Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Megatrejd v NHL. Tkachuk opouští Calgary, opačným směrem jde Huberdeau

Aktualizováno
Megatrejd v NHL. Tkachuk opouští Calgary, opačným směrem jde Huberdeau
Megatrejd v NHL. Tkachuk opouští Calgary, opačným směrem jde HuberdeauProfimedia
Sobotní ráno připravilo fanouškům NHL pořádnou přestupovou bombu. Vedení Calgary se rozhodlo vytrejdovat nespokojenou hvězdu Matthewa Tkachuka (24) spolu s podmíněným výběrem ve čtvrtém kole draftu 2025 na Floridu. Do Alberty na oplátku míří Jonathan Huberdeau (29), MacKenzie Weegar (28), Cole Schwindt (21) a podmíněné první kolo draftu 2025. Potvrdily se tak spekulace, které se kolem Tkachuka poslední dny objevovaly.

Poté, co Flames přišli o Johnnyho Gaudreaua, který podepsal smlouvu v Columbusu, se v klubu rozhodli pro další velkou změnu. Navíc Tkachuk se hned po výměně s Floridou dohodl na prodloužení smlouvy o osm let s průměrným výdělkem 9,5 milionu dolarů ročně (asi 229 milionů korun), která ho v klubu udrží až do sezony 2029/30.

"Matthew je houževnatý, fyzicky zdatný hráč, který disponuje jedinečnými dovednostmi," uvedl generální manažer Panthers Bill Zito v tiskové zprávě. "Je stálým členem elitní ofenzivní formace a stal se jedním z nejkomplexnějších a nejdynamičtějších mladých hráčů v NHL. Jsme nadšeni, že můžeme do naší sestavy přidat generační talent," dodal Zito.

Vedení Floridy nezapomělo poděkovat ani vytrejdované dvojici. "Jménem celé organizace Florida Panthers bychom rádi poděkovali Jonathanovi a MacKenziemu za jejich obrovský přínos pro Floridu Panthers, a to jak na ledě, tak mimo něj, během jejich působení na jižní Floridě," uvedl Zito. "Oba rozkvetli ve výjimečné sportovce a lidi. Jejich hráčský i lidský přínos zanechal v našem klubu nesmazatelnou stopu a my jim oběma přejeme další úspěchy v jejich budoucnosti," dodal ještě.

Tkachuk nastoupil v minulé sezóně za Flames do všech 82 zápasů, ve kterých vstřelil 42 branek a zaznamenal 104 bodů. V zápasech play off kanadský útočník zaznamenal 10 bodů ve 12 zápasech, kde Calgary vypadli ve druhém kole s Edmontonem Oilers.

Tkachuka si Flames vybrali v draftu v roce 2016 jako šestého hráče v celkovém pořadí a hned v témže roce zahájil svou kariéru v NHL. V té samé sezóně skončil v hlasování o Calder Trophy na sedmém místě. V sezóně 2021/22 zažil Tkachuk zásadní průlom, když překonal svá kariérní maxima v počtu gólů, asistencí a hodnocení plus/minus.

Huberdeau v minulé sezóně nasbíral v 80 zápasech NHL 115 bodů a s 85 asistencemi se stal nejlepším nahrávačem NHL. Kanadský hokejista pomohl Panthers poprvé v jejich historii získat Prezidentskou trofej a v deseti zápasech play off zaznamenal pět bodů, než Floridu ve druhém kole Východní konference smetla Tampa.

Kanaďan, kterého si Panthers vybrali v roce 2011 v draftu NHL z 3. místa, má na kontě 613 bodů (198 gólů a 415 asistencí) v 671 zápasech základní části a 21 bodů (5 gólů a 16 asistencí) ve 26 zápasech play off.

Huberdeauovi zbývá už jen jeden rok z šestileté smlouvy na 35,4 milionu dolarů, kterou s Floridou podepsal v roce 2016. Po této sezóně se může stát nechráněným volným hráčem. Je tedy jasné, že se ho vedení Flames pokusí co nejdříve podepsat.

Podstatnou součástí této výměny je také obránce MacKenzie Weegar. Ten si v minulé sezóně připsal 44 bodů (8 gólů, 36 asistencí) v 80 zápasech základní části a jednu asistenci v 10 zápasech play off. Weegar má na kontě 121 bodů (27 gólů, 94 asistencí) v 306 zápasech základní části a pět bodů (jeden gól, čtyři asistence) ve 20 zápasech play off, všechny v dresu Panthers. Do konce tříleté smlouvy, kterou s Floridou podepsal v roce 2020, mu zbývá jeden rok.

Do Calgary míří také prospekt Cole Schwindt, který v NHL debutoval 16. prosince 2021. Ve třech zápasech NHL za Panthers nebodoval.