Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková vyhrála ve Wuhanu i 14. zápas. Gauffová dál vítězí, Pegulaová překvapivě končí

Aryna Sabalenková je ve Wuhanu stále neporažena.
Aryna Sabalenková je ve Wuhanu stále neporažena.WANG ZHAO / AFP
Aryna Sabalenková (26) měla v osmifinále wuhanské tisícovky namále, ale nakonec vyhrála v tomto dějišti i svůj 14. zápas. Nasazená jednička a šampionka posledních dvou ročníků 2018-19 zdolala po dvou hodinách 1:6, 6:4, 6:0 letos skvěle hrající Julii Putincevovou (29). Mezi nejlepší osmičkou nechybí ani nyní už osm utkání neporažená Coco Gauffová (20), vypadla naopak její krajanka Jessica Pegulaová (30).

Sabalenková – Putincevová 1:6, 6:4, 6:0

Aryna Sabalenková dorazila na oblíbenou čínskou půdu, na níž má vynikající historii, po prvenstvích na tisícovce v Cincinnati a na US Open. Na své první triumfy od lednového Australian Open chtěla navázat už na předchozím čínském podniku WTA 1000 v Pekingu, kde ale skončila už ve čtvrtfinále na raketě Karolíny Muchové a přišla o 15zápasovou vítěznou šňůru.

Příležitost má také v tomto týdnu ve Wuhanu. V další z čínských metropolí však zatím nehraje přesvědčivě. V úvodním duelu povolila osm gamů Kateřině Siniakové a proti Julii Putincevové, která letos porazila Igu Šwiatekovou a Coco Gauffovou, byla potenciálně jeden míček od porážky.

V první polovině utkání se vůbec nedokázala popasovat s vynikající obranou ruské rodačky reprezentující Kazachstán. Ve druhé sadě dvakrát nepotvrdila brejk a v osmé hře byla jediný míček od manka setu a brejku. Po srovnání na 4:4 se však uklidnila a ve zbytku zápasu nepovolila soupeřce už ani jeden game.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Se dvěma triumfy je společně s Petrou Kvitovou nejúspěšnější hráčkou v historii Wuhan Open. Turnaj se poprvé konal v roce 2014 a do kalendáře se vrátil poprvé po pěti letech. Sabalenková ovládla poslední dva ročníky 2018-19 a v tomto dějišti dosud zvládla všech 14 duelů.

Po skalpu letos skvěle hrající Putincevové si vylepšila bilanci v probíhající sezoně na 51:12. Navíc aktuálně 35. ženě pořadí oplatila porážku z US Open 2019. Její další soupeřkou bude Magdalena Frechová.

Frechová, která získala před pár týdny v Guadalajaře svůj premiérový titul z turnajů WTA, si ve Wuhanu připsala svůj první skalp TOP 10 na 16. pokus (proti Emmě Navarrové) a po vítězství 6:3, 6:2 nad Beatriz Haddadovou Maiaovou poprvé v kariéře prošla do čtvrtfinále na prestižních tisícovkách.

Gauffová – Kosťuková 6:4, 6:1

Coco Gauffová během loňské US Open Series poprvé kralovala na podnicích WTA 500, tisícovkách i grandslamech, ale v letošním roce se jí tato část sezony vůbec nepovedla. Rozhodla se tak změnit trenéra a po angažování Matta Dalyho se ihned dostavil jeden z nejlepších výsledků její kariéry.

Na předchozí tisícovce v Pekingu dosáhla na své první finále od úspěšné lednové obhajoby v Aucklandu, smetla v něm rozjetou Karolínu Muchovou a ve vítězné sérii pokračuje při debutu ve Wuhanu. Po Viktoriji Tomovové si suverénně poradila také s Martou Kosťukovou, které oplatila těsnou porážku z dubnové akce ve Stuttgartu.

Američanka nepotvrdila brejk z úvodního gamu, nicméně ve zbytku utkání už na servisu nezaváhala a v zápase proměnila všech pět brejkbolů. "Hrála jsem dnes opravdu dobře. Marta je těžká soupeřka. V krátkém období jsem odehrála spoustu zápasů a s dnešním výkonem jsem velmi spokojená."

Šampionka loňského US Open vyhrála i svůj osmý letošní duel na čínské půdě a při premiéře ve Wuhanu zapsala své už páté letošní čtvrtfinále na turnajích série WTA 1000. V něm bude čelit Magdě Linetteové, kterou v jediném předchozím souboji v roce 2021 na domácím grandslamu porazila.

Linetteová se teprve před dvěma týdny v Pekingu dočkala své první letošní vítězné série na betonech a nyní se jí to povedlo na dvou podnicích po sobě, přičemž ve Wuhanu zaznamenala své premiérové čtvrtfinále na prestižních tisícovkách. Dvaatřicetiletá Polka, která je úřadující šampionkou Livesport Prague Open, přehrála v osmifinále 6:2, 6:3 světovou jedenáctku Darju Kasatkinovou.

Xinyu Wang – Pegulaová 6:3, 7:5

Jessice Pegulaové se po fantastické US Open Series, během níž obhájila titul na WTA 1000 v Kanadě a hrála finále v Cincinnati a na US Open, přestalo dařit a na obou čínských tisícovkách skončila už v osmifinálové fázi.

Světová trojka nestačila ve Wuhanu na domácí Xinyu Wang, která zaregistrovala své teprve druhé letošní čtvrtfinále a první kariérní na akcích větších než WTA 250. S talentovanou Číňankou prohrála také před pár měsíci ve Wimbledonu a tentokrát jí nesebrala ani set. V utkání si vytvořila jen jednu brejkbolovou příležitost a sama jich nabídla celkem deset.

Na svůj druhý skalp TOP 10 (oba slavila proti Pegulaové) se Wang pokusí navázat v souboji s Jekatěrinou Alexandrovovou (H2H 1:1). Ruska zničila 6:1, 6:1 přemožitelku úřadující wimbledonské šampionky Barbory Krejčíkové a kvalifikantku Hailey Baptisteovou. V probíhající sezoně zvládla všech pět předchozích čtvrtfinálových duelů.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří grandslamové finalistky a členky TOP 10 Qinwen Zheng s Jasmine Paoliniovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 ve Wuhanu