Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zakázat mobily? Sociální sítě jsou stejně škodlivé jako alkohol nebo cigarety, tvrdí Cantona

Eric Cantona na French Open 2024.
Eric Cantona na French Open 2024.Profimedia
Bývalý fotbalový bohém Eric Cantona (58) je rád, že jeho kariéra už dávno skončila. V současnosti by prý nebyl schopný v tomto průmyslu působit. Problém vidí francouzský bouřlivák hlavně v sociálních sítích, které považuje za stejně škodlivé jako alkohol, tabák nebo drogy.

"Nemyslím si, že bych mohl nebo chtěl být fotbalistou v dnešním světě sociálních médií," vyprávěl někdejší útočník v rozhovoru pro magazín Sports Illustrated. "Každý na nich mluví o každém a o všem. Možná budu znít jako stařec, ale pro mě jsou sociální média jen iluzí. Nejsou realitou," pokračoval.

Bývalá hvězda Manchesteru United, považuje sociální média za závislost a drogu: "Lidé se jich nemohou zbavit. Podle mého názoru jsou stejně špatné a škodlivé jako alkohol, cigarety nebo tabák."

Cantona převedl téma i do prostředí fotbalové kabiny. "Smějí hráči vypít sklenku whisky v šatně před zápasem? Mohou kouřit? Ne, samozřejmě že ne. Proč tedy mohou být na svých mobilních telefonech pět minut před výkopem?" ptá se. 

A za pravdu dává italskému trenérovi Lucianovi Spalettimu, který zakázal svým svěřencům používat mobily i v průběhu péče u fyzioterapeutů. "Kdybych byl trenér, nastavím stejná pravidla," říká Cantona. 

Důležité pro něj prý byly jiné věci. "Rád jsem tvrdě pracoval a stále to tak mám. Ale někdy jsem potřeboval být volný. Potřeboval jsem si vyjít ven, setkat se s přáteli, vyčistit si hlavu. To se sociálními sítěmi a chytrými telefony nefunguje. Člověk se úplně izoluje od všeho," tvrdí Cantona, který se dnes věnuje umění.

Téma sociálních sítí a mobilních telefonů považuje za silné společenské téma. "Jde i o vzdělání. Bydlím v Lisabonu se svou rodinou a jednou večer jsem byl s dětmi na pláži, když zapadalo slunce. Byl to tak krásný pohled na moře! Pak mě můj tehdy devítiletý syn upozornil na manželský pár s několika dětmi u stolu. Všichni koukali do mobilů... Ten krásný západ slunce vůbec neviděli. Máme velkou odpovědnost ve výchově, protože děti jsou často nakonec jen oběťmi svých rodičů," uzavřel Cantona.