Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sedmý den Wimbledonu: Senzace z Nového Zélandu na centru a italsko-americké boje na jedničce

Sunová je první Novozélanďankou v historii, která se probojovala do osmifinále Wimbeldonu.
Sunová je první Novozélanďankou v historii, která se probojovala do osmifinále Wimbeldonu.Profimedia
Léta se neděle ve Wimbledonu nesla ve znamení volna, tradice ale skončila před třemi lety a tak i sedmý den turnaje nabízí tenisové menu. Livesport Zprávy vybírají tři duely, které byste si neměli nechat ujít. Na centrální kurt nastoupí Lulu Sunová (23) z Nového Zélandu, která se v osmifinále střetne s domácí nadějí Emmou Raducanuovou (21). Vedlejší velká aréna pak bude patřit Jannikovi Sinnerovi (22), Jasmine Paoliniové (28), Madison Keysové (29) a Benu Sheltonovi (21).

Jasmine Paoliniová – Madison Keysová

14:00, kurt číslo 1

Jasmine Paoliniová hraje životní sezonu. Před pár týdny se probojovala do finále Roland Garros a ve výborných výkonech pokračuje i na dalším grandslamu. Zatímco v minulosti se ani jednou nedostala přes první kolo Wimbledonu, nyní je už ve druhém týdnu, dokonce bez ztráty setu. Osmadvacetiletá Italka vyřadila Saru Sorribesovou, Greet Minnenovou i Bianku Andreescuovou a stala se první Italkou historie, která se probojovala minimálně do osmifinále na třech prvních grandslamech sezony.

Paoliniová je nyní díky výsledkům světovou sedmičkou a kromě úspěchů na majorech má na kontě i triumf na prestižní tisícovce v Dubaji, navíc za posledních 12 měsících posbírala celkem devět skalpů hráček TOP 20.

Proti ní ale bude stát Madison Keysová, které se ve Wimbledonu tradičně daří. V Londýně hraje hlavní soutěž už podesáté a dvakrát došla do čtvrtfinále. Také ona se do osmifinále dostala bez ztráty setu.

Jediný vzájemný zápas vyhrála Keysová loni v únoru na betonu v Dubaji, kde dominovala 6:1 a 6:1. Dnes je Paoliniová ale podstatně lepší hráčkou a umí i na trávě, na ní má letos bilanci 5:1.

Jannik Sinner – Ben Shelton

16:00, kurt číslo 1

Jannik Sinner prožívá nejlepší období své kariéry, letos je nejúspěšnějším hráčem na tour a zaslouženou světovou jedničkou. V Austrálii zapsal svůj první grandslamový triumf a s velkým očekáváním přijel i do Wimbledonu, kde dvakrát za sebou zůstal na raketě Novaka Djokoviče.

Těžkou zkouškou už Sinner prošel ve druhém kole, kde s krajanem Matteem Berrettinim sice prohrál na gamy 20:24, zápas ale díky třem vyhraným tiebreakům získal pro sebe.

Ben Shelton díky velkému sebevědomí sbírá solidní výsledky a drží se bez problémů v TOP 20 žebříčku. Psychickou odolnost předvedl i ve třetím kole v duelu s Denisem Shapovalovem, kterého udolal v pěti setech.

Ve Wimbledonu hraje Američan teprve podruhé a loni skončil ve druhém kole. Na Sinnera půjde ale s čistou hlavou, ví, že ho umí porazit. Ve vzájemných zápasech vede Ital 2:1, v každém ze zápasů se ale hrál tiebreak. Čtvrtý duel Sinnera se Sheltonem proběhne vůbec poprvé na trávě.

Lulu Sunová – Emma Raducanuová

17:30, Centre Court

Před dvěma lety zkusila Lulu Sunová kvalifikaci Wimbledonu a skončila až v posledním kole, letos v lednu si poprvé zahrála grandslam v Melbourne, ale ještě pod švýcarskou vlajkou skončila po prvním utkání. Letošní vystoupení v All England Clubu se z dalšího pokusu přeměnilo ve fantazii. Sunová tentokrát reprezentuje svůj rodný Nový Zéland a posílá z cesty jednu soupeřku za druhou.

Sunová má za sebou včetně kvalifikace šest zápasů, včetně dramatické bitvy s Gabrielou Knutson, polovinu výher slavila až po obratu z manka setu a jejím nejcennějším skalpem je světová osmička Qinwen Zheng.

Její působivé vystoupení může zastavit Emma Raducanuová, která překvapila prohlášením, že kvůli zranění zápěstí nakonec nenastoupí do soutěže mixu s Andym Murraym. To mělo být velkou rozlučkou britské tenisové ikony.

Rozhodnutí Raducanuové ale naznačuje i respekt k nejbližšímu souboji, vítězka US Open 2021 chtěla více času na zotavení, aby měla větší šance na postup. V Londýně už vyřadila světovou devítku Mariu Sakkariovou a do osmifinále Wimbledonu prošla bez ztráty jediného setu.