Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Wimbledon má znovu po roce českou šampionku. Krejčíková ve finále přehrála Paoliniovou

Aktualizováno
Barbora Krejčíková je novou královnou Wimbledonu.
Barbora Krejčíková je novou královnou Wimbledonu.AFP
Barbora Krejčíková (28) porazila ve finále slavného Wimbledonu 6:2, 2:6, 6:4 Jasmine Paoliniovou (28) a navázala na loňský triumf krajanky Markéty Vondroušové. Zatímco brněnská rodačka zvládla i své druhé kariérní finále na grandslamových podnicích, Paoliniová stejně jako na nedávném French Open neuspěla. Krejčíková se díky prvenství na nejslavnějším turnaji vrátí do TOP 10 světového pořadí a jako první v samostatné historii České republiky ovládla ve dvouhře dva různé grandslamy.

Krejčíková – Paoliniová 6:2, 2:6, 6:4

Wimbledon stejně jako loni dobyla česká tenistka a také triumf Barbory Krejčíkové je šokující. Bývalá šampionka French Open se totiž v posledních měsících ohromně trápila a do Londýna nedorazila ve vůbec dobré formě. V úvodních dvou kolech však zvládla bitvy s Veronikou Kuděrmetovovou a Katie Volynetsovou, rozjela se a následně porazila čtyři členky TOP 20 žebříčku, včetně předloňské šampionky Jeleny Rybakinové a rozjeté Jasmine Paoliniové.

Krejčíková vstoupila do utkání s ledovým klidem, hned po skončení prvního gamu šla do náskoku brejku a suverénně ho potvrdila. Na centrálním dvorci dominovala i v následujícím minutách, fantasticky servírovala, mnohem méně kazila a za odměnu vedla za stavu 4:1 už o dva brejky. Ve zbytku úvodního dějství se žádná změna nekonala, Krejčíková na kurtu nadále ve všech směrech excelovala a Paoliniové povolila v prvním setu, v němž trefila 90 % prvních podání, pouhé dva gamy.

Paoliniová po hladké ztrátě úvodní sady setřásla veškerou nervozitu a začala se prezentovat mnohem rychlejší a přesnější hrou. Krejčíková nedokázala na změnu zareagovat, více chybovala a dostala se do nepříznivého manka 0:3. Druhé dějství nakonec kopírovalo to předchozí, ovšem s opačným výsledkem. Tentokrát získala jen dvě hry Češka, která trefila čtyři vítězné údery a 14 nevynucených chyb.

Až v rozhodujícím dějství se hra vyrovnala, do stavu 3:3 si aktérky suverénně hájily servis. Jako první se k brejkbolu propracovala znovu aktivnější Krejčíková, ale první šanci v sedmé hře nevyužila. Dostala se však k další a na tu vyrobila Italka dvojchybu. Krejčíková ještě utkání pořádně zdramatizovala. Za stavu 5:4 vedla už 30:0, ale pustila chybami Paoliniovou k brejkbolu, který na síti zlikvidovala. Vzápětí neproměnila mečbol a nabídla Italce další šanci na srovnání skóre. I s tou si poradila aktivní hrou. Po esu následoval druhý mečbol a ani ten nebyl vítězný. Vyšlo to až na třetí pokus.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

"Nemám slov. Je to prostě neskutečné, co se stalo. Je to určitě nejlepší den mé tenisové kariéry a možná i mého života. Je to opravdu náročné vysvětlit, co teď cítím," řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková. "S Jasmine jsme bojovaly o každý balon, nakonec jsem já ta šťastnější," doplnila.

Do historie Wimbledonu se Krejčíková zapsala jako sedmá česká finalistka. Kralovat v tomto dějišti dokázaly také její zesnulá trenérka Jana Novotná (1998), Petra Kvitová (2011 a 2014) a Markéta Vondroušová (2023) jako jediná nenasazená v open éře. Neuspěly naopak Věra Suková, Hana Mandlíková ani Karolína Plíšková.

Poprvé v historii Češky ovládly jeden grandslam dva roky po sobě, mezi muži to dokázali Jan Kodeš a Ivan Lendl. Krejčíková zajistila ve dvouhře žen celkově 10. triumf pro Česko, mimo Wimbledon a její prvenství na French Open 2021 se radovala hned čtyřikrát Hana Mandlíková (Australian Open 1980 a 1987, French Open 1981 a US Open 1985). V samostatné historii České republiky je Krejčíková první Češkou, která triumfovala na dvou různých grandslamech.

Krejčíková, která až na trávě zapsala svá první vítězství v dohraných zápasech po lednovém čtvrtfinále na Australian Open, upravila svou finálovou bilanci na 8:5 a slaví první titul od loňských triumfů v Dubaji a San Diegu. Ve finále grandslamů uspěla i podruhé. Ve čtyřhře dobyla major sedmkrát, v letech 2018 a 2022 slavila ve Wimbledonu.

Prvenství na posvátném londýnském pažitu vynese Krejčíkovou zpět do TOP 10 žebříčku, kterou bude v novém vydání uzavírat. Brněnská rodačka se navíc vrátí na post české jedničky, jelikož Vondroušová zakončila obhajobu loňského triumfu už v prvním kole a propadne se o 12 pozic.

Paoliniová naopak prohrála i své druhé grandslamové finále, před měsícem na French Open uhrála jen tři gamy se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Po porážce s Krejčíkovou disponuje finálovou bilancí 2:5, tituly má z Portorože 2021 a letošní tisícovky v Dubaji. V sobotu se mohla stát třetí italskou vítězkou grandslamů, povedlo se to pouze Francesce Schiavoneové na French Open 2010 a Flavii Pennettaové na US Open 2015. Ve Wimbledonu je jedinou italskou semifinalistkou a zároveň finalistkou.

Rovněž její postup do finále je překvapivý, ještě před pár týdny neměla na kontě ani jednu výhru v hlavních soutěžích na nejvyšší tour na trávě a všech šest předchozích startů ve Wimbledonu zakončila v prvním kole či kvalifikaci.

Před začátkem letošní sezony nepřešla na grandslamech ani jednou druhé kolo, letos však postoupila do druhého týdne v Melbourne, Paříži i Londýně. Teprve loni v srpnu debutovala v TOP 40 pořadí a nyní bude poprvé členkou nejlepší pětky.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu