Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Premier League: United na vítězné vlně, Rodgersova budoucnost na vlásku

Manchester United vyhrál v Premier League poslední čtyři ligové zápasy a rázem je pátý.
Manchester United vyhrál v Premier League poslední čtyři ligové zápasy a rázem je pátý.Profimedia
Když Manchester United prohrál úvodní dva zápasy sezony, z nichž obzvláště výprask 0:4 v Brentfordu byl pro klub ponižující, mnozí ho už na začátku sezony odepisovali. Svěřenci Erika ten Haga (52) však od té doby ovládli čtyři duely v řadě, přičemž dokázali porazit úřadujícího vicemistra Liverpool a v neděli i vedoucí tým Premier League Arsenal, který se do té chvíle pyšnil stoprocentní bilanci.

Kromě výsledků také United investovali do posil. Za přibližně 140 milionů liber (čtyři miliardy korun) pořídili do středu pole Casemira z Realu Madrid a na křídlo Antonyho z Ajaxu. Ten při svém debutu na Old Trafford skóroval, a přestože Casemiro ještě nehrál od začátku, dá se předpokládat, že záloha United díky němu bude zocelenější a zkušenější.

Nejvýrazněji jsou však při vítězné sérii vidět výkony dvou předcházejících posil, středního obránce Lisandra Martineze a levého beka Tyrella Malacii. Právě oni, ač to nějaký čas trvalo, dodali zadním řadám tolik potřebnou pevnost a klid. United už v defenzivě nevypadají panicky ani váhavě.

Christian Eriksen, další nová tvář, předvedl proti Arsenalu zatím svůj nejlepší výkon. Zdá se, že jeho přehled, fotbalová chytrost a cit pro poziční hru pomáhají i Brunovi Fernandesovi, který ze sebe dostává to nejlepší.

I budoucnost Cristiana Ronalda je prozatím vyřešena, přinejmenším do ledna nikam neodeje. Na Old Trafford je znovu cítit sebevědomí, fanoušci si ale stále budou dávat pozor na jakákoli velkolepá tvrzení. Vždyť pod Ole Gunnarem Solskjaerem byly také chvíle, kdy se zdálo, že United míří správným směrem, než se za čas zase všechno rozpadlo.

Erik Ten Hag udělal dobře, že utlumil řeči o tom, zda se United vrátí mezi nejlepší. "Chápu, že fanoušci sní a úroveň Manchesteru United musí být dobrá, ale jsme na začátku procesu," zůstal po vítězství nad Arsenalem nohama na zemi.

Výsledky 6. kola Premier League

Nejlepší výkon sezony předvedl v 6. kole Tottenham. Při výhře nad Fulhamem, která měla být mnohem vyšší než 2:1, stál za vším podstatným Richarlison. Brazilec, který v létě podepsal v klubu smlouvu, aby nabídl alternativu k osvědčenému složení Harry Kane, Son Heung-min, poprvé nastoupil vedle tradičních jmen a Spurs ukázali, že jejich ofenziva může být klidně i tříčlenná.

Richarlison k Sonovi a Kaneovi skvěle zapadl a zároveň poskytl dost prostoru záložníkům. Na konci zápasu měl na kontě asistenci, neuznaný gól i parádní střelu z voleje. Vypadá to, že v průběhu sezony může londýnskému klubu hodně pomoci.

Tabulka Premier League

Gólový pytel se roztrhl v Brightonu, kde domácí přestříleli Leicester 5:2. A kdyby byli jeho hráči před brankou klidnější, mohli hostům způsobit ještě větší potupu. Jediný bod z prvních šesti zápasů sezony je pro Lišky je zatraceně bídná statistika. A stejně tak znepokojující je pro manažera Brendana Rodgerse to, jak snadno tým rozdává body.

Neuvěřitelný prostor, který Brighton proti Leicesteru dostal, i skutečnost, že Rodgersův tým neustále ztrácí míče ve středu pole, jsou před dalšími zápasy s bojovnými týmy více než znepokojující. O víkendu si brousí zuby na zatím snadnou kořist Aston Villa. Leicester hraje jako soubor, kterému zoufale chybí sebevědomí i víra. Najít v týmu obě veličiny, to je teď úkol Brendana Rodgerse.

Program 7. kola

Anebo dost možná pro jiného trenéra. Budoucnost severoirského kouče totiž visí na vlásku a na ostrovech se má už takřka za hotové, že u týmu skončí...

Hráč kola

Bylo pro Leicester možná až příliš kruté, když Alexis Mac Allister z poslední akce zápasu, trestného kopu, zakroutil pátý gól Brightonu do růžku branky Dannyho Warda. Argentinec si ale tenhle moment za svůj povedený a energický výkon ve středu pole zkrátka zasloužil. Obzvláště poté, co jeho nádhernou dělovku do šibenice odmítl VAR.

Mac Allister, podepsaný klubem již v lednu 2019, dokonale ztělesňuje přestupovou filozofii Brightonu: Nakupuje mladé hráče, nechá je rozvíjet na osvědčených místech na hostování a sleduje, jak vzkvétají. Po letním odchodu Yvese Bissoumy dostal argentinský záložník novou, důležitější roli. A ta mu zjevně sedí.

Gól kola

Manažeři v anglických klubech jsou většinou zdrženliví, pokud dostanou otázku, zda by někomu z jejich týmu slušela pozvánka do reprezentace Albionu. Šéf Brentfordu Thomas Frank se ale nebál "poslat" do národního týmu svůj útočný klenot Ivana Toneyho.

Ostatně po triumfu nad Leedsem 5:2, který anglický forvard řídil hattrickem, není divu. Kanonýr v červenobílých barvách s ledovým klidem proměnil penaltu, mimochodem v Premier League jich dal 18 z 18 pokusů, a pak přidal fantastický trestný kop do šibenice.

Nejkrásnější ale byl jeho třetí gól. Když se gólman hostů Illan Meslier vydal hasit brejk Brentfordu daleko za velké vápno, Toney se zmocnil odraženého míče, popoběhl si s ním do klidnějšího prostoru a pak mazácky jemným lobem z 25 metrů překonal bezmocné zadáky Leedsu snažící se na poslední chvíli zastoupit brankáře.