Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rybakinová je třetí rok v řadě ve čtvrtfinále Wimbledonu, zraněná Kalinská jí vzdala

Jelena Rybakinová vyhrála ve Wimbledonu 18 ze 20 zápasů.
Jelena Rybakinová vyhrála ve Wimbledonu 18 ze 20 zápasů.Profimedia
Poslední bývalá šampionka v pavouku dvouhry žen Jelena Rybakinová (25) ve Wimbledonu nezaváhala ani se čtvrtou soupeřkou. S Ruskou Annou Kalinskou (25) vedla 6:3 a 3:0 ve chvíli, kdy jí Ruska kvůli bolestem pravého zápěstí vzdala, a třetí rok po sobě na trávě v All England Clubu nechybí ve čtvrtfinále. V něm kazašská vítězka z roku 2022 narazí na Ukrajinku Elinu Svitolinovou (29).

Rybakinová – Kalinská 6:3, 3:0 / skreč K.

Jelena Rybakinová před turnajem laborovala s nemocí, kvůli které vzdala generálku v Berlíně, ve Wimbledonu ale patří k největším favoritkám na titul a svou roli zvládá. Během čtyř vystoupení ji o set připravila pouze Laura Siegemundová.

V osmifinále se dva dny po deklasování Caroline Wozniacké příliš nenadřela proti Anně Kalinské. Přestože hned v prvním gamu přišla čistou hrou o podání, zdravotně indisponovaná Ruska ji více potrápit nedokázala.

Statistika zápasu Jelena Rybakinová – Anna Kalinská
Statistika zápasu Jelena Rybakinová – Anna KalinskáLivesport

Kalinská hrající své teprve druhé grandslamové osmifinále se sice ujala vedení 3:1, ale pak už neuhrála ani game. Za stavu 3:4 si vyžádala medical timeout, během kterého s fyzioterapeutkou řešila bolesti zápěstí.

Po návratu na kurt Kalinská pod ustaraným dohledem přítele a mužské světové jedničky Jannika Sinnera ještě přestřihla šňůru 15 prohraných fiftýnů a odvrátila čtyři setboly, v klíčových okamžicích ale ztrácela a za stavu 3:6 a 0:3 vzdala.

"Vím, že ji nějaké problémy trápily. Na kurtu je pak těžké se s tím vyrovnat a pokračovat, když vás něco limituje. Doufám, že bude brzy fit," řekla Rybakinová, jež zahrála 25 winnerů a 12 nevynucených chyb. 

"Když se hraje pod zataženou střechou bez větru, tak jsou podmínky hlavně pro můj servis rozhodně výhodnější. Zápas na centrkurtu jsem si moc užila," poděkovala kazašská tenistka fanouškům na kurtu, na němž před dvěma lety slavila svůj největší úspěch.

Rybakinová postoupila do čtvrtfinále grandslamu pošesté v kariéře. Třetí rok po sobě je mezi osmičkou nejlepších právě ve Wimbledonu, kde má skvělou bilanci 18:2.

O třetí semifinále na majorech se ruská rodačka reprezentující Kazachstán utká s Elinou Svitolinovou, s níž má vyrovnanou bilanci 2:2. S o čtyři roky starší Ukrajinkou prohrála antukové finále ve Štrasburku 2020 a před třemi lety i na olympiádě, ale porazila ji na trávě v Eastbourne 2021 a nedávno v osmifinále French Open.

"Každá soupeřka je těžká. Vždy se snažím předvést maximum a užít si na kurtu každý moment. Jsem ráda, že pavoukem postupuju dál," dodala světová čtyřka Rybakinová.

Svitolinová – Xinyu Wang 6:2, 6:1

Svitolinová v osmifinále deklasovala 6:2, 6:1 Číňanku  Xinyu Wang a na třetím z šesti grandslamů po mateřské pauze postoupila do čtvrtfinále, v nichž má celkovou bilanci 3:7. Jejím maximem jsou semifinále z US Open 2019 a Wimbledonu 2019 a 2023.

"Z mé strany to byl určitě dobrý výkon, ale pro Ukrajinu je to těžký den," rozplakala se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Svitolinová, jejíž rodná země čelí válečné invazi Ruska. Ukrajinskou metropoli Kyjev v pondělí zasáhl další masivní raketový útok, který částečně zničil i nemocnici. V Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti si vyžádaly nejméně 31 mrtvých a 125 zraněných. 

"Od rána čtu ty hrozné zprávy, co se u nás děje. Nebylo pro mě vůbec snadné nastoupit na kurt a soustředit se na hru. Ale jsem ráda, že jsem mohla hrát a našla cestu k vítězství," dodala.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře žen