Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Útok na nejstarší světový rekord? Hodgkinsonová by z tabulek chtěla vymazat Kratochvílovou

Keely Hodgkinsonová by ráda překonala světový rekord Jarmily Kratochvílové.
Keely Hodgkinsonová by ráda překonala světový rekord Jarmily Kratochvílové. Profimedia
Olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Keely Hodgkinsonová (22) pomýšlí na překonání světového rekordu Jarmily Kratochvílové (73), která vládne historickým tabulkám s časem 1:53,28 minuty už 41 let. Britka věří, že překonání nejstaršího atletického světového rekordu je v jejích možnostech.

V červenci na Diamantové lize v Londýně Hodgkinsonová vylepšila národní rekord na 1:54,61 minuty a dostala se na šesté místo historie. Byla to nejrychlejší ženská půlka od roku 2018.

"Od toho závodu v Londýně o tom (rekordu) rozhodně přemýšlím. Myslím, že rekord drží dost dlouho. Pod 1:54 už dlouho nikdo neběžel, takže bych to ráda změnila. Teď věřím, že na to mám," uvedla Hodgkinsonová. Tuto hranici prolomila kromě Kratochvílové jen předchozí držitelka světového rekordu Naděžda Olizarenková, která v roce 1980 získala olympijské zlato na domácích hrách v Moskvě v čase 1:53,43.

"Myslím, že věda a technologie, které se objevují a které bychom měli vítat, nám pomáhají se těmto světovým rekordům přiblížit," řekl Hodgkinsonová, která v Paříži vítězstvím za 1:56,72 vylepšila olympijské stříbro z Tokia. Ve sbírce má i dvě druhá místa ze světových šampionátů.

Běžcům na dráze v současnosti pomáhají k lepším výkonům mimo jiné tretry s karbonovou podrážkou. Tempo případných rekordních pokusů vedle vodičů mnohdy udávají také světla, která se postupně rozsvěcují podél vnitřního okraje dráhy.