protějšek Dalić disponuje silnou a zkušenou sestavou, v základní jedenáctce by neměli chybět Luka Modrić, Ivan Perišić nebo Marcelo Brozović, který dostal den odpočinku navíc. Důvodem bylo jeho extrémní vytížení v osmifinále, kdy odehrál celých 120 minut a naběhal 16,7 kilometru, čímž překonal rekord MS.

Není divu, že Tite hovoří o soupeři s respektem. "Mají nespornou individuální kvalitu, hráči jsou technicky zdatní a i týmově vědí, co znamená hrát velké zápasy. Jsou houževnatí a vytrvalí. Ale já se chci zaměřit na naše dovednosti a zopakování našich výkonů z průběhu šampionátu," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci.

Neymar je zpět v plné síle

Brazílii se do sestavy v osmifinále vrátil ofenzivní lídr Neymar a utrápená hra z posledního skupinového zápasu proti Kamerunu byla rázem pryč. Selecao nastřílelo v úvodní půli utkání s Jižní Koreou čtyři góly, Neymar si na konto připsal asistenci a gól z penalty a společně se spoluhráči mohl hrát druhý poločas údržbu.

Sestřih zápasu Brazílie –⁠ Jižní Korea
Livesport CZ

To by právě proti Chorvatsku, které v prodloužení absolvovalo 30 minut navíc, mohlo být výhodou. Hlavně když Brazílie spoléhá na rychlost. Tou na křídle disponuje Vinícius Júnior, který větral obranu Koreje a rovněž si připsal gól a asistenci. Na korunu krále střelců šampionátu si navíc se třemi zásahy na kontě brousí zuby Richarlison.

Všechny individuální cíle jsou však podřazené tomu kolektivnímu, kterým je postup a zisk zlatých medailí. Ve dnech, kdy se objevily zprávy o špatném zdravotním stavu fotbalové legendy Pelého, se hlad Brazilců po prvním světovém triumfu po 20 letech ještě zvýšil.

Motivace ale nechybí ani Chorvatům. Kromě toho, že disponují týmem, jehož kostra už touto náročnou fází turnaje jednou prošla, mají Brazílii co oplácet. Prohráli s ní před osmi lety v zahajovacím zápase, padli s ní také v Německu v roce 2006 a neúspěšní byli i v přátelském utkání před čtyřmi lety.

Přehled zápasu Chorvatsko –⁠ Brazílie

Absence na obou stranách

Náročný turnajový program nechal šrámy na hráčích obou týmů. Na straně Brazílie jsou až do konce turnaje mimo hru Gabriel Jesus a Alex Telles a nepravděpodobný je také start Alexe Sandra, který by však v případě postupu mohl stihnout další zápasy. Proti Vatreni by beka Juventusu mohl zastoupit Danilo, který by se přesunul z pravé strany na levou a v jeho "rajónu" by se pohyboval Éder Militao.

Sám Danilo naznačil, že by se změny místa v sestavě neobával. "Je mi jedno, jestli hraju napravo, nalevo, nebo ve středu obrany. To už jsem několikrát ukázal. Je to pro mě úplně přirozené." I Chorvaté mají pár otazníků v obraně, do zápasu s Japonskem kvůli zdravotním problémům nezasáhli Borna Sosa a Josip Stanišić a jejich start je nadále nejistý.

Poslední trénink kvůli horečce navíc vynechal útočník Mislav Oršić a teprve v pátek se rozhodne, zda bude připraven. S forvardem Dinama Záhřeb přitom měl Dalić plány vzhledem k jeho rychlostním schopnostem, jimiž by se mohl rovnat hbitým Brazilcům. K dispozici by naopak měl být obránce Josip Stanišić, který dosud laboroval se svalovým zraněním.

Pravděpodobné sestavy: 

Chorvatsko

Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic – Kovacic, Brozovic, Modric – Kramaric, Petkovic, Perisic

Brazílie

Alisson – Militao, Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paqueta – Raphinha, Neymar, Vinicius Jr – Richarlison.