Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vekičová je poprvé v semifinále grandslamu, o wimbledonské finále si zahraje s Paoliniovou

Aktualizováno
Donna Vekičová je třetí Chorvatkou v semifinále grandslamu
Donna Vekičová je třetí Chorvatkou v semifinále grandslamuProfimedia
Nenasazená Donna Vekičová (28) při premiéře ve čtvrtfinále Wimbledonu porazila 5:7, 6:4, 6:1 kvalifikantku Lulu Sunovou (23) z Nového Zélandu a při 43. startu na grandslamovém turnaji postoupila poprvé do semifinále. V něm chorvatská tenistka narazí na italskou vrstevnici Jasmine Paoliniovou (28), která zametla s Američankou Emmou Navarrovou (23) a parádní letošní bilanci na majorech vylepšila na 14:2.

Sunová – Vekičová 7:5, 4:6, 1:6

Donna Vekičová si na trávě zahrála 5 ze 13 finálových zápasů na okruhu WTA a získala na ní jeden z čtyř titulů. A nyní na zeleném pažitu slaví nejlepší výsledek na grandslamovém turnaji, když  postoupila do semifinále Wimbledonu.

Osmadvacetiletá Chorvatka v Londýně pouze jednou čelila nasazené hráčce (Dajaně Jastremské) čtyři z pěti soupeřek zdolala až po třísetovém boji. Ve čtvrtfinále otočila nepříznivý vývoj proti novozélandské senzaci letošního ročníku Lulu Sunové, kterou porazila 5:7, 6:4, 6:1.

Vekičová dlouho nenacházela recept na servis o pět let mladší soupeřky. Poprvé uspěla až za stavu 5:7 a 4:3 a byť vzápětí nevyužila setbol při svém podání a brejk nepotvrdila, litovat dlouho nemusela. Následně vyhrála šest gamů v řadě a vedení 5:0 v rozhodujícím dějství už nepustila.

"Vůbec nevím, jak jsem to otočila. V prvních dvou setech jsem se cítila, jak bych na kurtu umírala," řekla Vekičová v pozápasovém rozhovoru na kurtu číslo 1. 

Statistiky zápasu Lulu Sunová – Donna Vekičová
Statistiky zápasu Lulu Sunová – Donna VekičováLivesport

Vekičová uspěla ve čtvrtfinále grandslamu až na třetí pokus, když překonala své maximum z US Open 2019 a Australian Open 2023. Po životním úspěchu marně schovávala emoce.

"V boxu mám spoustu lidí, bez kterých bych tady dnes nebyla," hlesla Vekičová a schovala tvář do dlaně. Její kariéru brzdila častá vážná zranění, před třemi lety byla na operaci s kolenem.

Do semifinále majoru se Vekičová dostala až na 43. pokus, pouze čtyři tenistky spotřebovaly na premiérový postup mezi kvarteto nejlepších více účastí. Žebříčku vévodí Barbora Strýcová, jež se do semifinále Wimbledonu 2019 prodrala jako třiatřicetiletá při celkově 53. grandslamovém startu.

Semifinále na majoru si Vekičová zahraje jako teprve třetí Chorvatka po Ivě Majoliové (Roland Garros 1997) a Mirjaně Lučičové (Wimbledon 1999 a Australian Open 2017). Majoliová to před 27 lety v Paříži dotáhla zatím jako jediná až do finále a nakonec i k titulu.

Třiadvacetiletá Sunová, která v kvalifikaci utekla z mečbol české tenistce Gabriele Knutsonové, v All England zaznamenala životní úspěch. Na grandslamu dosud hrála jen letos na Australian Open, kde vypadla v prvním kole.

Vekičová ve čtvrtečním boji o finále vyzve italskou finalistku letošního French Open Jasmine Paoliniovou, s níž ve vzájemné bilanci prohrává 1:2. Naposledy na ni nestačila loni v Montrealu. 

Paoliniová – Navarrová 6:2, 6:1

Paoliniová měla před letošní sezonou na kontě jen čtyři výhry na grandslamech, na nichž nepřekročila 2. kolo. V roce 2024 ale září na všech majorech - po osmifinále na Australian Open a finále na Roland Garros je v semifinále Wimbledonu, kde v minulosti včetně kvalifikace prohrála 6 ze 7 utkání a v hlavní soutěži nikdy nevyhrála.

Ve čtvrtfinále osmadvacetiletá Italka deklasovala 6:2, 6:1 Američanku Emmu Navarrovou, s níž přitom za poslední rok prohrála všechny tři vzájemné duely. Ve světovém žebříčku si zajistila posun již na post světové pětky.

"Je to neuvěřitelné. Je úžasné vyhrát na tomto nádherném kurtu. Nevím co říct, za semifinále jsem strašně ráda," radovala se vysmátá Paoliniová.

Statistiky zápasu Jasmine Paoliniová – Emma Navarrová
Statistiky zápasu Jasmine Paoliniová – Emma NavarrováLivesport

"Být v této pozici je jako splněný sen. Jako malá holka jsem ta velká finále sledovala v televizi a teď je divné, že jsem součástí těchto momentů. Jsem moc šťastná."

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne ve středu v duelech české tenistky Barbory Krejčíkové s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou a Ukrajinky Eliny Svitolinové s předloňskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře žen