Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka titul z Winston-Salemu nezískal. V prvním finále prohrál s antukářem Báezem

Jiří Lehečka svůj první titul na okruhu ATP nezískal.
Jiří Lehečka svůj první titul na okruhu ATP nezískal.Profimedia
Jiří Lehečka (21) ve svém prvním finále na okruhu ATP na titul nedosáhnul. V americkém Winston-Salemu český tenista nepotvrdil roli mírného favorita proti argentinskému antukáři Sebastiánu Báezovi (22), který zvítězil 6:4, 6:3 a tři týdny po triumfu v Kitzbühelu korunoval svůj nejlepší turnaj na tvrdém povrchu.

Lehečka – Baéz 3:6, 4:6

35. muž světového žebříčku Jiří Lehečka si před US Open naplánoval tři přípravné turnaje. Na dvou akcích Masters 1000 v Torontu a Cincinnati neměl příliš štěstí na los a brzy skončil na raketě člena TOP 10, do zápasového rytmu se tak dostal až v týdnu před posledním grandslamem sezony na podniku ATP 250 ve Winston-Salemu.

Pátý nasazený Čech po výhrách nad domácím kvalifikantem Mitchellem Kruegerem, Němcem Dominikem Köpferem a Australanem Maxem Purcellem vyrovnal postupem do semifinále své maximum na okruhu ATP (Rotterdam 2022 a Dauhá 2023) a po odstoupení zraněného Sebastiana Kordy se poprvé dostal do finále.

Po dni odpočinku v něm v sobotu vyzval Sebastiána Báeze, který měl v nohách páteční tříhodinové semifinále a hrál životní turnaj mimo oblíbenou antuku. Ani český mladík ale rozjetého argentinského antukáře nezastavil.

Sestřih finále Jiří Lehečka – Sebastián Báez
Livesport

Lehečka měl před zraky svého trenéra Tomáše Berdycha dobrý úvod a díky brejku ve čtvrtém gamu se ujal v prvním setu vedení 3:1. Šestý nasazený Báez ale čtyřmi hrami za sebou vývoj otočil. Za stavu 4:5 mohl Lehečka ještě při soupeřově servisu srovnat, vedl 40:0 a měl celkem čtyři brejkboly. Ani jeden ale nevyužil a Báez se po 53 minutách hry ujal vedení.

Český tenista měl dobře rozehraný i druhý set, hned v úvodu získal po brejku náskok 2:0. Ani tentokrát ale slibný náskok neudržel. O rok starší Báez znovu čtyřmi gamy za sebou vývoj otočil. V deváté hře sice Lehečka odvrátil při servisu mečbol, ale při druhém spáchal pátou dvojchybu a Argentinec mohl radostí padnout na zem.

Lehečka byl v dvanáctileté historii turnaje třetím českým finalistou. Neuspěl podobně jako jeho současný trenér a konzultant Berdych, který v roce 2012 neproměnil tři mečboly proti domácímu Johnu Isnerovi, naopak Lukáš Rosol o dva roky později po odvrácení dvou mečbolů proti Poláku Jerzymu Janowiczovi slavil svůj druhý a zároveň poslední titul na okruhu ATP.

Posledním českým šampionem na elitním okruhu zůstává Jiří Veselý, jenž v únoru 2020 triumfoval v indickém Puné.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open a osmifinalista Wimbledonu Lehečka se nyní s jistotou premiérového posunu do TOP 30 přesune na US Open, kde se proti Aslanu Karacevovi pokusí zkompletovat výhry na všech čtyřech grandslamech.

Báezův životní turnaj na hardu

Dvaadvacetiletý Báez absolvoval všech dosavadních 11 čtvrtfinálových zápasů na okruhu ATP na antuce, pětkrát to dotáhl až do finále a tři z nich přetavil titul. Na tvrdém povrchu se mu nikdy nedařilo, od loňského Australian Open na něm prohrál 19 z 21 zápasů a nikdy nevyhrál dva duely po sobě.

Nyní ve Winston-Salemu, kde se na hard vrátil po pěti měsících, ale porazil všech pět soupeřů. Tedy o jednoho více než za svou dosavadní kariéru v hlavních soutěžích na okruhu ATP na tvrdém povrchu.

V celkově 6. finále argentinský tenista vybojoval 4. titul a už třetí v této sezoně. Poprvé slavil loni v portugalském Estorilu, následně letos v únoru 'doma' v Córdobě a před třemi týdny v rakouském Kitzbühelu. Aktuálně neprohrál už deset zápasů v řadě, navíc na dvou různých površích.

"Myslím teď jen na svůj tým. Jsme spokojení, hodně na sobě pracujeme a je příjemné dosáhnout takového výsledku. Samozřejmě jsem unavený. Gratuluji Jirkovi a jeho týmu a děkuju za úžasný týden a všem, kdo přišli," řekl Báez pár minut po triumfu.

Rozhovor se Sebastiánem Báezem
Livesport

Bývalý nejlepší junior světa a finalista chlapeckého Roland Garros 2018 bude na nadcházejícím US Open bojovat stejně jako Lehečka o zkompletování postupů do 2. kola všech grandslamů. Na úvod narazí znovu po pár dnech na Chorvata Bornu Čoriče.

Výsledky turnaje ATP 250 ve Winston-Salemu