Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen vyhrál kvalifikaci na VC Nizozemska, nechal za sebou obě Ferrari

Max Verstappen odstartuje na domácím závodě z první pozice.
Max Verstappen odstartuje na domácím závodě z první pozice.Reuters
Kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska formule 1 vyhrál Max Verstappen (24) z Red Bullu. Za mistrem světa skončili Charles Leclerc (24) a Carlos Sainz (28) z Ferrari.

Suverénní lídr šampionátu Verstappen dal zapomenout na nepovedený páteční tréninkový den a zajistil si čtvrtou pole position v sezoně díky poslednímu pokusu, při kterém zaznamenal čas 1:10,342. Leclerca překonal o 21 tisícin, Sainz zaostal o 0,092 sekundy.

Ze čtvrtého místa odstartuje Lewis Hamilton z Mercedesu. Sedminásobného mistra světa ale o závěrečný pokus připravila nehoda Sergia Péreze z Red Bullu, která předčasně ukončila poslední část kvalifikace.

Kvalifikace na VC Nizozemska

Verstappen na domácí trati ovládl kvalifikaci i závod už před rokem, kdy se formule 1 do Zandvoortu vrátila poprvé od roku 1985. V neděli bude usilovat už o desáté vítězství v probíhající sezoně.

"Po včerejšku neuvěřitelné. Pracovali jsme celou noc a zase máme rychlé auto, ale i tak to bylo těsné a napínavé," řekl Verstappen, který v pátečních trénincích kvůli problémům s převodovkou byl až osmý.

Spokojený byl i Leclerc. "Na začátku jsem moc nevěřil, protože Max byl výrazně rychlejší. Ale náš vůz postupně zrychloval a nakonec z toho je druhé místo," prohlásil.

Nedělní závod v Nizozemsku odstartuje v 15 hodin a Verstappen může udělat další výrazný krok k obhajobě titulu. Po 14 z 22 Velkých cen má na první příčce průběžného pořadí náskok 93 bodů před Pérezem.

Pořadí šampionátu F1