Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Titul a jisté místo v Paříži. Střelec Tomeček je podruhé mistrem Evropy ve skeetu

Jakub Tomeček navázal na svůj evropský triumf z roku 2019.
Jakub Tomeček navázal na svůj evropský triumf z roku 2019.Profimedia
Střelec Jakub Tomeček (31) získal podruhé v kariéře titul mistra Evropy ve skeetu. Na šampionátu v Larnace porazil dramatickém finálovém rozstřelu 20:19 Itala Luigiho Loddeho (42) a navázal na triumf z roku 2019. Do sbírky české výpravy brokových střelců na Kypru přidal už třetí zlato a celkově pátou medaili. Navíc Česku zajistil účastnické místo na olympiádě v Paříži v roce 2024.

Individuálním triumfem Tomeček v Larnace napodobil olympijského šampiona z Tokia Jiřího Liptáka, který v minulém týdnu ovládl soutěž ve střelbě na trap. Titul v trapu vybojovaly i české juniorky.

Z dvoudenní kvalifikace Tomeček postoupil jako šestý a spolu s Loddem pak postoupil ze semifinálové skupiny. Ve finále ztrácel na italského soupeře dvě rány, Lodde ale v závěru rovněž dvakrát zaváhal rozhodnout musel rozstřel. I v něm začal Ital lépe, Tomeček ale znovu vyrovnal a souboj nakonec zlomil ve svůj prospěch.

Kyjovský rodák má z evropských šampionátů vedle zlata z Lonata i bronz z roku 2011 a juniorské stříbro z roku 2009. Na loňských olympijských hrách v Tokiu obsadil sedmé místo. Z mistrovství světa je jeho maximem pátá příčka z roku 2018.

V pondělí v soutěži skeetařek čtyřčlenné finále těsně uniklo Barboře Šumové, která obsadila páté místo. Z vítězství se radovala Britka Amber Hillová. Mezi muži byl Tomáš Nýdrle desátý.