Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Z chudáka hvězdou za 100 milionů eur. Antony může pozvednout útok Manchesteru United

Z chudáka hvězdou za 100 milionů eur. Antony může pozvednout útok Manchesteru United
Z chudáka hvězdou za 100 milionů eur. Antony může pozvednout útok Manchesteru UnitedProfimedia
Manchester United atakuje rekordy, podepsal brazilského křídelníka Antonyho (22) z Ajaxu Amsterdam. Podle informací médií se stal nejdražším hráčem, který opustil Eredivisie, a Rudí ďáblové za něj vyloží na stůl 100 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy korun). Hlavní otázky zní – stojí za ty peníze a jak United pomůže?

Antony prožívá téměř hollywoodský příběh o raketovém vzestupu z chudoby ke slávě. Vyrůstal v drsném předměstí města Osasco, kde se fotbal zdál být jeho jediným zdrojem radosti. Když začal hrát, musel si první pár kopaček tajně půjčit v obchodě s obuví, kde v té době pracovala jeho matka. Rodina prostě neměla dost peněz na to, aby mu koupila vlastní.

Ale ať už měl na nohou cokoli, už od útlého věku předváděl své obrovské schopnosti a talent. V prvním týmu Sao Paula se stal senzací už jako teenager, a to v týmu, v němž působil legendární obránce Dani Alves. S bilancí šesti gólů a čtyř asistencí ve 29 zápasech dal Ajaxu dost důvodů, aby za něj těsně před 20. narozeninami utratil 15,5 milionu eur.

Stejně jako v Sao Paulu se Antony okamžitě zařadil do základní sestavy a stal se důležitou součástí týmu. Nikdy nebyl čistokrevným střelcem, ale přesto dokázal během dvou kompletních sezon v Aréně Johana Cruijffa, které obě skončily ziskem titulu, vstřelit 11, respektive 12 gólů nepříč soutěžemi. Mladý Brazilec byl X-faktorem už tak vzrušující ofenzivy Ajaxu - rychlý, šikovný, silný v situacích jeden na jednoho a vždy hledající neortodoxní způsoby prolomení obrany.

Tabulka Premier League

Křídelní hráč, který dokáže plnit své úkoly na obou stranách hřiště, zazářil i na mezinárodní úrovni. V roce 2020 byl klíčovým členem brazilského výběru, který získal olympijské zlato na úkor neméně talentovaného Španělska. Poté, co si zlatou medaili pověsil na krk (a také vytetoval na tělo), prohlásil, že jeho dalším cílem na mezinárodní úrovni je mistrovství světa.

"Je na mém seznamu priorit. Byl by to sen zahrát si za Brazílii v Kataru. Budu tvrdě dřít, abych si ho splnil," řekl.

Brazílie má samozřejmě ve svém týmu obrovskou ofenzivní kvalitu v podobě hráčů jako Neymar, Rafinha, Vinicius Junior nebo Richarlison. Ale Antonyho přání by se i v takové konkurenci mohlo stát realitou. Koneckonců, hlavní trenér Tite je jeho velkým fanouškem. "Má stejné vlastnosti jako Neymar," řekl o mladém křídelníkovi.

Vše je o penězích

Přestup na Old Trafford, který plní sportovní weby i deníky, by měl zvýšit šance, že na Antonyho bude čekat letenka do Kataru. Po náročných jednáních se Manchester United dohodl, že za mladíka z Osasca utratí 100 milionů eur, čímž z něj učinil druhý nejdražší podpis v historii klubu po Paulu Pogbovi (105 milionů v roce 2016). Fanoušci Rudých ďáblů by měli jen doufat, že tento tah vyjde lépe, než příchod extravagantního francouzského záložníka.

Jednání se neobešla bez trošky dramatu. Antony odmítl být zařazen do zápasové sestavy Ajaxu a na posledních pár tréninků se hlásil jen proto, aby nebyl klubem pokutován. "V dnešní době je všechno o penězích. Je to smutné. Nelíbí se mi, že se nám dějí takové věci," řekl po víkendové výhře Ajaxu v Utrechtu (2:0) trenér Alfred Schreuder, který už ví, že jeho přání udržet Antonyho v Amsterdamu se nesplní.

"Nežádám Ajax, aby mě uvolnil zadarmo. Žádám ho, aby mě prodal za nejvyšší částku, jaká kdy byla za hráče Eredivisie nabídnuta," řekl sám křídelník v rozhovoru s Fabriziem Romanem. "Na tom trvám už od února, aby klub mohl s klidným svědomím přebudovat tým."

Program Manchesteru United

Příchod Antonia na Old Trafford za 100 milionů eur je vyvrcholením největšího přestupového okna v historii Manchesteru United. Za brazilského šikulu, jeho bývalého spoluhráče z Ajaxu Lisandra Martineze, dalšího Brazilce Casemira a nizozemského obránce Tyrella Malaciu bylo utraceno něco přes 243 milionů eur. Jako volný hráč přišel také Christian Eriksen.

V čele žebříčku

Očekává se, že Erik ten Hag, který se s Antonym velmi dobře zná ze společného dvouletého působení v Amsterdamu, zařadí Brazilce do základní sestavy téměř okamžitě. Nizozemskému kouči to umožní přesunout Marcuse Rashforda z křídla na pozici hrotového útočníka, kde se Angličanovi dařilo při výhře 2:1 nad Liverpoolem.

Jak naznačují čísla zveřejněná serverem Planet Football, Antony by měl okamžitě vylepšit ofenzivu United. Za 90 minut vytvoří 1,9 šance a provede 2,2 úspěšného driblingu - přesně se tak vyrovná Jadonu Sanchovi, který je v obou kategoriích mezi hráči United na špici. Za 90 minut také zkompletuje 53 přihrávek, zatímco nejlepší hráč v útoku Rudých ďáblů - opět Sancho - je jediným mužem v týmu, který má průměr více než 40 přihrávek (přesněji 44,2). A přestože není čistokrevným kanonýrem, za 90 minut také vystřelí 4,1krát, čímž o jedinou desetinu překonává nejpilnějšího střelce United Cristiana Ronalda.

Vidět Antonyho na vrcholu ofenzivních tabulek musí být pro fanoušky Manchesteru United velmi vzrušující. Nyní musí doufat, že jako další posila z Eredivisie půjde spíš ve stopách Ruuda van Nistelrooye, a ne Memphise Depaye. "Mým cílem je stát se mistrem, zapsat se do historie, fotbalově růst a být příkladem na hřišti i mimo něj. A možná se v budoucnu přihlásit do boje o korunu nejlepšího hráče na světě," řekl v prosinci 2020 deníku The Guardian. Fanoušci na Old Trafford jistě doufají, že se jeho sny v rudém dresu stanou skutečností.