Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Třaskavá odveta ve Wimbledonu. Djokovič je letos poprvé ve finále a opět vyzve Alcaraze

Novak Djokovič si letos poprvé zahraje finále.
Novak Djokovič si letos poprvé zahraje finále.Profimedia
Novak Djokovič (37) ukončil čekání na první letošní finále. Zkušený Srb to dokázal pouhý měsíc po operaci kolene na nejslavnějším turnaji ve Wimbledonu, kde ho v semifinále nezastavil ani italský mladík Lorenzo Musetti (22). Sedminásobný šampion zvítězil 3:0 na sety a podesáté si na trávě v All England Clubu zahraje o titul. O 25. triumf na majorech, kterým by překonal historické maximum Australanky Margaret Courtové, se na londýnské trávě utká v třaskavé odvetě za loňskou pětisetovou porážku se Španělem Carlosem Alcarazem (22).

Musetti – Djokovič 4:6, 6:7, 4:6

Novak Djokovič si 3. června v osmifinále French Open natrhl meniskus v pravém kolenu a o dva dny později podstoupil operaci. I když se to tehdy zdálo jako utopie, srbský tenista se i v 37 letech dokázal po pouhých čtyřech týdnech postavit na start Wimbledonu a 14. července si na londýnské trávě zahraje své první finále v roce 2024.

Druhý hráč světa i díky přívětivému losu a odstoupení Alexe de Minaura ztratil v pěti duelech pouhé dva sety. V semifinále s Lorenzem Musettim řešil problémy jen na přelomu první a druhé sady, když dvakrát po sobě neudržel podání.

V úvodním dějství zaváhání okamžitě napravil a sadu uzavřel na returnu. Ve druhém setu získal od stavu 1:3 tři gamy po sobě, zvládl tie-break a vedení 2:0 na sety už nepustil.

V závěru utkání sice Djokovič neproměnil na returnu tři mečboly v řadě a po ztrátě sedmi míčků po sobě musel bojovat i přes brejkbol o servis, zdramatizování ale odmítl. Dvaadvacetiletého Itala, jehož dosavadním maximem na grandslamech bylo osmifinále, nakonec po využití čtvrtého mečbolu porazil 6:4, 7:6, 6:4. A to i přesto, že zahrál stejně winnerů a spáchal více nevynucených chyb.

Statistiky zápasu Lorenzo Musetti – Novak Djokovič
Statistiky zápasu Lorenzo Musetti – Novak DjokovičLivesport

Sedminásobný šampion Djokovič vyhrál wimbledonské semifinále již podeváté v řadě a na trávě v All England Clubu postoupil do celkově 10. finále. Postupem do celkově 37. finále na grandslamech posunul vlastní rekord a o další stupínek se oddálil Rogeru Federerovi (31), Rafaelu Nadalovi (30) či Ivanu Lendlovi (19). 

"Pro mě to byl vždycky dětský sen - hrát a vyhrávat tento turnaj. Když mi bylo sedm let a žil jsem v Srbsku, létaly mi nad hlavou bomby a já zároveň sledoval nejdůležitější kurt na světě. Sám jsem si doma vyráběl wimbledonskou trofej a představoval si, jak ji zvedám nad hlavu," přiznal Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"A hlavně díky úžasné podpoře mé rodiny - především manželky a dětí - se tento sen stále plní. Neberu to jako samozřejmost. Je to úžasný příběh a společně si to užíváme. I když během zápasu je to byznys, je to dřina a těžko si to člověk užije. S postupem do finále jsem spokojený, ale nechci, aby to tím skončilo. Znovu si chci sáhnout na trofej," míří rodák z Bělehradu za svým cílem.

"Před turnajem tam byla spousta pochybností. Když jsem pár dní před turnajem dorazil do Londýna, nevěděl jsem, zda nastoupím. Bylo to otevřené. Až v den losu jsme si to vyjasnili a definitivně se rozhodli. Odehrál jsme nějaké exhibiční zápasy proti špičkovým hráčům a ujistil se, že mám na to hrát a být konkurenceschopný," uvedl sedmatřicetiletý Srb ke svému nejistému startu. 

O 8. triumf ve Wimbledonu, jímž by vyrovnal maximum Švýcara Federera, a 25. trofej z majorů, kterou by překonal rekord Australanky Margaret Courtové, se utká s Carlosem Alcarazem. Loni na trávě v Londýně s o 15 let mladším Španělem ve finále prohrál po parádní pětihodinové přetahované, v dalším průběhu sezony ho pak zdolal v Cincinnati i na Turnaji mistrů a ve vzájemné bilanci vede 3:2.

"Je příkladem mladého hráče, který má ideálně vyvážený život. Jaký má vztah k rodině, ke sportu a jak ho má rád. Možná je to nejlepší dvacetiletý tenista, který kdy hrál," mluvil Djokovič uznale o svém posledním soupeři. Určitě vyhraje spoustu dalších grandslamů, ale já doufám, že to nebude zrovna tento za dva dny. Třeba někdy za patnáct let, až s tenisem skončí," vtipkoval.

"Ale už vážně. Loni mě tu porazil v úžasném pětiseťáku. A letos nečekám menší bitvu. Carlos je komplexní tenista a určitě si opět vynutí mé nejlepší já," dodal Djokovič.

Alcaraz v prvním semifinále porazil Daniila Medveděva a poprvé v kariéře může obhájit triumf na majoru. V červnu na Roland Garros slavil třetí titul a jako nejmladší zkompletoval sbírku grandslamových trofejí na všech površích. 

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře mužů