Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

USA, Švédsko a nakonec Švýcarsko. Mám zase radost z hokeje, říká cestovatel Klok

Lukáš Klok rozhodl v prodloužení duel se Švédskem.
Lukáš Klok rozhodl v prodloužení duel se Švédskem.@narodnitym / Jan Beneš
Hokejovým poutníkem se stal v této sezoně reprezentační obránce Lukáš Klok (27). Poté, co v létě podepsal ostravský rodák roční smlouvu s Arizonou a vydal se bojovat o NHL, začínal ročník na farmě jako hráč Tucsonu. V AHL však odehrál jen čtyři zápasy a kvůli rodinným problémům se vrátil do Evropy. Dohodl se na smlouvě v Rögle, kde však nenašel společnou řeč s trenérem a po 11 odehraných zápasech se znovu stěhoval. V polovině ledna se usadil v Luganu a z angažmá ve Švýcarsku je nadšený.

"Začal jsem v Americe, ale bohužel nastaly nějaké okolnosti v rodině, což mě přimělo k tomu, abych se vrátil někam do Evropy. Řešil jsem to z hlediska cestování, aby to bylo jednoduché jak pro mě, tak pro rodinu. A jelikož Rögle hraje v Ängelholmu na jihu Švédska a já pocházím z Šilheřovic, což je na hranicích s Polskem, na letiště do Katovic je to kousek. A odtud jsou přímé lety jak do Malmö, tak i do Kodaně. Proto jsem se rozhodl jít tam, na cestování to bylo jednoduché," uvedl Klok v rozhovoru s novináři.

Už tehdy bylo možností i Švýcarsko. "Ale měnili se tam trenéři a já už nechtěl čekat po reprezentační pauza na další jednání. Rozhodl jsem se pro Švédsko, ale dostal jsem bohužel hned na začátku jasně najevo, že tudy cesta nepovede a byl jsem z toho docela nesvůj. I když mě chtěl manažer, s trenérem to nebylo úplně ono. Pak se už před Vánoci řešil můj odchod, manažer mě nechtěl pustit, tak se to trošku táhlo a už jsem nevěřil, že to ještě dobře dopadne, ale nakonec to klaplo," pochvaloval si Klok.

Ve Švýcarsku našel potřebnou pohodu a klid. "Když necítíte důvěru, jako tomu bylo ve Švédsku, tak to prostě nejde. Bavili jsme se o nějaké roli, ale dal mi (trenér) přitom najevo, že tam má jiné hráče, kterým věří. Bylo zřejmé, že jsem odstavený. A i když byl dobrý zápas, nikam se to neposunulo. I když jsem se snažil bojovat dál, jen mě to psychicky trápilo. I s ohledem na tu rodinnou situaci to bylo těžké období. Doma to bylo špatně, v hokeji také. Ale jsem rád, že jsem to nějak přečkal," uvedl Klok.

"Občas se prostě stane, že si lidsky nesednete, což právě tam bohužel nastalo. A styl hokeje, to také nebylo úplně ono. I tak jim ale děkuji za tu šanci a nijak se na ně nezlobím," řekl Klok.

S příchodem na poslední adresu se vše změnilo. "Když jsem přišel do Švýcarska, tak už jen to, jak mě kluci přijali... Máme mladého trenéra (třicetiletý Luca Gianinazzi) a i ten systém je takový, jaký jsem byl zvyklý hrát, takže jsem byl hned po prvním zápase úplně nadšený a věděl, že to bylo správné rozhodnutí. Po půl roce jsem měl zase radost z hokeje. I když to všechno spojené s přestupem včetně dalšího balení bylo hektické, tak jsem moc rád, že to vyšlo," uvedl Klok.

Švýcarská liga má navíc čím dál větší zvuk. "Je to hodně kvalitní liga se spoustou výborných hráčů. A jak se rozšířil počet cizinců na šest, tak se to ještě zkvalitnilo. V Rögle jsme hráli ten americký styl ometání puků, který mi není zrovna vlastní. Když jsem chtěl vymýšlet něco kreativního, tak se jim to nelíbilo. Ve Švýcarsku hrají týmy hodně na puku, kvalita tam je obrovská, hráči jsou ohromně šikovní na puku, užívám si to," přiblížil Klok.

Ve hře byl v průběhu sezony i návrat do extraligy. "Už po tom konci v zámoří jsem měl nabídky. Moc si jich vážím, jednalo se o top české kluby. Jsem vážně rád, že jsme si mohli o všem popovídat, včetně toho, jakou by měli z těch klubů představu. Já jsem se do Česka ještě vracet nechtěl," řekl Klok.

Nenaplněný sen o NHL ho nemrzí. "Vůbec. Já jsem do toho dal všechno. Ačkoliv jsem byl přes léto na dvou operacích, tak jsem dělal maximum, abych vše stihl, vrátil se na led a zabojoval o NHL, ale tam to bylo jasně dané. Poznal jsem alespoň, jak to funguje v NHL i AHL. Teď už je to za mnou," uvedl.