Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Raducanuová ve Wimbledonu vyřadila Sakkariovou a má druhý skalp TOP 10, Gauffová dál dominuje

Emma Raducanuová porazila ve Wimbledonu světovou devítku Mariu Sakkariovou.
Emma Raducanuová porazila ve Wimbledonu světovou devítku Mariu Sakkariovou.AFP
Emma Raducanuová (21) ve třetím kole Wimbledonu přehrála 6:2, 6:3 světovou devítku Mariu Sakkariovou (28) a zapsala svůj teprve druhý skalp TOP 10. Bývalá šampionka US Open se probojovala do druhého týdne grandslamů potřetí v kariéře a o vylepšení svého maxima na domácím majoru bude usilovat proti kvalifikantce Lulu Sunové. Coco Gauffová (20) pokračuje v All England Clubu v dominanci, po cestě do osmifinále ztratila jen 10 gamů a ve třetím kole smetla 6:4, 6:0 domácí Sonay Kartalovou (22).

Raducanuová – Sakkariová 6:2, 6:3

Emma Raducanuová slavila před třemi lety na US Open historický triumf z kvalifikace, jenže od té doby na nějaký výraznější úspěch čeká a neustále bojuje se zdravotními problémy. Ty se mladé Britce nevyhnuly ani v letošní sezoně, musela vynechat mimo jiné grandslamové French Open.

Na domácích travnatých turnajích ale i díky stoprocentní fyzické kondici sbírá výborné výsledky. Po semifinále v Nottinghamu a čtvrtfinále v Eastbourne vyrovnala své maximum ve Wimbledonu, kde stále neztratila set.

Po Renatě Zarazúaové a Elise Mertensové si poradila také se světovou devítkou Mariou Sakkariovou. Proti Řekyni, která naopak neprožívá v posledních týdnech dobré období, odvrátila všech sedm brejkbolových hrozeb a sama využila čtyři z devíti šancí na brejk. K postupu si pomohla velmi solidní 76% úspěšností trefených prvních servisů.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Raducanuová je už skoro tři roky grandslamovou šampionkou, přesto zapsala své úvodní dva skalpy TOP 10 až v posledních týdnech. Navíc po sedmi nezdarech. Zatímco na generálce v Eastbourne proti Jessice Pegulaové odvracela mečbol, Sakkariové stejně jako v semifinále US Open 2021 povolila jen pět gamů.

Ve druhém týdnu grandslamů je potřetí v kariéře. Oba předchozí postupy do osmifinále podniků velké čtyřky zaznamenala během životní sezony 2021. Ve Wimbledonu musela vzdát Ajle Tomljanovicové a na US Open to dotáhla ke zmíněnému triumfu.

V osmifinále letošního Wimbledonu poprvé změří síly s Lulu Sunovou. Třiadvacetiletá Novozélanďanka musela ve druhém kole kvalifikace odvracet mečbol Gabriely Knutsonové a o zhruba týden později postoupila do osmifinále nejslavnějšího turnaje a stále navazuje na skalp členky TOP 10 Qinwen Zheng. Ve třetím kole přetlačila ve dvou tie-breacích její krajanku Lin Zhu.

Kartalová – Gauffová 4:6, 0:6

Coco Gauffová loni překvapivě skončila ve Wimbledonu hned v prvním kole, ale poté nastartovala životní období, během něhož poprvé triumfovala na pětistovkách, tisícovkách i grandslamech. Letos postoupila na obou předchozích majorech do semifinále a k účasti mezi nejlepším kvartetem se blíží i na londýnském pažitu.

Světová dvojka prošla do osmifinále se ztrátou pouhých 10 gamů. Po odstoupení Aryny Sabalenkové je největší favoritkou dolní poloviny pavouka a tuto roli suverénně potvrdila proti Caroline Dolehideové, Ance Alexii Todoniové i Sonay Kartalové. Domácí kvalifikantce povolila jen čtyři hry a dorazila ji kanárem.

Američanka postoupila do osmifinále Wimbledonu už potřetí v kariéře, přestože letošní start je jejím teprve pátým v tomto dějišti. V této fázi neuspěla před pěti lety proti Simoně Halepové ani o dva roky později v souboji s Angelique Kerberovou.

O první čtvrtfinále v All England Clubu zabojuje proti krajance Emmě Navarrové (H2H 1:0). Další z Američanek našla na třetí pokus recept na Dianu Šnajderovou a po obratu zastavila její sérii sedmi výher na travnatých dvorcích. Navarrová už potřetí vylepšila své maximum ve Wimbledonu a popere se o postup do svého premiérového grandslamového čtvrtfinále.

Další osmifinálové dvojice v dolní půlce pavouka vytvořily Paula Badosaová s Donnou Vekičovou a Jasmine Paoliniová s Madison Keysovou.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu