Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Úspěšný český start do Wimbledonu. Postupují Strýcová, Siniaková a další dvě Češky

Aktualizováno
Barbora Strýcová v prvním kole vyřadila Zaněvskou.
Barbora Strýcová v prvním kole vyřadila Zaněvskou.Profimedia
První den ve Wimbledonu zdárně absolvovaly čtyři z šesti českých tenistek. Vítězně zahájila svůj předposlední grandslam kariéry Barbora Strýcová (37), jež si poradila s Belgičankou Marynou Zaněvskou (29) a připsala si svou třetí výhru v rámci rozlučkového turné. Šesté vítězství v řadě pouhé dva dny po triumfu v Bad Homburgu zaznamenala Kateřina Siniaková (27), teprve podruhé v životě vyhrála zápas v All England Clubu Markéta Vondroušová (24) a za obhajobou loňského čtvrtfinále úspěšně vykročila Marie Bouzková (24). Úvodní kolo naopak bylo konečnou pro Terezu Martincovou (28) a Lindu Fruhvirtovou (18), která vzdala.

Strýcová – Zaněvská 6:1, 7:5

Barbora Strýcová se na konci dubna vrátila na kurty po mateřské pauze a v posledních týdnech hraje své první soutěžní zápasy od Australian Open 2021. V Madridu vypadla hned v úvodním kole, ale v Římě právě proti Maryně Zaněvské zaregistrovala své první singlové vítězství od září 2020.

Do letošního rozlučkového turné dle očekávání zahrnula i svůj nejúspěšnější podnik velké čtyřky. Ve Wimbledonu startuje poprvé od roku 2019, kdy tady vylepšila postupem do semifinále své maximum na majorech ve dvouhře a ukořistila spolu se Su-Wei Hsieh jediný dosavadní grandslamový titul. Navíc pouze na londýnském pažitu byla ve čtvrtfinále grandslamů, a to hned dvakrát.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Proti ukrajinské rodačce až do stavu 6:1, 2:3 dominovala. Poté ale poprvé a naposledy v utkání ztratila servis a za stavu 2:5 si nechala ošetřovat pravou nohu. V následujícím gamu odvrátila setbol a pak už byla k nezastavení, zápas zakončila sérií pěti vyhraných gamů a na postup potřebovala jen hodinu a 23 minut.

Bývalá světová šestnáctka a někdejší lídryně deblového žebříčku absolvuje svůj pátý turnaj po pauze, první grandslamový, a podruhé přešla přes úvodní kolo. Ve Wimbledonu, kde startuje posedmnácté, se jí to podařilo už při páté účasti po sobě. O první sérii dvou výher od zmíněného tažení v All England Clubu před čtyřmi lety se utká s nasazenou Magdou Linetteovou, nebo Jil Teichmannovou.

"Po utkání se mi draly do očí slzy. Nevěděla jsem, co mám dělat. Bylo to hrozně emotivní. Pak už jsem to nevydržela a pod ručníkem jsem začala brečet. Nebylo to navenek úplné vow! Ale uvnitř to bylo absolutní vow," řekla novinářům Strýcová.

"Jsem strašně ráda, že jsem se zvedla ze stavu 2:5. Hrála jsem pasivně, krátce a pomalu. Bolí mě prst, jak jsem uklouzla. Pak jsem vybojovala její servis, což mě nakoplo a ona šla hrozně dolů. Hodně mi na tom záleží. Je to můj poslední Wimbledon. Chci, aby to bylo hezký a dopadlo to fajn," doplnila.

Vondroušová – Stearnsová 6:2, 7:5

Bývalá finalistka French Open Markéta Vondroušová před dvěma týdny v Berlíně poprvé vyhrála na travnatém turnaji WTA dva zápasy po sobě a nyní si připsala svou teprve druhou výhru ve Wimbledonu, kde loni chyběla kvůli operaci zápěstí.

