Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vyčerpaný oštěpař Vadlejch předčasně ukončil sezonu. Potřeboval jsem úplně vypnout, řekl

Jakub Vadlejch předčasně ukončil vydařenou sezonu.
Jakub Vadlejch předčasně ukončil vydařenou sezonu.Profimedia
Mistr Evropy v hodu oštěpem Jakub Vadlejch (33) ukončil sezonu. Je vyčerpaný po náročném programu, zejména olympijských hrách v Paříži, a dal přednost odpočinku. Oznámil to jeho manažer Alfons Juck. Vadlejch tak přijde o vyvrcholení Diamantové ligy, v jejímž finále by v sobotu 14. září v Bruselu obhajoval vítězství. Předtím budou oštěpaři ještě závodit ve čtvrtek 5. září v Curychu.

Nejlepší český atlet posledních let letos absolvoval oba vrcholy. Na mistrovství Evropy v Římě si šestým pokusem zajistil první zlato z vrcholné akce, ale na olympijských hrách v Paříži skončil čtvrtý, ačkoliv hodil 88,50 metru. Po olympiádě ještě závodil na mítinku Diamantové ligy v Lausanne, kde ale s výkonem 82,03 metru obsadil až sedmou příčku. V elitním atletickém seriálu takhle špatné umístění zaznamenal naposledy v roce 2018.

Svěřenec světového rekordmana Jana Železného se rozhodl tento rok předčasně uzavřít. "Po náročné sezoně se dvěma vrcholy, která mě v Římě a zejména v Paříži stála spoustu sil, jsem se rozhodl dát prostor oddechu a v soutěžení už dále letos pokračovat nebudu. Potřeboval jsem úplně vypnout, aby tělo začalo regenerovat směrem k dalším výzvám, které mě čekají v roce 2025," uvedl Vadlejch.

Olympijské finále na něj dolehlo. Poprvé od MS 2019 v Dauhá skončil na vrcholné akci bez medaile. A psychicky to pro něj bylo náročné zejména proto, že jeho pařížský výkon by s výjimkou her v Sydney 2000 na každé jiné olympiádě na medaili stačil.

"Ale mohu být spokojený, vyhrál jsem mistrovství Evropy v Římě a v aktuálním světovém žebříčku jsem na druhém místě. Po pořádném odpočinku těla i hlavy začneme s přípravou na rok 2025 a výzvou směrem k mistrovství světa v Tokiu," dodal Vadlejch, který před třemi lety v Tokiu získal olympijské stříbro.