Od jestřábů Polluxe a Rufuse po krále na kurtu aneb 10 největších wimbledonských kuriozit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Od jestřábů Polluxe a Rufuse po krále na kurtu aneb 10 největších wimbledonských kuriozit

Wimbledon nabízí mnoho unikátních příběhů.
Wimbledon nabízí mnoho unikátních příběhů.AFP
Není náhodou, že Wimbledon je pro hráče i fanoušky jedinečným tenisovým svátkem. Jaký král si ale na jeho kurtech zahrál? A kdo je jeho slavným ochráncem? I na tyto otázky se dozvíte odpověď v přehledu TOP 10 zajímavostí o věhlasném turnaji, který pro vás Livesport Zprávy připravily.

1) Jestřábí ochranka

Wimbledon má svého vlastního ochránce. Vlastně dva. Jsou jimi jestřábi Pollux a Rufus, kteří jsou vždy vypuštěni v devět hodin ráno, aby od tenisových kurtů odháněli holuby.

Jestřáb Rufus každoročně dohlíží nad kurty.
Jestřáb Rufus každoročně dohlíží nad kurty.Reproducao/SkyNews

2) Nejstarší na světě

První turnaj ve Wimbledonu se odehrál v roce 1877. Se 147 let dlouhou tradicí je zdaleka nejstarším existujícím tenisovým turnajem. Úvodního ročníku se v rámci mužské dvouhry (jediná, která se hrála) zúčastnilo 22 tenistů.

Skica prvního turnaje hraného v All England Clubu.
Skica prvního turnaje hraného v All England Clubu.Wimbledon

Ženská dvouhra a mužská čtyřhra byly zavedeny v roce 1884, ženská čtyřhra a smíšená čtyřhra byly do turnaje přidány v roce 1913.

3) Největší fronta

Fronta na Wimbledonu je téměř stejně legendární jako samotný turnaj. Jakožto královna všech front, se v angličtině označuje i velkými písmeny: "The Queue".

Jelikož vstupenky rychle mizí (a rozhoduje o nich loterie), návštěvníci již tradičně vyráží na místo před úsvitem, aby se omezený počet vstupenek, které jsou k dispozici v den zápasu, pokusili koupit.

Část fronty fanoušků čekajících na vstupenky.
Část fronty fanoušků čekajících na vstupenky.Wimbledon

Fronta je pro mnoho fanoušků zážitkem sama o sobě. Nechybí instrukce, stánky, reklamy, dopravní značky, lidé v kostýmech, osobnosti, oficiální samolepky a další.

4) Ráj jahod

Léto je ve Velké Británii sezonou jahod. Podávají se od nepaměti a patří mezi jednu z tradic All England Clubu. Na každém šampionátu se jich spotřebuje přibližně 27 994 kilogramů a spolu s nimi více než 10 tisíc litrů šlehačky.

Žádný šampionát se bez jahod neobejde.
Žádný šampionát se bez jahod neobejde.Profimedia

5) Bomba na centrálním kurtu

Během druhé světové války (1939–1945) byl šampionát přerušen. Po jeho obnovení byl v roce 1946 centrální kurt veřejnosti částečně uzavřen, protože bomba svržená nacistickým Německem zničila část tribuny.

Centrální kurt byl v průběhu druhé světové války částečně zničen.
Centrální kurt byl v průběhu druhé světové války částečně zničen.Wimbledon

6) I míček byl bílý

Každý ví, že Wimbledon vyžaduje, aby jeho hráči nosili bílé oblečení. Ale málokdo ví (nebo si pamatuje), že i tenisové míče bývaly bílé (nebo černé). To až do roku 1972, kdy se Mezinárodní tenisová federace rozhodla zlepšit zážitek divákům.

Wimbledon byl ovšem posledním tenisovým turnajem, který v roce 1986 zeleno-žluté míče zavedl, a to z důvodu nechuti ke změnám.

Björn Borg hrající s bílým míčkem v roce 1981.
Björn Borg hrající s bílým míčkem v roce 1981.Wimbledon

7) Nekonečné zápasy

Rozhodující set ve Wimbledonu neměl tie-break. Aby tenisté vyhráli, museli hrát tak dlouho, dokud nezískali dva gamy náskok.

Toto pravidlo vyústilo v nejdelší zápas v tenisové historii. Aby rozhodli, kdo postoupí, bojovali v červnu 2010 John Isner a Nicolas Mahut 11 hodin a pět minut po dobu tří dnů.

Isner nakonec poslední set vyhrál neuvěřitelným poměrem 70:68. Zápas trval 183 her, z toho 138 v rozhodujícím setu. U vchodu na kurt č. 18 je umístěna pamětní deska, která tento rekord připomíná. Od pravidla nekonečných setů bylo upuštěno teprve v loňském roce.

8) Název podle PSČ

V Anglii se Wimbledonu říká "The Championships", název má ale také podle poštovního směrovacího čísla: "SW19".

Kód je zkratkou pro "Southwest 19" a udává, jak daleko je All England Club od centra Londýna (asi 1 hodina jízdy veřejnou dopravou). Stanice metra, která je areálu nejblíže, je každoročně vyzdobena trávou.

Stanice metra poblíž jednoho z vchodů do Wimbledonu.
Stanice metra poblíž jednoho z vchodů do Wimbledonu.Alex Xavier

9) 100 let na veřejnoprávní televizi

Wimbledon byl poprvé živě vysílán BBC v roce 1937. Britská veřejnoprávní televize vysílala 25 minut úvodního zápasu tehdejšího turnaje do celé země.

O 30 let později se Wimbledon stal prvním programem, který byl ve Velké Británii oficiálně vysílán barevně. BBC nabízí turnaj každý rok ve volně přístupném celostátním vysílání, které běží při zápasových dnech nepřetržitě.

10) Král na kurtu

Předtím, než se stal králem Jiřím VI., se otec královny Alžběty II. zúčastnil v roce 1926 wimbledonské mužské čtyřhry. Tehdejší vévoda z Yorku byl vyřazen v prvním kole po prohře 0:3 na sety.

Sledujte Wimbledon na Livesportu