Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková a neoblíbený Wimbledon. Letos končí už ve třetím kole na Putincevové

Aktualizováno
Iga Šwiateková prohrála po sérii 21 vítězství.
Iga Šwiateková prohrála po sérii 21 vítězství.Profimedia
Iga Šwiateková (23) ve Wimbledonu grandslamová semifinále nezkompletuje. Světová jednička a vítězka pěti majorů letos dohrála už ve třetím kole na raketě rozjeté Julie Putincevové (29), s níž přitom předtím vyhrála všech osm setů, a neobhájí loňské čtvrtfinále. Polská favoritka podlehla kazašské tenistce 6:3, 1:6, 2:6 a přišla o šňůru 21 zápasů bez porážky. Ze hry venku je i finalistka posledních dvou ročníků Ons Jabeurová (29), naopak mezi šestnáctkou nejlepších nechybí předloňská šampionka Jelena Rybakinová (25), jež zametla s Caroline Wozniackou (33).

Šwiateková  – Putincevová 6:3, 1:6, 2:6

Iga Šwiateková si po červnovém triumfu na French Open naordinovala odpočinek a do Wimbledonu dorazila bez jediného zápasu na svém nejméně oblíbeném povrchu. I když na trávě v All England Clubu odstartovala dvousetovými výhrami nad Sofií Keninovou a Petrou Martičovou, proti třetí oblíbené soupeřce už vedení neudržela. 

Třiadvacetiletá Polka sice s o šest let starší Julií Putincevovou vyhrála všechny čtyři vzájemné zápasy hladce 2:0 na sety a také v prvním střetnutí na zeleném pažitu začala lépe, za stavu 6:3 a 1:2 ale poprvé přišla o podání a byť se dál snažila hrát aktivně, nad zápasem zcela ztratila kontrolu.

Statistika zápasu Iga Šwiateková – Julia Putincevová
Statistika zápasu Iga Šwiateková – Julia PutincevováLivesport

Putincevová ve druhém a třetím setu udělala dohromady pouze čtyři nevynucené chyby a po skvělém výkonu si po dvou hodinách dokráčela pro vítězství 3:6, 6:1, 6:2.

Šwiateková po antukových triumfech na tisícovkách v Madridu i Římě a již čtvrtém vítězství na Roland Garros poznala hořkost porážky po šňůře 21 vítězství.

Šwiateková sice jako teprve pátá v open éře nechyběla na 18. grandslamu v řadě ve třetím kole, na druhém ze tří letošních majorů ale v této fázi turnaje překvapivě ztroskotala. V lednu na Australian Open nestačila na českou teenagerku Lindu Noskovou. 

Wimbledon je jediným majorem, na kterém se pětinásobná grandslamová šampionka nedostala do semifinále. Jejím maximem v All England Clubu zůstává loňské čtvrtfinále. Triumfy slavila na Roland Garros 2020, 2022, 2023, 2024 a na US Open 2022.

"Není snadné přejít z povrchu, kde hraju nejlepší tenis, na jiný, kde se trochu trápím. A výsledkem pak je, že mi to ve Wimbledonu nejde," uvedla Šwiateková, která o vítěznou sérii v All England Clubu nepřišla poprvé.

V roce 2022 ji ve třetím kole porazila Alizé Cornetová a pro Šwiatekovou to byla první porážka po 37 zápasech. Nyní podle polské tenistky mohl za vyřazení nedostatek odpočinku po Roland Garros. "Najednou mi v nádrži, odkud beru sílu hrát na limitu, došlo. Byla prázdná a to mě překvapilo," prohlásila.

Devětadvacetiletá Putincevová, jež před Wimbledonem triumfovala na trávě v Birminghamu, v Londýně navázala na skalpy bývalé šampionky Angelique Kerberové a české tenistky Kateřiny Siniakové a svou neporazitelnost natáhla na osm utkání. 

Proti Šwiatekové si rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán připsala druhý skalp světové jedničky, ten první slavila rovněž na trávě před pěti lety v Birminghamu proti Naomi Ósakaové. Bilanci s hráčkami TOP 10 upravila na 12:44.

