Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ugandská vytrvalkyně Cheptegeiová po útoku hořlavinou zemřela v nemocnici

Cheptegeiová se zúčastnila i OH v Paříži.
Cheptegeiová se zúčastnila i OH v Paříži.ČTK / imago sportfotodienst / Gladys Chai von der Laage
Ugandská vytrvalkyně a olympionička Rebecca Cheptegeiová, kterou přítel napadl hořlavinou, zemřela po čtyřech dnech v nemocnici v Keni na následky popálenin. Třiatřicetiletá běžkyně při útoku utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. O úmrtí účastnice olympijských her v Paříži, kde obsadila v maratonu 44. místo, informoval ugandský olympijský výbor.

"Dozvěděli jsme se o smutném úmrtí naší olympijské atletky Rebeccy Cheptegeiové po násilném útoku jejího přítele, ať její duše odpočívá v pokoji. Důrazně odsuzujeme násilí na ženách," uvedl na sociální síti X předseda ugandského olympijského výboru Donald Rukare. "Byl to zbabělý a nesmyslný čin, který vedl ke ztrátě skvělého sportovce. Její odkaz bude žít dál," dodal.

Napadena byla v neděli v Keni, kde si poblíž vyhlášeného tréninkového střediska v Eldoretu zhruba 25 km od hranic s Ugandou pořídila dům, v němž žila se svou sestrou a dvěma dětmi. Podle policejní zprávy, na kterou se odkazuje agentura AFP, přítel vnikl na pozemek v době, kdy byla s ostatními v kostele. Po návratu domů ji před očima dcer polil hořlavinou a zapálil.

Podle lékařů v nemocnici v Eldoretu utrpěla běžkyně popáleniny na více než 80 procentech těla a v kritickém stavu byla hospitalizována. Situace se prudce zhoršila poté, co se u ní rozvinula bakteriální sepse. Zemřela v důsledku vícečetného selhání orgánů.

Pachatel stále v nemocnici

V nemocnici je stále hospitalizován pachatel žhářského útoku. Podle lékařů sám utrpěl popáleniny na 30 procentech těla, jeho stav je ale stabilizovaný.

Na smutnou zprávu zareagovali mimo jiné i pořadatelé pařížských her. "Vyjadřujeme hluboké rozhořčení a nesmírný smutek nad tragickou smrtí Rebeccy Cheptegeiové, skvělé atletky, kterou jsme s hrdostí přivítali a která přispěla k úspěchu her v Paříži 2024," citovala organizátory OH agentura AFP. "Tento ohavný zločin nám připomíná alarmující realitu násilí, které postihuje příliš mnoho žen ve společnosti."

V Keni i Ugandě vyvolal útok na atletku velké pobouření a připomněl podobné ataky z minulosti. V říjnu 2021 otřásla sportovním světem vražda pětadvacetileté keňské vytrvalecké hvězdy Agnes Tiropové. Mistryně světa v krosu a dvojnásobná bronzová medailistka z MS na 10.000 m byla ubodána ve svém domě v Itenu dva měsíce po návratu z olympijských her v Tokiu, kde skončila čtvrtá na 5000 m. Za vraždu je stíhán její manžel.

O půl roku později byla rovněž v Itenu, kde je vyhlášené tréninkové středisko, nalezena uškrcená bahrajnská atletka keňského původu Damaris Mutuaová. Také z její smrti je podezřelý její přítel, který je od té doby na útěku.

Zmínky