Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Z tepla do zimy. Premier League je zpět s oslabeným lídrem i superduem Haaland, De Bruyne

Z tepla do zimy. Premier League je zpět s oslabeným lídrem i superduem Haaland, De Bruyne
Z tepla do zimy. Premier League je zpět s oslabeným lídrem i superduem Haaland, De BruyneProfimedia
Katarské emoce už odvál pouštní vítr a fotbalové hvězdy míří z tepla zpět do zimy na starý kontinent, aby pokračovaly v boji za čest a slávu svých klubů. Po delší pauze se vrací také Erling Haaland (22), Mohamed Salah (30), Martin Odegaard (24) či Miguel Almirón (28) – jako první se totiž v pondělí na Boxing Day rozjede slavná Premier League.

Reprezentační a klubová scéna? Obrovský rozdíl. Třeba takový Kevin De Bruyne by na katarský šampionát nejraději zapomněl, což už ostatně udělal. Jasně to ukázal ve čtvrtfinále Carabao Cupu, když v dresu Manchesteru City režíroval postup přes Liverpool mezi elitní čtyřku anglického poháru.

Belgický středopolař ozdobil návrat klubového fotbalu zpět na trávníky dvěma asistencemi. "Zase v sobě našel jiskru, tohle když udělá, je neskutečný," chválil svou hvězdu po čtvrtečním zápasu trenér Pep Guardiola a dodal: "Přihrává, asistuje, střílí góly. Je prototypem moderního fotbalisty. Vím, že není lehké si udržet výkonnost, ale v jeho případě jsem si jistý, že když přijde důležitý zápas, umí v sobě najít ten vnitřní stimul, něco jako: Tak jo, teď to zvládnu, chci bojovat. Když se tohle stane, stojí před námi Mr. Kevin De Bruyne."

Jeho přihrávka přivítala zpět v epicentru fotbalového dění i největší hvězdu roku 2022. Erlingu Haalandovi stačilo pouhých 10 minut na hřišti, aby přidal už 24. trefu ve světlemodrém dresu. Už v pondělí večer však mohou Citizens na Arsenal ztrácet osm bodů, svůj první prosincový duel PL totiž odehrají s Leedsem až ve středu. Pokud bude ovšem belgicko-norský tandem pokračovat v dokonalé součinnosti i nadále, Citizens se o obhajobu ligového trůnu příliš obávat nemusí.

Arsenal bez Jesuse

Zvláště pak, když aktuální lídr ze severu Londýna přišel během světového šampionátu o svou ofenzivní hvězdu. Arsenal se při restartu Premier League bude muset obejít bez zraněného Gabriela Jesuse. "Jeho ztráta je obrovskou ranou. Časový rámec návratu je těžké stanovit," posteskl si lodivod Gunners Mikel Arteta. "Budeme aktivní. Snažíme se tým posílit," dodal španělský kouč s neměnnou vizáží.

Arsenal se vyhřívá na samém čele Premier League s pětibodovým náskokem a na cestu za prvním ligovým titulem od sezony 2003/2004 se vrátí na Boxing Day. Na závěr pondělního programu vyzve doma v londýnském derby West Ham United.

Kladiváři už pamatují lepší ročníky. Účastník evropských pohárů, za nějž nastupují Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem, je na průběžné 16. příčce a s náskokem pouhého bodu na pozice ohrožené sestupem daleko za očekáváním. "Myslím, že nám přestávka pomohla," nechal se slyšet trenér Hammers David Moyes.

Pořadí na čele Premier League
Pořadí na čele Premier LeagueLivesport

Rozjetý Newcastle

Velké nadšení z dlouhé reprezentační pauzy zřejmě neměli v Newcastlu. Straky totiž posbíraly po 15 odehraných kolech o 20 bodů více než minulou sezonu. Poprvé od roku 2014 navíc dokázaly zvítězit v Premier League pětkrát v řadě. Otázkou však zůstává, co s průběžně třetím mužstvem tabulky udělá dlouhá odmlka.

Soubor trenéra Eddieho Howea naznačil, že by pauza na jeho výkonnost nemusela mít takový vliv. Těsně před restartem ligy totiž Magpies čelili v Carabao Cupu Bournemouthu. Převahu nakonec i díky vlastní brance Adama Smitha přetavili v hubené vítězství 1:0. To ostatně není pro Miguela Almiróna a spol. žádná novinka, těsný úspěch totiž zaznamenali hned pětkrát z posledních sedmi soutěžních utkání.