"Hrála jsem beze strachu. Říkala jsem si: Máš na to. Musíš věřit na sto procent. Nemáš co ztratit, tak do toho prostě jdi po hlavě," řekla Putincevová. "Ale ještě mi úplně nedochází, co se mi podařilo," přidala.

Ve Wimbledonu Putincevová už podruhé překonala své maximum, z předchozích devíti startů byla nejdál ve druhém kole (pětkrát). V osmifinále grandslamu je počtvrté a zatím v něm má stoprocentní úspěšnost - na Roland Garros 2016 a 2018 i na US Open 2020 nakonec vypadla až ve čtvrtfinále.

Peraová – Ostapenková 3:6, 1:6

O vyrovnání nejlepšího výsledku na majorech a překonání žebříčkového maxima (27. místo) si Putincevová zahraje s další grandslamovou šampionkou Jelenou Ostapenkovou. S o dva roky mladší Lotyškou má vyrovnanou bilanci 2:2, naposledy se utkaly již před třemi lety.

Vítězka French Open 2017 a aktuálně 14. hráčka světa Ostapenková smetla 6:3, 6:1 Američanku Bernardu Peraovou a do osmifinále postoupila se ztrátou pouhých 10 gamů. V Londýně je jejím maximem semifinále z roku 2018.

Rybakinová – Wozniacká 6:0, 6:1

Předloňská šampionka Jelena Rybakinová před turnajem laborovala s nemocí, kvůli které vzdala generálku v Berlíně. Na Wimbledon, kde předloni získala zatím jediný grandslamový titul, se ale stihla připravit a také při čtvrtém startu nechybí v osmifinále

Po Rumunce Gabriele Ruseové třísetovém souboji s Laurou Siegemundovou nedala šanci bývalé světové jedničce Caroline Wozniacké. Dánku, jež hrála Wimbledon poprvé po mateřské pauze a od roku 2019, deklasovala v prvním vzájemném souboji dvou grandslamových šampionek 6:0, 6:1.

Rybakinová sice udělala o 15 nevynucených chyb více (21:6), ale Wozniackou přestřílela na vítězné údery drtivým rozdílem 36:4. Spoustu bodů získala díky skvělému servisu.

"Jsem docela vysoká, což je pro servis velká výhoda. S trenérem jsme hodně pracovali na technice a biomechanice podání. Dává mi to více síly, hlavně na trávě je to velká pomoc. Se servisem jsem dnes opravdu moc spokojená," pochvalovala si Rybakinová.

Statistiky zápasu Jelena Rybakinová – Caroline Wozniacká
Statistiky zápasu Jelena Rybakinová – Caroline WozniackáLivesport

Pětadvacetiletá Kazaška letos prožívá výsledkově velmi dobrou sezonu, během které získala už čtyři velké tituly (Brisbane, Abú Zabí, Miami, Stuttgart) a drží se v TOP 5 světového žebříčku. Často ji ale trápí zdravotní potíže, kvůli kterým neobhajovala tituly na tisícovkách v Indian Wells a v Římě.

O postup do čtvrtfinále se světová čtyřka Rybakinová utká s Ruskou Annou Kalinskou (H2H 2:2).

Jabeurová – Svitolinová 1:6, 6:7

S turnajem se po prohře 1:6 a 6:7 s Elinou Svitolinovou z Ukrajiny rozloučila také finalistka předchozích dvou ročníků Ons Jabeurová. S bolestmi kolena dlouhodobě laborující Tunisanka před rokem ve finále prohrála s Markétou Vondroušovou, která letos vypadla hned v prvním kole. O rok dřív v boji o trofej podlehla Rybakinové.

Jabeurová v prvním setu na Svitolinovou nestačila, ve druhém prohrála 4:7 v tie-breaku a prohrála čtvrtý z pěti vzájemných soubojů. Sen o čtvrtém grandslamovém finále, v němž na triumf nikdy nedosáhla, se devětadvacetileté Tunisance rozplynul po hodině a 21 minutách. 

Devětadvacetiletá ukrajinská semifinalistka z let 2019 a 2023 Svitolinová, jež zůstala poslední maminkou v pavouku, v osmifinále vyzve Číňanku Xinyu Wang (H2H 0:0).

Výsledky Wimbledonu e dvouhře žen