První den ve Wimbledonu: Souboj veteránů, střet hvězdných teenagerek i výzva pro Muchovou

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První den ve Wimbledonu: Souboj veteránů, střet hvězdných teenagerek i výzva pro Muchovou

Muchová se s Badosaovou ve Wimbledonu utkala už před třemi roky.
Muchová se s Badosaovou ve Wimbledonu utkala už před třemi roky.AFP
V Londýně je na první hrací den Wimbledonu naplánováno celkem 64 zápasů a Livesport Zprávy vybírají tři, které byste si neměli nechat ujít. V All England Clubu proběhne souboj dvou francouzských veteránů i střet teenagerek, které brzy mohou udávat směr ženského tenisu. Šlágrem bude jistě duel navrátivší se Karolíny Muchové (27) s nedávnou světovou dvojkou Paulou Badosaovou (26).

Gael Monfils – Adrian Mannarino

14:00, kurt 18

Jednomu je už 37 let, druhému jen o rok méně a přesto pořád patří mezi francouzskou špičku. Zejména Gael Monfils letos dává najevo, že věk je jen číslo a po solidní antukové sezoně se velmi dobře prezentoval i na trávě na Mallorce. Tam ho od finále dělil jen prohraný tiebreak s Tabilem. 

Adrianovi Mannarinovi pomohlo k udržení vysokých příček světového rankingu Australian Open, kde došel do osmifinále, od té doby se ale trápí. V přípravě na Wimbledon prohrál tři ze čtyř zápasů.

Na londýnské trávě se tito krajané potkali už dvakrát, ale už je to docela historie. V roce 2015 vyhrál Monfils 3:0, o dva roky později ho Mannarino udolal v pěti setech. Letos je favoritem Monfils, který má lepší bilanci vzájemných zápasů, vyhrál pět ze sedmi.

Brenda Fruhvirtová – Mirra Andrejevová

20:30, kurt 12 

Po veteránech dostane příležitost naopak talentované mládí a souboj dvou nejmladších hráček celého turnaje. Mirra Andrejevová přijíždí do Wimbledonu jako semifinalistka posledního grandslamu v Paříži a už loni v Londýně ukázala, že travnaté kurty jí mohou svědčit. Při své první účasti došla až do osmifinále, když vyřadila i turnajovou desítku Barboru Krejčíkovou.

Brenda Fruhvirtová je jen o 27 dnů starší a zvolila stejnou cestu jako její rivalka. Také už od svých 15 let hrála soutěže dospělých a relativně se jí daří.  Díky vyhraným zápasům v Aucklandu, na Australian Open, v Miami a Římě se zabydlela v elitní stovce světového žebříčku. Otazníky jsou jen okolo přípravy na travnatý grandslam, Brenda totiž na začátku června vzdala kvůli nemoci čtvrtfinále turnaje v Chorvatsku a od té doby nehrála ostrý zápas.

Na okruhu mezi dospělými se Mirra a Brenda setkají poprvé. V době, kdy oběma bylo 14 let, se však potkaly na mládežnickém turnaji v Marylandu a česká naděje tehdy Andrejevovou deklasovala 6:1 a 6:0. Přesto je dnes ruská hráčka favoritkou. 

Karolína Muchová – Paula Badosaová

21:00, kurt 17

Skoro 10 měsíců byla dlouhá pauza Karolíny Muchové. Česká tenistka během ní podstoupila i operaci zápěstí, ale při testu v Eastbourne naznačila, že se s ní musí počítat. Sice z turnaje odstoupila před čtvrtfinále, ale hlavně kvůli tomu, že nechtěla nic riskovat před Wimbledonem. Na londýnské trávě byla Muchová už dvakrát ve čtvrtfinále (2019 a 2021) a vzhledem k jejímu stylu tenisu není bez šancí ani letos. 

Los turnaje pro ni ale zrovna přívětivý nebyl. Paula Badosaová byla ještě před dvěma lety světovou dvojkou a i když měla horší období, letos zase hraje velmi sebevědomě. V posledních týdnech byla v osmifinále v Římě, postoupila do třetího kola na French Open a dokázala si, že umí i na trávě, když došla do čtvrtfinále v Bad Homburgu.

Ve Wimbledonu bylo jejím stropem dvakrát osmifinále (2021 a 2022). Poprvé ji zastavila právě Muchová, která jeden ze dvou vzájemných zápasů vyhrála v Londýně ve dvou setech 7:6 a 6:4. Odveta se konala v Římě o dva roky později a tam byla úspěšnější Španělka (2:1).