Jako první z favoritů "zrestartuje" sezonu Tottenham. Spurs se v čele s navrátilci z Kataru Harrym Kanem a Heung-Min Sonem budou muset obejít bez zraněného Richarlisona. Na úvod pondělního programu se představí na Brentford Community Stadium. "Je to zvláštní situace a upřímně řečeno, hrát tak rychle, pouhý týden po mistrovství světa, to mě opravdu netěší," nechal se slyšet Antonio Conte. Právě v souboji se svěřenci trenéra Thomase Franka budou Kohouti usilovat o udržení postavení mezi elitní čtyřkou, které může ohrozit hned několik hladových pronásledovatelů.

Posledních 10 zápasů Newcastlu (EFL Cup, PL a dva přátelské zápasy)
Posledních 10 zápasů Newcastlu (EFL Cup, PL a dva přátelské zápasy)Livesport

Část Big Six se trápí

Jedním z nich je bezpochyby Liverpool, jehož největší hvězda Mohamed Salah měla dostatek času přemýšlet, proč v dosavadních 14 ligových kolech posbírala "pouze" devět "kanadských bodů". Zatímco letos zaznamenal "The Pharaon" šest branek a tři asistence, před rokem měl po stejné porci utkání bilanci 13+10.

Stejné dilema však řeší i trenér Reds Jürgen Klopp. Jeho tým totiž navzdory loňským 31 bodům letos posbíral pouze 22 bodů a na pozice zajišťující kvalifikaci do Ligy mistrů ztrácí se zápasem k dobru bodů sedm.

Také další z členů slavné Big Six, chcete-li velké šestky, se trápí. Chelsea, která v roce 2021 ovládla Champions League, zakončila poslední sezonu Premier League na třetím místě. Aktuální ročník, do něhož Blues vstoupili pod vedením trenéra Thomase Tuchela, kterého vzápětí nahradil Graham Potter, je o poznání slabší. Skóre 17:17, 21 bodů a 8. příčka – to vše je daleko za očekáváním nového majitele Todda Boehlyho.

Zrovna spokojení nejsou ani na Old Trafford. Nejenže Manchester United musel v průběhu sezony řešit problémy spojené s Cristianem Ronaldem, tým vedený Erikem ten Hagem poztrácel zbytečné body a předčasně tak s největší pravděpodobností vypadl z boje o titul. Red Devils jsou sice v kontaktu se třetím Newcastlem, na vedoucí Arsenal, který mimochodem dokázali jako jediní porazit, ztrácí propastných 11 bodů.

Pořadí Premier League na 6. až 10. místě
Pořadí Premier League na 6. až 10. místěLivesport

Vzpoura outsiderů i tradice v ohrožení

Překvapivě dobře si vede nováček z Fulhamu. Tým vedený koučem Marcem Silvou vstoupil do Premier League remízou s Liverpoolem a i díky devíti trefám Aleksandara Mitroviče posbíral 19 bodů. Chalupáři, kteří na Boxing Day vyzvou venku Crystal Palace, jsou na nejlepší cestě za splněním předsezonního cíle – vyhnout se sestupu.

O už tradičně dobré výkony a výsledky se zasluhují v Brightonu. Racci se sice museli smířit s odchodem hlavního strůjce úspěchů Grahama Pottera, i tak jim ale patří sedmá příčka tabulky. Mezi největší hvězdy klubu, o něž je velký zájem na známějších adresách, patří středopolař a čerstvý mistr světa Alexis Mac Allister.

Brighton sehraje svůj první zápas po pauze na půdě Southamptonu, který se tak trochu nečekaně nachází v sestupových vodách. Mizerné výsledky odnesl podle mnohých nezaslouženě trenér Ralph Hasenhüttl a jeho nástupce Nathana Jonese tak čeká pořádná výzva. Svatí nejsou jediným klubem, který se netradičně pohybuje na chvostu tabulky – poslední místo zatím patří Wolves, které má zvednout nový lodivod Julen Lopetegui.  A zrovna do zpěvu není ani v sedmnáctém Evertonu a patnáctém Leedsu.

Program Premier League

 

Program 17. kola Premier League
Program 17. kola Premier LeagueLivesport