Wimbledon plánuje uctít bývalého šampiona Murrayho a nabídne rekordní odměny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Wimbledon plánuje uctít bývalého šampiona Murrayho a nabídne rekordní odměny

Carlos Alcaraz loni vyhrál mužský turnaj.
Carlos Alcaraz loni vyhrál mužský turnaj.Reuters
Wimbledon ve čtvrtek oznámil rekordní prize money ve výši 50 milionů liber (cca 1,5 miliardy korun) a odhalil plány na uctění Andyho Murrayho (37), pokud by letošní turnaj na trávě měl být jeho posledním.

Celkový bank je o 11,9 %, tedy 5,3 milionu liber, vyšší než částka, kterou All England Lawn Tennis Club (AELTC) vyplatil na loňském turnaji, a dvojnásobek částky nabízené v roce 2014. Šampioni mužské a ženské dvouhry obdrží 2,7 milionu liber (loni 2,35 milionu), poražení finalisté si vydělají 1,4 milionu liber. Tenisté, jenž vypadnou v prvním kole pak obdrží 60 tisíc liber, což je o 5 tisíc liber více než v roce 2023.

Předsedkyně AELTC Debbie Jevansová na tiskové konferenci uvedla, že organizátoři se snažili najít rovnováhu mezi podporou těch, kteří jsou závislí na prize money, aby mohli financovat tréninky, cesty a výdaje, a odměňováním hráčů nejvyšší úrovně.

"Zájem o účast na Wimbledonu nebyl nikdy větší, o vstupenky byl nebývalý zájem prostřednictvím našeho veřejného hlasování a firemní pohostinnosti," řekla Jevansová. "Prosperující a úspěšný turnaj nám dává příležitost vracet peníze: sportu, místní komunitě a strategicky investovat do budoucnosti," dodala.

Jevansová rovněž oznámila, že soutěže vozíčkářů budou mít odměny ve výši jednoho milionu liber, což odráží jejich rostoucí popularitu, a že losování dvouhry a čtyřhry se rozšíří na 16 hráčů a osm týmů.

Rozloučení Murrayho?

Letošní turnaj by mohl být posledním pro bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho, který se díky svému titulu z roku 2013 stal prvním britským vítězem mužské dvouhry ve Wimbledonu od roku 1936, kdy jej získal Fred Perry. Následně zvítězil také v roce 2016.

Výkonná ředitelka AELTC Sally Boltonová uvedla, že na případný konec skotského tenisty jsou pořadatelé už připraveni. "Jsme na to připraveni, ale nakonec je to Andyho rozhodnutí. My se jím budeme řídit a podle toho můžeme naše plány upravit," řekla. "Máme jasno v tom, co chceme udělat, ale je opravdu důležité, že je to Andyho rozhodnutí."