Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česká paráda! Gawlas po dramatu na MS postupuje. Byla to psychologická hra, říká

Aktualizováno
Česká paráda! Gawlas po dramatu na MS postupuje. Byla to psychologická hra, říká
Česká paráda! Gawlas po dramatu na MS postupuje. Byla to psychologická hra, říkáProfimedia
Osm zápasů a první Čech. Alexandra Palace hostila už třetí hrací den mistrovství světa v šipkách a stejně jako ve čtvrtek a v pátek se bylo na co dívat. Mezi postupující se kromě Martina Lukemana, Simona Whitlocka, Alana Soutara, Ryana Meikleho, Camerona Menziese, Johna Rocka a Dimitriho Van den Bergha zařadil také Adam Gawlas, který v dramatickém duelu vyřadil 3:2 na sety Richieho Burnetta a stal se prvním Čechem, jenž vyhrál zápas na MS.

Gawlas – Burnett 3:2

Obrovské drama nabídl první duel českého hráče na 30. mistrovství světa PDC. Adam Gawlas získal s přehledem první sadu, v dalších dvou setech však tahal za výrazně kratší konec provazu. Veliké zhoršení na průměrech dostalo rodáka z Návsí pod tlak. Ten však Gawlas zvládl a v dramatickém závěru vyřadil Richieho Burnetta i díky čtyřem "stoosmdesátkám" či zavření 82. "Byl jsem hodně nervozní. Konec zápasu byla opravdu psychologická hra," netajil nervoziru Gawlas.

"Přiznám se, že jsem nečekal, že si ještě půjdu po té jeho šipce, kdy měl dvě možnosti na zavření double 10, hodit. Ale vyšlo to, mám radost," dodal terpve dvacetiletý mladík, který vyřadil mistra světa organizace BDO z roku 2008 a poslal tak ten nejlepší možný dárek k narozeninám své mamince. Ve čtvrtek čeká prvního českého hráče, který kdy zvítězil na MS, anglický soupeř Ryan Searle, jenž byl jako šestnáctý muž žebříčku nasazen přímo do druhého kola.

Lukeman – Yamamoto 3:0

Nebylo to nejlepší představení v podání Martina Lukemana, ale na japonského debutanta to pohodlně stačilo. Angličan, který svým vzhledem fanouškům v Alexandra Palace připomínal hvězdného Michaela van Gerwena, sice musel čelit hned čtyřem Yamamotovým "stoosmdesátkám" či zavření přes dva doubly, nakonec však zvládl dramatickou koncovku třetí sady. "Smash", na něhož ve druhém kole čeká Němec Martin Schindler, zvítězil s přůmerem 87 a 33,33 % úspěšností na doublech.

 

Whitlock – Perez 3:2

Velké drama nabídl druhý duel sobotního programu, který měl na první pohled jednoznačného favorita. Simon Whitlock, finalista BDO World Darts Championship 2008, šel sice do vedení 1:0 na sety, jeho filipínský sok však zabral a dotáhl duel do nervózního závěru. Zlomový moment přišel ve třetím legu rozhodujícího páteho setu. Velezkušený australský veterán nabídl Christianu Perezovi několik možností získat brejk, nakonec však přežil devět soupeřových šipek na double a v následujícím legu i díky své třetí "stoosmdesátce" rozhodl "The Wizard" o postupu do druhého kola.

Gurney – Soutar 0:3

Dal se očekávat vyrovnaný zápas, velká bitva, ale nakonec to bylo vcelku jednoznačné vítězství. Alan Soutar se postaral o vyřazení 24. nasazeného Severního Ira Daryla Gurneyho. A to stylově, v závěrečném legu totiž zavřel 160! Skot, kterému se přezdívá "Soots", vyhrál s průměrem 92,29 a odolal tak i sedmi maximům na tři šipky "Superchina".

Meikle – Ashton 3:2

Další velké drama nabídl souboj Ryana Meikleho s druhou dámou na turnaji Lisou Ashtonovou. "The Lancashire Rose" sice prohrávala už 0:2 na sety, ale díky zlepšení na doublech i skvělé podpoře z ochozů v Alexandra Palace byl k vidění zajímavý závěr duelu. Angličanka totiž získala třetí i čtvrtou sadu, v té rozhodující se však proti dobře hrajícímu "Barberovi" ani nepřiblížila zavření a padla 0:3 na legy. Po Beau Greavesové se tak s "Ally Pally" rozloučila i druhá žena, ta poslední, Fallon Sherrocková, jde do akce v úterý.

Menzies – Portela 3:1

Osmkrát maximum na tři šipky i zavření 137 nabídl souboj mezi Skotem Cameronem Menziesem a Brazilcem Diogem Portelou. "Ming" ztratil v zápase pouze dvakrát vlastní podání a celkem v klidu si dokráčel pro vítězství 3:1 na sety, což udělalo radost jeho přítelkyni Fallon Sherrockové přítomné v hledišti.

Rock – Justicia 3:1

Jeden z největších talentů šipkařského světa Josh Rock vstoupil do programu v "Ally Pally" těsně před půl nocí středoevropského času. A pokud se snad někdo cítil unavený, výkon Severního Ira jej určitě probral. Zavření 150 i takřka 48 % úspěšnost na doublech jasně ukazuje, že "Rocky" má před sebou skvělou budoucnost. Jestli může pomýšlet na úspěch už v jednadvaceti letech však ukáže až další průběh turnaje, Jose Antonio Justicia přeci jen nebyl soupeřem z kategorie nejtěžších.

Van den Bergh – Ilagan 3:0

Hladký postup zažil také další z favoritů. Dimitri Van den Bergh zaznamenal v duelu s překvapivým postupujícím Lourencem Ilaganem mimo jiné takřka 53 % úspěšnost na doublech či průměr 97,20 na tři šipky. Skvělý výkon na úvod šampionátu pro Belgičana, který ve třetím kole pravděpodobně potká Krzysztofa Ratajského.