Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikantka Sunová opět šokovala Wimbledon. Po skalpu Raducanuové je už ve čtvrtfinále

Sunová se raduje z nečekaného skalpu.
Sunová se raduje z nečekaného skalpu.AFP
Lulu Sunová (23) pokračuje ve Wimbledonu ve sbírání překvapivých skalpů a také svém životním turnaji. Novozélandská kvalifikantka, která nikdy nebyla v elitní stovce žebříčku a teprve až letos v Londýně poprvé přešla přes úvodní kolo grandslamů, zaskočila v osmifinále po setech 6:2, 5:7, 6:2 domácí hvězdu a grandslamovou šampionku Emmu Raducanuovou (21). O své první semifinále na nejvyšším okruhu zabojuje proti Donně Vekičové (28).

Sunová – Raducanová 6:2, 5:7, 6:2

Nikdy nebyla v elitní stovce žebříčku a před startem Wimbledonu ani jednou nepřešla přes první kolo grandslamů a neměla na kontě žádný skalp TOP 100 v dohraných zápasech. Lulu Sunová ovšem na posvátném londýnském pažitu hraje životní turnaj a přepisuje historii. Už ve druhém kole kvalifikace musela odvracet mečbol Gabriely Knutsonové, a přesto je o několik dní později na nejslavnějším turnaji ve čtvrtfinále.

O první velké překvapení se postarala hned v úvodním kole proti finalistce lednového Australian Open a světové osmičce Qinwen Zheng. Po cenném skalpu využila příznivý los a znovu šokovala v osmifinále proti domácí hvězdě a grandslamové šampionce Emmě Raducanuové.

Sunová přestřílela favorizovanou Britku na vítězné údery 52:19, metu 50 winnerů v jednom zápase pokořila letos ve Wimbledonu jako první žena. Svou aktivní a pestrou hrou bývalou světovou desítku ničila od začátku utkání. Raducanuová se přesto prala statečně a vzdorovala dvě hodiny a tři čtvrtě, ačkoli na začátku rozhodujícího setu podklouzla a ihned potřebovala pauzu na ošetření.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Raducanuová byla poslední domácí nadějí napříč singlovými soutěžemi dospělých. Osmifinále ve Wimbledonu nezvládla šampionka US Open 2021 ani podruhé, před třemi lety neustála tíhu okamžiku a musela vzdát Ajle Tomljanovicové.

Sunová, jež ještě nedávno reprezentovala Švýcarsko, narodila se na Novém Zélandu a má chorvatského otce a čínskou matku, absolvuje svou teprve druhou kariérní hlavní soutěž na grandslamech. Na letošním Australian Open se loučila hned v prvním kole.

Před startem aktuálního ročníku Wimbledonu vlastnila pouhá čtyři vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. Postupem do čtvrtfinále vyrovnala své maximum na hlavní tour, předloni v Soulu v něm neuspěla. O premiérové semifinále na této úrovni se první novozélandská čtvrtfinalistka Wimbledonu v open éře utká s Donnou Vekičovou.

Vekičová má na kontě pět travnatých finále na nejvyšším okruhu, ovšem do čtvrtfinále Wimbledonu překvapivě postoupila poprvé v kariéře až letos. Chorvatka v deštěm přerušované bitvě udolala 6:2, 1:6, 6:4 bývalou světovou dvojku Paulu Badosaovou, která prohrála i své třetí osmifinále v tomto dějišti. Vekičová bude proti Sunové bojovat o své první grandslamové semifinále.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu