Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Naváže Krejčíková na loňský triumf Vondroušové? Ve finále Wimbledonu vyzve zarputilou Italku

Barbora Krejčíková si zahraje finále Wimbledonu.
Barbora Krejčíková si zahraje finále Wimbledonu.Profimedia
V rámci 13. hracího dne letošního ročníku Wimbledonu je na programu finále ženské dvouhry. Druhým rokem po sobě může nejslavnější turnaj ovládnout česká tenistka. Na Markétu Vondroušovou se pokusí navázat Barbora Krejčíková (28), jež zabojuje o svůj druhý titul z podniků velké čtyřky. Ve finále změří síly s Jasmine Paoliniovou (28), která je v závěrečném kole na druhém grandslamu v řadě.

Krejčíková – Paoliniová (15:00 + audiokomentář)

Barbora Krejčíková si zahraje své druhé kariérní grandslamové finále, tři roky po senzačním triumfu na French Open. V semifinále se musela vypořádat s předloňskou šampionkou a světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou, kterou porazila i ve třetím vzájemném souboji až po obratu (3:6, 6:3, 6:4).

Osmadvacetiletá Češka neztratila v posledních dvou setech ani jednou vlastní servis. Po vítězství nad favorizovanou Rybakinovou zaregistrovala svůj první skalp TOP 10 od loňského února, kdy na tisícovce v Dubaji porazila tehdejší světovou jedničku, dvojku i trojku a nakonec brala titul.

Bývalá světová dvojka, která plní ve Wimbledonu roli nasazené jednatřicítky, je rozhodně překvapivou finalistkou. Do Londýna nedorazila v dobré formě, nicméně v úvodních dvou kolech zvládla bitvy s Veronikou Kuděrmetovovou (7:6, 6:7, 7:5) a Katie Volynetsovou (7:6, 7:6), proti níž prohrávala v obou setech o brejk.

Vizitka Barbory Krejčíkové
Vizitka Barbory KrejčíkovéLivesport

Po pomalejším rozjezdu ovšem vyřadila tři zástupkyně TOP 20 žebříčku, kromě Rybakinové přehrála ve dvou setech bývalou semifinalistku Jelenu Ostapenkovou i letos skvěle hrající Danielle Collinsovou. Ve Wimbledonu už dvakrát triumfovala v deblové soutěži a teď může přidat první singlový titul.

Před cestou do All England Clubu na tom nebyla vůbec dobře. Kvůli zranění a nemoci dva měsíce nehrála a přišla o většinu únorových podniků na Blízkém východě a také obě prestižní březnové tisícovky v USA a během antukového jara prohrála všechny čtyři duely. Až na trávě zapsala první výhry v dohraných zápasech od lednového čtvrtfinále na Australian Open.

Brněnská rodačka je šestou českou finalistkou Wimbledonu v open éře, alespoň jednou v tomto dějišti triumfovaly její zesnulá trenérka Jana Novotná, Petra Kvitová a naposledy loni Markéta Vondroušová. Ve finálových utkáních má Krejčíková bilanci 7:5, na grandslamech hrála jediné na French Open 2021 a porazila Anastasii Pavljučenkovovou.

Jasmine Paoliniová byla v semifinále s Donnou Vekičovou blízko dvousetové porážce. Ve druhé sadě zlikvidovala všechny tři brejkbolové hrozby, v rozhodujícím dějství dvakrát dohnala manko brejku a v závěrečném super tie-breaku byla pouhé dva míčky od vyřazení (2:6, 6:4, 7:6).

O postup se 28letá Italka rvala dvě hodiny a 51 minut, jedná se o nejdelší ženské semifinále v historii Wimbledonu. Rodačka z městečka Castelnuovo di Garfagnana před necelým rokem debutovala v TOP 40 žebříčku a nyní má jistý posun do TOP 5 a bude hrát své už druhé grandslamové finále.

Aktuální světová sedmička je první italskou finalistkou Wimbledonu. Ani u ní se postup do finále neočekával, jelikož ještě před pár týdny měla na kontě bilanci 0:5 v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu na trávě. Prvních výher se dočkala až po cestě do semifinále v Eastbourne, kde těžila z volného losu a skreče.

Vizitka Jasmine Paoliniové
Vizitka Jasmine PaoliniovéLivesport

Na probíhajícím turnaji vyřadila mimo jiné také Biancu Andreescuovou, Madison Keysovou (skreč za stavu 5:5 v rozhodujícím setu) a Emmu Navarrovou. Wimbledon absolvuje posedmé v kariéře a všech šest předchozích startů zakončila v kvalifikačních bojích nebo prvním kole hlavní soutěže.

Stále trvající životní období nastartovala už ve druhé půlce loňské sezony, ovšem v té letošní exceluje na všech frontách. Teprve loni v srpnu dosáhla na první čtvrtfinále na akcích větších než WTA 250 a až letos v lednu poprvé přešla přes druhé kolo grandslamových podniků.

Tenisový svět šokovala už únorovým triumfem na turnaji WTA 1000 v Dubaji, kde získala svůj teprve druhý titul na této úrovni (Portorož 2021). O ještě cennější trofej bojovala před měsícem na antukovém French Open, kde jí vystavila stopku až Iga Šwiateková ve finále (2:6, 1:6).

Kompletní zpravodajství k Wimbledonu