Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Yibing Wu jako první Číňan vyhrál turnaj ATP. Ve finále v Dallasu přemohl Isnera

Yibing Wu je prvním čínským vítězem turnaje ATP Tour.
Yibing Wu je prvním čínským vítězem turnaje ATP Tour.Profimedia
Yibing Wu (23) dotáhl nečekanou jízdu v hale v Dallasu až na vrchol. První Číňan ve finále turnaje ATP po skalpech Denise Shapovalova či Taylora Fritze našel recept i na tie-breakového 'mága' Johna Isnera (37), kterého ve strhujícím zápase o titul udolal po odvrácení čtyř mečbolů a dramatickém tříhodinovém boji 6:7, 7:6, 7:6 a stal se prvním čínským vítězem akce ATP. Americkému veteránovi k prvnímu halovému triumfu nepomohlo ani 44 es.
Sestřih zápasu Wu – Isner
Livesport CZ

Aktuálně 97. tenista žebříčku Wu se zapsal do historie už postupem do finále a v něm nejlepší výsledek čínského mužského tenisu ještě vylepšil. S více než dvoumetrovým Isnerem, jenž v průběhu turnaje překonal hranici 500 vyhraných tie-breaků v kariéře, sice prohrál ve zkrácené sadě první set, ale povedl se mu obrat.

V druhém setu za stavu 5:6 při svém podání Wu odvrátil mečbol a zkrácenou hru ovládl 7:3. Dramatické vyvrcholení celého turnaje přinesl třetí tie-break, v němž čínský tenista odvrátil další tři mečboly, Isner dokonce čtyři, a Wu nakonec vyhrál 14:12.

V maratonském utkání oba hráči získali všech 18 svých gamů na servisu. Isnerovi nepomohlo k sedmnáctému titulu kariéry ani 44 es, kterých během pěti zápasů a dvanácti setů v Dallasu nastřílel celkem 138.

Pozápasový rozhovor s vítězem turnaje v Dallasu
Livesport CZ

Wu se loni po třech letech vrátil na kurty a téměř okamžitě začal prodávat talent, který vinou zdravotních potíží málem vyšuměl do ztracena. V dubnu vyhrál antukový turnaj ITF M15 na Floridě, následně triumfoval na třech challengerech a na US Open při grandslamovém debutu prošel z kvalifikace až do 3. kola.

A na vzestupu pokračuje i v roce 2023. Minulý týden si zahrál finále na challengeru v Clevelandu a jako teprve druhý Číňan v historii (po Zhizhen Zhangovi) se posunul mezi 100 nejlepších tenistů světa. Dosud na turnajích ATP vyhrál jen tři zápasy a pouze jednou porazil hráče TOP 50, teď hned na první akci v roli hráče TOP 100 dosáhl na životní výsledek a zaznamenal osobní i národní milníky.

Tento týden v Dallasu poprvé porazil hráče z nejlepší třicítky a poprvé na okruhu ATP postoupil do čtvrtfinále. Jako první Číňan v historii porazil člena TOP 10, jako první Číňan postoupil do finále turnaje ATP a nakonec se stal i jeho prvním čínským vítězem.