Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tola vrátil po 24 letech Etiopii na maratonský trůn, v Paříži zaběhl nový olympijský rekord

Maraton na hrách v Paříži vyhrál Tola z Etiopie v olympijském rekordu
Maraton na hrách v Paříži vyhrál Tola z Etiopie v olympijském rekorduProfimedia
Maraton na hrách v Paříži vyhrál Tamirat Tola (32) z Etiopie v olympijském rekordu 2:06:26 a získal pro svoji zemi první zlato na nejdelší běžecké trati po 24 letech. Druhý doběhl Belgičan Bashir Abdi, který byl před třemi lety v Sapporu třetí. Bronz získal autor letos nejlepšího času Benson Kipruto z Keni.

Od pařížské radnice zamířilo osmdesát vytrvalců do Versailles a čekala je trať s neobvyklým profilem a dvěma výraznými stoupáními. Na tom druhém nastoupil Tola, který jako jediný i v kopci dokázal udržet tempo tří minut na kilometr. Mistr světa z roku 2022, který před osmi lety získal v Riu de Janeiro bronz na dráhové desítce, zvyšoval náskok až na 21 sekund v cíli. I přes velmi těžkou trať vylepšil o šest sekund olympijský rekord Keňana Samuela Wanjirua z roku 2008 z Pekingu.

Jako první na sebe upozornil na 14. kilometru Ital Eyob Faniel, čelu závodu se vzdálil až na 25 sekund, ale jeho trhák skončil ještě před polovinou závodu. S prvním kopcem se nedokázal vyrovnat Kenenisa Bekele z Etiopie, bývalý světový rekordman na pět i deset kilometrů na dráze. Návrat pod pět kruhů po 12 letech se mu nevydařil a obsadil až 39. místo.

Ztrácet začal i vítěz dvou předchozích olympijských maratonů Keňan Eliud Kipchoge. Až desáté místo letos v Tokiu naznačilo, že běžec, který má na kontě čtyři z deseti nejrychlejších časů v historii, opouští pozici maratonského lídra.

Druhý, ještě strmější kopec, nejlépe zvládl Tola, který loni vytvořil traťový rekord na Newyorském maratonu, a právě tady rozhodl o svém triumfu. V souboji o stříbro daleko za ním byl nejrychlejší Belgičan se somálskými kořeny Abdi. Kipruto, který v březnu v Tokiu zaběhl nejlepší letošní světový čas, vybojoval bronz.

V neděli absolvují stejnou trať ženy. Na startu budou i dvě české běžkyně Tereza Hrochová a Moira Stewartová.

Kompletní zpravodajství z OH v Paříži