Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejdřív nervozita, pak obrovské emoce. Draly se mi do očí slzy, řekla Strýcová po výhře

Barbora Strýcová si připsala skalp Belgičanky Zaněvské.
Barbora Strýcová si připsala skalp Belgičanky Zaněvské.Profimedia
S Barborou Strýcovou (37) cloumaly po úspěšném návratu ve Wimbledonu velké emoce. Přestože se česká tenistka na kurtu po vítězství 6:1, 7:5 nad Belgičankou Marynou Zanevskou (29) a postupu do 2. kola držela, novinářům řekla, že později se neubránila slzám. Přála si, aby v rámci rozlučkového turné trvalo její působení v Londýně co nejdéle a těší se na každý zápas, který zde absolvuje.

"Po utkání se mi draly do očí slzy a nevěděla jsem, co mám dělat," přiznala Strýcová. "Bylo to hrozně emotivní. Něco jako: Já jsem vyhrála a teď co? Pak už jsem to ale nevydržela a začala pod ručníkem brečet. Nebylo to navenek úplné wow. Ale uvnitř to bylo absolutní wow," doplnila.

Rodačka z Plzně, která startuje ve Wimbledonu díky chráněnému žebříčku, zahájila duel dobře a první set vyhrála za necelou půlhodinu. Pak prohrávala 2:5 a poranila si prst na noze. Po ošetření ale vývoj otočila. Ovládla zbývajících pět her i posledních 15 míčků.

Velká nervozita

"Před zápasem jsem byla extrémně nervózní. Fakt extrémně. Ráno jsem vstala a říkala ségře: Tak jako sorry, ale nemůžu dýchat. Za chvilku omdlím. Byla jsem hrozně nervní. Hodně mi na tom záleží. Je to můj poslední Wimbledon. Chci, aby to bylo hezké a dopadlo to fajn," líčila Strýcová, které patří v žebříčku WTA po mateřské pauze 623. místo.

O to větší emoce z ní po utkání spadly. "Chtěla jsem předvést, co ve mně v tenhle moment je. Nemám natrénováno a nemám ani nahrané zápasy. Vím ale, co dokážu na trávě. Přála jsem si, aby to vyšlo," uvedla po triumfu nad 88. hráčkou světa. "Nešla jsem do toho s tím, že bych měla být favoritka. Spíš jsem si na sebe dávala tlak, že můžu postoupit a chci to. Po prvních čtyřech gamech jsem se trochu uvolnila a bylo to dobré," řekla. Od nervozity jí pomohl i trénink před zápasem.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Atmosféra oblíbeného turnaje, kde v roce 2019 byla v semifinále dvouhry a vyhrála titul ve čtyřhře, na ni dolehla už minulý týden po příjezdu. "Dýchlo to strašně. Zaprvé je to tady úplně nové a jiné. A ve čtvrtek jsem měla i déjá vu. Ségře jsem říkala: Tady jsem hrála tenhle zápas a tady dělala tohle. Úplně to tady miluju," uvedla Strýcová a připomněla, že také před čtyřmi lety začínala na kurtu číslo 5. Tehdy porazila Ukrajinku Lesju Curenkovou. "Mám spoustu vzpomínek a hodně věcí dělám stejně. Hrozně mi záleží, aby to tady trvalo co nejdéle," podotkla.

V Londýně si pronajala domek v obvodu Southfields s trenérem, mamkou i sestrou. Cítí i velkou podporu z Česka. "Petr je pracovně ve Varech a sleduje mě přes internet. Všichni ostatní se dívají na telku. Mám hromadu zpráv. Táta drží palce, ale nejvíc babi s dědou. Já se vždycky bojím, aby nedostali infarkt. Oni tady žili," vyprávěla Strýcová.

Syn jí dodává klid

Mezi novináře dorazila i se synem Vincentem, jemuž budou v září dva roky, a který během zápasů na tribuně není. "Čím déle se na mě kouká, tím víc chce být u mě a začíná brečet. Už se ví, že musí přijít až ke konci zápasů. Máma ale byla dojatá a plakala. A já pak plakala ještě víc," přiznala Strýcová.

Díky narození syna se vítězka 31 turnajů v deblu cítí klidnější. Zápasy si užívá. "Víňovi je jedno, jestli jsem prohrála, nebo vyhrála. Večer budeme spolu stejně usínat. Před zápasem jsem ale zase tak vyklidněná nebyla," připustila. A ocenila návštěvu bývalého trenéra Tomáše Krupy v hledišti.

Od dubnového návratu na kurty má bilanci tří výher a pěti porážek. Po Wimbledonu plánuje hrát turnaj WTA v Praze a rozlučkové turné zakončí na US Open. "Nevnímám, jestli jsem prohrála tohle nebo tamto. Pro mě je důležité, jak hraju, co předvádím a abych nehrála pasivně. Nemám co ztratit. Je jedno, jak zápas dopadne. Chci ho dohrát ostře, jít do toho, nebát se úderů a situací. A pořád chci vyhrávat," popisovala bývalá světová jednička ze čtyřhry.

Přehled zápasu Strýcová – Zaněvská 6:1, 7:5

Čtyři prášky na bolest

Přestože duel proti Zanevské dohrávala s bolavým prstem na noze, věří, že do dalšího kola, kde narazí na Polku Magdu Linetteovou, bude fit. "Mám v sobě čtyři prášky na bolest, ale moc to nepomáhá. Bolí jako čert. Myslím, že mi ten prst vyskočil z kloubu. Půjdu na fyzio a snad to bude dobré. Měla jsem strach, že jsem si ho úplně vyvrátila. Navíc mám v tomhle palci artrózu," popsala.

Barbora Strýcová si připsala cennou výhru.
Barbora Strýcová si připsala cennou výhru.Profimedia

Ve Wimbledonu se těší také na čtyřhru. Nastoupí s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej, která vyhrála před necelým měsícem Roland Garros. "Je to až neskutečné. Nejdřív ho hrát neměla, ale jelikož tam žije, nakonec nastoupila. Je to brutální a vůbec jsem tomu nechtěla věřit," uvedla Strýcová.

Sama je s vyhlídkami opatrná. "Samozřejmě by bylo hrozně fajn zahrát tu dobře, ale nehrály jsme spolu tři roky a máme za sebou teprve dva turnaje. Ona nicméně trávu miluje a já taky. Třeba to vyjde a chytneme slinu jako v roce 2019," dodala Strýcová.

Los Wimbledonu: S kým hrají Češky a Češi?