Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Thompson zaběhl nejrychlejší stovku sezony, překážkář Holloway atakoval světový rekord

Grant Holloway zazářil na americkém šampionátu.
Grant Holloway zazářil na americkém šampionátu. Profimedia
Kishane Thompson (22) vyhrál na jamajském atletickém šampionátu běh na 100 metrů v nejrychlejším světovém čase roku 9,77 sekundy. V historických tabulkách se zařadil na dělené deváté místo. Z Jamajčanů zaběhli v minulosti stovku rychleji jen světový rekordman Usain Bolt, Yohan Blake a Asafa Powell. Na americkém šampionátu zazářil trojnásobný mistr světa Grant Holloway (26), jenž zaběhl čtvrtý nejrychlejší čas historie v běhu na 110 metrů překážek.

Thompson až do šampionátu v Kingstonu letos nezávodil. Ve finále podle svých slov neběžel naplno. "Trenér mi nařídil, abych běžel jen 60 metrů a pak to vypustil. Dostal bych se do (olympijského) týmu, i kdybych skončil druhý nebo třetí. Dneska nešlo o to něco dokázat, jen běžet 70 nebo 60 metrů a zjistit, jak na tom jsem," řekl agentuře Reuters mladý sprinter, který závodí profesionálně teprve druhou sezonu.

Za Thompsonem doběhli Oblique Seville (9,82) a bronzový medailista z halového mistrovství světa na šedesátce Ackeem Blake (9,92).

Stovku žen vyhrála navzdory pomalému startu Shericka Jacksonová v čase 10,84. Dvojnásobná mistryně světa na 200 metrů porazila devatenáctiletou Tiu Claytonovou (10,90) a dvojnásobnou olympijskou šampionku v běhu na 100 metrů Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou (10,94), které se rovněž kvalifikovaly na hry v Paříži. Sedmatřicetiletou Fraserovou-Pryceovou čeká už pátá olympiáda.

Běh na 400 metrů překážek ovládla Rushell Claytonová za 52,51 a zaostala jen o dvě setiny za nejlepším časem sezony Nizozemky Femke Bolové. Mužský závod na stejné trati vyhrál Malik James-King výkonem 47,42. Na hladké čtvrtce zvítězil jednadvacetiletý Deandre Watkin časem 44,48.

Rychlé časy v USA

Holloway v Eugene zvítězil za 12,86 sekundy a přiblížil se na šest setin světovému rekordu krajana Ariese Merritta z roku 2012. 

"Tohle mluví samo za sebe," uvedl v televizním rozhovoru Holloway, kterému patří v historických tabulkách druhé místo s výkonem 12,81. V Paříži bude usilovat o první olympijské zlato, v roce 2021 v Tokiu skončil druhý.

I další tři překážkáři v pátečním finále překonali jako první v sezoně hranici 13 sekund. Druhý skončil Freddie Crittenden za 12,93 a osobní rekord si vytvořil také třetí Daniel Roberts (12,96). Čtvrtý Cordell Tinch byl rovněž rychlejší než dosavadní jednička sezony Ital Lorenzo Simonelli, ale ani čas 13,03 mu k místu v nominaci na olympijské hry nestačil.

Vítězka stovky Sha'Carri Richardsonová, která usiluje o double, si při vítězství v semifinále závodu na 200 metrů vyrovnala osobní rekord 21,92. Ještě rychlejší byly Gabrielle Thomasová, která zaběhla nejlepší čas roku 21,78, a McKenzie Longová (21,83).

Úřadující mistr světa v běhu na 100 metrů Noah Lyles prolétl v semifinále dvoustovku za 19,60, ale jeho výkon znehodnotila nedovolená podpora větru. Také Lyles může v Eugene získat sprinterský double.