Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tiafoe ve finále v Tokiu vyzve Fritze. Ten vyrovná maximum své mámy z roku 1977

Taylor Fritz si finále zahraje podeváté v kariéře a může získat čtvrtou trofej.
Taylor Fritz si finále zahraje podeváté v kariéře a může získat čtvrtou trofej.Profimedia
Do finále turnaje ATP 500 v Tokiu se probojovali Američané Frances Tiafoe a Taylor Fritz (oba 24). Zatímco prvně jmenovaný bude usilovat o svůj dosud nejcennější titul, Fritz si sobotním postupem zajistil premiérový posun do TOP 10 a po 45 letech tak vyrovná kariérní maximum své maminky.

TiafoeFritz byli před dvěma týdny v Londýně u historicky prvního triumfu Výběru světa na Laver Cupu, ke kterému pomohli důležitými body. Oba se pak společně vydali do Tokia, kde si zajistili vzájemný souboj o titul.

Semifinalista letošního US Open Tiafoe v prvních třech duelech v japonské metropoli neztratil set a skvěle začal i v sobotu proti Soon-Woo Kwonovi. Jenže pak si vybral slabší chvilku, ve druhé sadě neuhrál ani game a podruhé v sezoně utrpěl "kanára". Dokázal se však vrátit do hry a byť zápas za stavu 5:2 nedoservíroval, na druhý pokus už nezaváhal a zvítězil 6:2, 0:6, 6:4.

Devatenáctý hráč světa Tiafoe postoupil do finále turnaje ATP popáté v kariéře, jediný titul slavil v roce 2018 na domácí půdě v Delray Beach (ATP 250). Podnik kategorie ATP 500 může vyhrát poprvé, před rokem ve Vídni na svou nejcennější trofej nedosáhl.

Statistiky utkání Soon-Woo Kwon  – Tiafoe

Fritz, jenž v předchozích třech startech v Tokiu neuhrál ani set, se do finále dostal po třech třísetových soubojích a odstoupení zraněného Nicka Kyrgiose. V semifinále zdolal 6:3, 6:7, 6:3 svého neoblíbeného kanadského soka Denise Shapovalova, s nímž si v sedmém vzájemném duelu poradil teprve podruhé. V závěru otočil nepříznivý vývoj z 1:3 na 6:3.

Finále si zahraje podeváté v kariéře a získat může čtvrtou trofej. Dvě slavil na trávě v Eastbourne (2019 a 2022) a tu nejcennější vybojoval na letošním Masters 1000 v Indian Wells. Podnik ATP 500 může vyhrát rovněž poprvé.

Statistiky utkání Fritz – Shapovalov 

Oba ve formě hrající Američané si už v Tokiu zajistili posun na svá žebříčková maxima. Tiafoe se vyhoupne minimálně na 17. místo, v případě triumfu by byl dokonce patnáctý. Fritz se může těšit na premiérové umístění v TOP 10, titul by z něj udělal světovou osmičku.

Posunu mezi nejlepších 10 tenistů žebříčku ATP si cení. "Je to obrovský úspěch, o kterém vždycky sníš, nikdo ti ho nemůže vzít. Ale já chci víc, chci ještě výš," radoval se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Fritz, který v pondělí minimálně vyrovná úspěch své maminky. Trojnásobná grandslamová čtvrtfinalistka Kathy May Fritzová (66) byla v roce 1977 světovou desítkou.

Tiafoe s Fritzem na sebe narazí pošesté v kariéře, ale vůbec poprvé v pozdější fázi než v úvodních dvou kolech. Poslední čtyři souboje vyhrál Fritz, naposledy v srpnu po obratu v Montréalu.

Výsledky turnaje v Tokiu