Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková ve Wimbledonu porazila Collinsovou a zkompletovala grandslamová čtvrtfinále

Barbora Krejčíková je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Barbora Krejčíková je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu. Profimedia
Barbora Krejčíková (28) postoupila do čtvrtfinále již na všech čtyřech grandslamech. Ve Wimbledonu se poprvé mezi osmičku nejlepších dostala po výhře 7:5, 6:3 nad světovou jedenáctkou Danielle Collinsovou (29) z USA, kterou v průběhu utkání čím dál více limitovalo svalové zranění. Česká tenistka si o druhé semifinále na majorech zahraje s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (27).

Collinsová – Krejčíková 5:7, 3:6

Barbora Krejčíková po dvou těžkých bitvách v úvodních kolech s Veronikou Kuděrmetovovou (7:6, 6:7, 7:5) a Katie Volynetsovou (7:6, 7:6) čelila dvakrát po sobě zdravotně indisponované soupeřce.

Zatímco Jessica Bouzasová jí kvůli bolestem zad vzdala, osmifinále proti Danielle Collinsové si musela dohrát sama. Nevyzpytatelnou koncovku utkání, v níž vypadla z tempa, ovšem zvládla a po výhře 7:5, 6:3 upravila vzájemnou bilanci na 2:0.

Osmadvacetiletá Češka si v prvním setu vypracovala ve čtyřech různých gamech celkem 10 brejkbolů, ale využila až ten poslední za stavu 5:5. Sama na servisu neměla problémy a ujala se vedení. 

V druhém dějství dlouho dominovala. Od stavu 0:1 a 30:30 vyhrála 14 fiftýnů v řadě a odskočila do vedení 5:1. Collinsová si mezitím v průběhu páté hry vyžádala okamžitý medical timeout a více než sedm minut se nehrálo. 

Statistiky zápasu Danielle Collinsová – Barbora Krejčíková
Statistiky zápasu Danielle Collinsová – Barbora KrejčíkováLivesport

Američanka se vrátila se zabandážovaným levým stehnem a na malou chvíli duel mírně zdramatizovala. Když Krejčíková podávala na vítězství, nabídla soupeřce první brejkboly a o servis poprvé přišla. Hned vzápětí však duel ukončila čistou hrou na returnu. 

"Je to skvělý pocit. Je obrovská pocta hrát Wimbledon na tomto kurtu číslo jedna. Je to neuvěřitelné a jsem nadšená, že mohu hrát před tímto publikem. Je to dárek," užívala si Krejčíková postup pod zataženou střechou na druhém největším dvorci v All England Clubu.

Krejčíková se do čtvrtfinále grandslamu dostala popáté v kariéře a minimálně jednou se jí to povedlo již na všech majorech. Zatímco na Roland Garros 2021 to dotáhla až k triumfu ve dvouhře i ve čtyřhře, na US Open 2021, Australian Open 2022 a Australian Open 2024 už pak neuhrála ani set.

"Těší mě to. Mám z toho radost a doufám, že tady na tom se mi podaří jít ještě o krůček dál," řekla na tiskové konferenci.

O druhé grandslamové semifinále rodačka z Ivančic svede souboj s vítězkou French Open 2017 Jelenou Ostapenkovou, s níž prohrává ve vzájemné bilanci 2:5. Poslední duel s o rok mladší Lotyškou svedla loni ve finále travnatého turnaje v Birminghamu a prohrála 0:2 na sety.

"Určitě se na ten zápas připravím, ale teď si chci jen užít tuhle chvíli a dnešní vítězství. Jsem tady poprvé ve čtvrtfinále a oslavíme to nějakým dobrým jídlem," usmívala se česká tenistka. 

Vítězka duelu Krejčíkové s Ostapenkovou si o finále zahraje s předloňskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu, nebo Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. 

Krejčíková si v úvodu sezony zahrála čtvrtfinále v Melbourne, ale pak ji zastavily problémy se zády a komplikovaná chřipka. Dva měsíce nehrála a během antukového jara prohrála všechny čtyři zápasy. Až v červnu na trávě ukončila čtyři měsíce dlouhé čekání na výhru a nyní podruhé v sezoně porazila čtyři soupeřky po sobě. Opět na grandslamu.

Navíc v úterý bude Krejčíková usilovat o postup do čtvrtfinále i ve čtyřhře. S německou veteránkou Laurou Siegemundovou narazí na tchajwansko-ruský tandem Hao-Ching Chan a Veronika Kuděrmetovová.

Devětadvacetiletá Collinsová, jež po sezoně ukončí kariéru, startovala ve Wimbledonu pošesté v kariéře a při své derniéře dosáhla na premiérové osmifinále. Jejím maximem je finále z Australian Open 2022.

Putincevová  – Ostapenková 2:6, 3:6

Semifinalistka z roku 2018 Ostapenková v osmifinále přehrála snadno 6:2, 6:3 osm zápasů neporaženou přemožitelku světové jedničky Igy Šwiatekové Kazašku Julii Putincevovou a do čtvrtfinále grandslamu postoupila pošesté v kariéře, z toho již potřetí ve Wimbledonu. Cestou do něj ztratila se čtyřmi soupeřkami jen 15 gamů.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu