Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Top 5 brazilských teenagerů v Evropě: Od války do Realu i pochvala od Guardioly

Robert Renan s trofejí pro kontinentální mistry do 20 let.
Robert Renan s trofejí pro kontinentální mistry do 20 let.Profimedia
Přišli na starý kontinent, aby následovali krajany. Ronalda, Ronaldinha, Roberta Carlose, Neymara nebo třeba Viníciuse Juniora. I současné eso Realu Madrid je ve srovnání s nadějnými brazilskými teenagery profláknuté jméno. Následující pětice mladíků má však na to, aby získala podobný věhlas. Livesport Zprávy za přispění senior editora své brazilské redakce Daniela Ottoniho vybrala pět nejzajímavějších brazilských talentů narozených v roce 2003 a později, kteří už působí v Evropě a mohou z nich vyrůst nové hvězdy.

Sávio

Troyes/hostování v PSV Eindhoven

křídlo, 18 let (rok narození 2004)

Je rychlý a rád kličkuje. A je v tom sakra dobrý. Zkrátka si představte o čtyři roky mladší verzi Viníciuse Juniora. Jen kope levačkou a ničí defenzivu na druhé straně hřiště. V 18 letech působí jako velká senzace. Sávio, v Brazílii známý také jako Savinho, má být další prvotřídní křídlo, které uchvátí Evropu.

Sáviovy statistiky v sezoně.
Sáviovy statistiky v sezoně.Livesport

Už v 16 letech mu první šanci v A-týmu Atlétika Mineiro dal trenér Jorge Sampaoli. V minulé sezoně učaroval brazilské Serii A. Motaly se kolem něj Arsenal, Lipsko i Salcburk. Nakonec vyhrála filiálka Manchesteru City – francouzské Troyes za šikovného fotbalistu v létě minulého roku zaplatilo přes 6 milionů eur. Příliš si však nadání mrštného kanárka neužilo. Okamžitě totiž zamířil na hostování do PSV Eindhoven, kde jej v rozletu přibrzdilo zranění kolene.

To jej připravilo i o šampionát Jižní Ameriky do 20 let, na němž Brazílie triumfovala. Po rekonvalescenci na klinice v Manchesteru už by měl být fit a postupně se vrací zpátky na hřiště. A pro PSV by měl být příjemným osvěžením při zachraňování špatně rozehrané sezony.

Vinicius Tobias

Šachtar/hostování Real Madrid

krajní obránce, 18 let (2004)

Fanoušci Realu Madrid se nemohou dočkat dne, kdy dostane šanci v prvním týmu. V třetiligové rezervě pod vedením legendárního Raúla Gonzáleze roste každým dnem a je pro něj důležitým článkem základní sestavy. "V posledních čtyřech, pěti měsících zaznamenal velký progres. V útoku má nesmírné kvality a dovoluje si čím dál tím odvážnější věci. Co se týká obrany, musí ještě určité aspekty hry vypilovat. Rozhodně mu pomohl přechod na tříobráncový systém, ve kterém působí jako pravý wingback," pronesl madridský kouč před Vánoci.

Tobiasovy statistiky v sezoně.
Tobiasovy statistiky v sezoně.Livesport

Rodák ze Sao Paula přitom prožívá pozoruhodný příběh. Před rokem se stal posilou Šachtaru Doněck, ovšem jen pár dní poté začala na Ukrajině válka. Oslavu 18. narozenin si mladý Brazilec rozhodně představoval poněkud jinak než se skrývat v krytech. Z Ukrajiny, která byla bombardována ruskou armádou, se mu podařilo utéct zpátky domů. V tom ale zaregoval Real a domluvil se zástupci Šachtaru roční hostování s opcí, jež by se měla pohybovat kolem 15 milionů eur.

Že se pro madridský kolos zřejmě bude jednat o marginálii, je téměř jasné. "Nejen, že ho chválí Raúl, ale sleduje ho bedlivě i Carlo Ancelotti a i on už jej několikrát chválil," poukazuje brazilský redaktor Flashscore Daniel Ottoni. A dodává, že skaut Jos Botoo, jenž Tobiase přivedl do Šachtaru, o něm pronesl, že "se jedná o desítku hrající na křídle".

Robert Renan

Zenit Petrohrad

střední obránce, 19 let (2003)

Zatímco spousta fotbalistů loni i letos z Ruska utíkala, nadějný stoper se ochotně vydal na Východ. I když ochotně… Jeden z největších talentů Corinthians byl součástí výměny za krajana Yuriho Alberta a další širší spolupráce. Rusové za něj navíc nepřidali ani rubl. Přitom Renan byl na radaru klubů z Anglie, dokonce se spekulovalo i o zájmu Interu Milán či Realu Madrid.

Renanovy statistiky v sezoně.
Renanovy statistiky v sezoně.Livesport

Patří mezi vyloženě herní stopery. Jak si to vyložit? Odkop na tribunu je pro něj sprosté slovo. Míč v souboji ukořistí, elegantní kličkou se uvolní a okamžitě rozjíždí protiútok. I přesto, že tento levák měří téměř 190 centimetrů, chce hrát konstruktivně, je dynamický, má slušnou rychlost. I když se s míčem rád mazlí, umí být celkem solidní v obranné činnosti. V Rusku se uvedl sympaticky – v prvním utkání měl úspěšnost přihrávek 86 %, vyhrál tři obranné souboje z pěti, neudělal ani jeden faul a navrch zvládl tři driblinky ze čtyř.

Mnozí fanoušci na sociálních sítích tvrdí, že je ho v Rusku škoda. Prý by se měl rozvíjet v lepších ligách. "Přitom do prvního týmu Corinthians se dostal teprve v minulém roce, odehrál jen 13 zápasů a zmizel. Byl to jeden z největších talentů klubu," zdvihá obočí Ottoni. V únoru Renan s brazilskou dvacítkou získal zlato na šampionátu Jižní Ameriky do 20 let. Před pár dny dostal pozvánku do seniorské reprezentace k přátelskému zápasu s Marokem. Letenky na Západ by si měl zabukovat v blízké budoucnosti.

Metinho

Troyes/hostování Lommel

záložník, 19 let (2003)

Další kanárek, kterého zlákalo do své kolonie City Football Group. I když Brazilcem se Metinho nestal okamžitě. "Do země emigroval s otcem, když mu byl jeden rok. Utekli z Konga kvůli náboženské perzekuci," popisuje Ottoni.

Metinhovy statistiky v sezoně.
Metinhovy statistiky v sezoně.Livesport

Britský deník Guardian vybral Metinha v roce 2020 mezi nejlepší hráče planety do 17 let. V Jižní Americe se vyprofiloval jako střední záložník s dobrou kopací technikou, silný v osobních soubojích a skvěle čtoucí hru. Paradoxní ovšem na jeho story je, že za Fluminense odehrál jediné utkání za první tým a už si balil kufry do Francie. Za pět milionů eur ho v roce 2021 koupilo Troyes, stejně jako později jeho krajana Savinha.

V novém prostředí se však aklimatizace vinou zranění na prvním tréninku oddálila na neurčito, a tak jej klub před touto sezonou poslal na hostování. A sice do belgického druholigového Lommelu, který… Ano, rovněž spadá do sítě City Football Group. Metinho tam patří mezi nejzajímavější středopolaře. "Zvykám si na evropský fotbal, je daleko intenzivnější než v Brazílii," pronesl. Když odjel léčit zranění do Anglie, potkal se s Pepem Guardiolou, jenž mu řekl: "Sledoval jsem tě, líbí se mi tvůj styl, pokračuj dál."

Tiago Coser

Benfica Lisabon

střední obránce, 19 let (2003)

Jako malý pomáhal rodině s chovem různých zvířat včetně ptáků. A v 18 letech se přidal k lisabonským Orlům. V Benfice si od něj slibují velké věci. V tak mladém věku oplývá na stoperu nebývalým klidem, zodpovědností, čiší z něj vůdčí povaha. Navíc jeho statná postava budí respekt. Zkrátka lídr od přírody, který je oprýskán chudými poměry v Chapecó, brazilské oblasti, jež strádá po ekonomické i životní stránce. Ano, byl hráčem klubu Chapecoense, toho, jejž ve světě smutně zviditelnila tragická událost z roku 2016, kdy se v Kolumbii zřítilo letadlo s klubovou výpravou a 71 lidí zemřelo.

Coserovy statistiky v sezoně.
Coserovy statistiky v sezoně.Livesport

Coserova cesta do Portugalska byla trnitá. V Brazílii dostal v lize šanci v podstatě už jako kluk, ale zase se vrátil do mládežnických kategorií. "Nakročeno měl do Sao Paula, ovšem přestupová jednání zhatila pandemie způsobená covidem," říká Ottoni. "Benfica ho nicméně sledovala už od 17 let. A jakmile oslavil plnoletost, stal se v lednu 2022 jejím hráčem za pouhých 1,4 milionu eur." Jestliže se už dnes mluví o prodeji teprve 19letého Antonia Silvy, o náhradu má Benfica postaráno...

Portugalci navíc věří, že v Coserovi mají podobný potenciál, jakého využili například u Rubena Diase, kterého před třemi lety prodali do Manchesteru City za částku kolem 70 milionů eur. Ostatně s touto praxí mají u obránců bohaté zkušenosti. Podobně zpeněžili i Davida Luize (do Chelsea) či Victora Lindelöfa (do Manchesteru United).