Do zápasu s Peyton Stearnsovou vstoupila ziskem prvních čtyř gamů a byť za stavu 5:1 nevyužila dva setboly, více si první sadu zkomplikovat nenechala. To ve druhém dějství se zapotila mnohem více, od stavu 5:3 si vybrala slabší chvilku a za stavu 5:5 a 15:40 čelila dvěma gamebolům. Nadějně rozehraný duel si ale mezi prsty uniknout nenechala, získala posledních šest fiftýnů a nad Američankou zvítězila 6:2, 7:5.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

"Před travnatou částí sezony jsem si říkala, že to už chci zlomit. Začala jsem k tomu přistupovat s otevřenější myslí. Jsem ráda, že se mi to dařilo už na turnaji v Berlíně a i tady je pro mě super každý zápas. Myslím, že se tím člověk musí i trochu prohrát. Na trávě jsem už pár turnajů hrála, takže si myslím, že se to zlepšuje," podotkla Vondroušová.

O překonání maxima v All England Clubu si 24letá rodačka ze Sokolova zahraje s dvanáctou nasazenou Veronikou Kuděrmetovovou, kterou letos přehrála v Miami a má s ní vyrovnanou bilanci 1:1.

Siniaková – Qinwen Zheng 6:3, 7:5

Kateřina Siniaková minulý týden v německém Bad Homburgu přerušila šňůru čtyř porážek a tři měsíce dlouhé čekání na výhru a nakonec dokráčela až ke svému prvnímu triumfu na trávě. A pouhé dva dny poté v Londýně zvládla vstup do Wimbledonu.

Sedmadvacetiletá rodačka z Hradce Králové si navíc poradila s nasazenou Qinwen Zheng. Číňanku porazila 6:3, 7:5, přestože čtyřikrát přišla o podání a odvrátila jen jeden brejkbol, a soupeřka tak letos na trávě prohrála všech šest setů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

"Zápas byl i kvůli podmínkám velmi náročný. Dnes to nebylo úplně o tenise. Hrozně foukalo, pak se objevilo sluníčko a zase stín. Nemůžu ani říct, že jsem čerpala z formy, kterou jsem měla minulý týden. Jsem ale nadšená z toho, že jsem vyhrála," uvedla Siniaková.

Nyní již šest zápasů neporažená Siniaková si o vyrovnání nejlepšího výsledku v All England Clubu zahraje s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, se kterou ve vzájemné bilanci prohrává 1:2.

Bouzková – Walterová 6:1, 6:4

Marie Bouzková letos neoslňuje bůhvíjakou formou a do Wimbledonu dorazila se sérií čtyř porážek, za obhajobou loňského čtvrtfinále ale vykročila dvousetovým vítězstvím. Z kvalifikace rozehranou Švýcarku Simonu Waltertovou. porazila 6:1, 6:4. 

Čtyřiadvacetiletá Češka měla zápas skvěle rozehraný a za stavu 6:1, 4:0 a 30:0 byla blízko k jeho ukončení. Jenže soupeřka začala hrát na riziko a zápas ještě zdramatizovala.

Bouzková naopak znervózněla, ztratila úderovou jistotu a za stavu 5:2 při svém podání zahodila i tři mečboly. První po nepřipraveném náběhu k síti, druhý po dvojchybě a třetí po úderu do sítě. Za stavu 5:4 musela dokonce odvracet celkem tři brejkboly, ale zpátky do hry už soupeřku nepustila. 

"Musím říct, že jsem dobře začala a držela tu úroveň skoro do konce. V závěru se ale sešlo blbě pár míčků. Hlavně první game, kdy jsem to chtěla doservírovat. Soupeřka potom zahrála pár bodů dobře a já začala být pasivní. Jsem ráda, že jsem to nakonec vybojovala. Podržel mě servis a to v koncovce rozhodlo," podotkla Bouzková.

Ve druhém kole se nasazená Bouzková utká s loučící se Estonkou Anett Kontaveitovou, nebo s další kvalifikantkou Italkou Lucreziou Stefaniovou. Jejich duel byl odložen na úterý.

Podoroská – Martincová 3:6, 7:6, 6:4

Tereza Martincová uzavírala na začátku loňské sezony TOP 40 žebříčku, ale už přes rok se trápí a momentálně není členkou ani nejlepší stovky. Pražská rodačka dokázala v letošní sezoně pouze dvakrát přejít přes úvodní kolo hlavní soutěže na nejvyšším okruhu, v březnu v Miami porazila Tamaru Korpatschovou a před pár týdny v Birminghamu přehrála Viktoriji Tomovovou.

Na oblíbené trávě se zvedla. V Nottinghamu prohrála těsně s pozdější finalistkou Jodie Burrageovou, v Birminghamu prošla z kvalifikace do druhého kola a potrápila Barboru Krejčíkovou, jež padla až ve finále, a v Eastbourne měla setboly proti pozdější šampionce Madison Keysové.

Ani zlepšená forma však na první letošní vítězství na majorech nestačila. Ve Wimbledonu, kde má v podobě předloňského třetího kola své grandslamové maximum, nestačila na Nadiu Podoroskou a na dva roky staré vítězství nad Argentinkou v tomto dějišti nenavázala.

Přitom měla duel dobře rozehraný. Po zisku úvodního setu nečelila v tom následujícím ani jednomu brejkbolu. Jenže jej ztratila v tie-breaku a v rozhodujícím dějství od stavu 2:3 už jen marně dotahovala náskok brejku soupeřky. Podoroská ve druhém kole vyzve dvojnásobnou semifinalistku a bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou.

L. Fruhvirtová – Martičová 5:7, 7:6, 1:4 / skreč

Linda Fruhvirtová loni v září senzačně ovládla podnik WTA v indickém Čennaí a na začátku letošní sezony slavila grandslamový průlom na Australian Open, kde ji dělil jediný set od postupu do čtvrtfinále. Poté ale jedna z nejtalentovanějších teenagerek i kvůli velkému počtu dvojchyb dlouho stagnovala a sbírala jednu porážku za druhou.

V posledním měsíci však problémy se servisem vyřešila a na travnaté generálce v Birminghamu se probila do svého prvního čtvrtfinále po devíti měsících a premiérového na trávě. Hlavní soutěže se mohla zúčastnit i v Eastbourne, ale coby lucky loser z turnaje nakonec odstoupila. V pondělí zkompletovala účasti v hlavních soutěžích všech čtyř grandslamů, ale stejně jako na nedávném French Open vypadla hned v prvním kole, tentokrát po skreči proti Petře Martičové.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Fruhvirtová přitom klidně mohla vyhrát ve dvou setech a vyhnout se nepříjemnému zdravotnímu problému. V první sadě však nevyužila úvodní čtyři brejkboly a soupeřka poté na druhý pokus set dopodávala. Druhé dějství se nepovedlo napoprvé doservírovat Češce a nakonec rozhodoval tie-break. V něm si Fruhvirtová vypracovala tři setboly v řadě a před tím posledním při dobíhání kraťasu ošklivě podklouzla, chytla se za levé koleno a začala brečet. Navíc gestikulovala, že se jí kolene nepřirozeně prohnulo.

Po návštěvě fyzioterapeuta a zatejpování levé nohy poslední setbolovou šanci proměnila. V rozhodující sadě však tahala kvůli horšímu pohybu od začátku za kratší konec a za stavu 1:4 a 0:40 se rozhodla raději nepokračovat.

Chorvatka, která zvládla úvodní kolo Wimbledonu popáté z posledních šesti startů, z nichž tři dotáhla až do osmifinálové fáze, se o první letošní účast mezi nejlepší dvaatřicítkou na grandslamech popere s Francouzkou Diane Parryovou.

Do hlavní fáze letošního ročníku Wimbledonu se dostalo celkem 14 Čechů. V úterý čeká vstup do turnaje dvojnásobnou šampionku Petru Kvitovou, Barboru Krejčíkovou, Karolínu Muchovou, bývalou finalistku Karolínu Plíškovou, Lindu Noskovou, Jiřího Lehečku, Tomáše Macháče a Jiřího Veselého.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu