Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč otočil souboj s dalším Japoncem, hlavní soutěž Wimbledonu má na dosah i Fruhvirtová

Aktualizováno
Tomáš Macháč udržel šanci na účast v hlavní soutěži Wimbledonu.
Tomáš Macháč udržel šanci na účast v hlavní soutěži Wimbledonu.Profimedia
Do závěrečného třetího kola kvalifikace Wimbledonu postoupily dvě české naděje. Tomáš Macháč (22) na trávě v londýnském Roehamptonu už podruhé otočil souboj s japonským soupeřem, Kaiči Učidu (28) ve středu porazil 4:6, 6:3, 6:2 a znovu přiživil šanci na zkompletování účastí v hlavní soutěži všech čtyř grandslamů. Také osmý zápas v kvalifikacích grandslamů vyhrála Brenda Fruhvirtová (16), jež i svou druhou soupeřku načala kanárem a bez ztráty setu pokračuje za premiérovým startem ve Wimbledonu. Naopak ze hry venku je Barbora Palicová (19).

Macháč – Učida 4:6, 6:3, 6:2

Tomáš Macháč na konci listopadu debutoval v TOP 100 žebříčku, ale na začátku letošní sezony z elitní stovky vypadl. Od té doby se marně snaží do nejvyššího patra pořadí vrátit, momentálně zaostává o sedm míst a ve Wimbledonu udělal další krok k zisku důležitých bodů. Nejslavnější turnaj je jediným z podniků velké čtyřky, na kterém si ještě nezahrál hlavní soutěž.

Finalista červnového challengeru v Prostějově měl potíže už v úvodním kole kvalifikace s Jasutakou Učijamou a komplikacím se nevyhnul ani proti dalšímu japonskému soupeři Kaičimu Učidovi.

Macháč vstupoval do utkání jako jasný favorit, přesto úvodní set ztratil. Od začátku druhé sady, kterou přerušil déšť, si ovšem vypracoval 16 brejkbolových příležitostí, čtyřikrát soupeři sebral podání a na vlastním servisu dominoval. O účast v hlavní fázi se utká s Lucasem Pouillem, s nímž prohrál kvalifikační zápas na nedávném French Open.

Výsledky kvalifikace mužů ve Wimbledonu

B. Fruhvirtová – Sebovová 6:0, 6:3

Brenda Fruhvirtová loni posbírala celkem osm titulů na nižším okruhu ITF a letos přidala i svou nejcennější trofej z podniku kategorie ITF W40 v Indii, kde zvládla také své deváté mezi ženami a poprvé triumfovala mimo antukové podniky série W25.

Jinak už však jedna z nejtalentovanějších teenagerek sbírá v této sezoně zkušenosti na hlavním okruhu a připsuje si úspěšné debuty v kvalifikacích grandslamů. Tříkolovou kvalifikací prošla na Australian Open, na Roland Garros a nyní se přibližuje i startu ve Wimbledonu.

16letá Češka při premiéře na trávě neztratila ve dvou zápasech ještě ani set a navíc oba duely zahájila kanárem. Po krajance Sáře Bejlek začala suverénně i proti Kanaďance Katherine Sebovové, kterou nakonec přehrála 6:0, 6:3 a v kvalifikacích grandslamů tak vyhrála i svůj 8. zápas

O místo v hlavní soutěži si Fruhvirtová zahraje se 106. hráčkou světa Číňankou Yue Yuan.

Vandewegheová – Palicová 6:4, 7:6

Potřetí v kariéře zkoušela štěstí v kvalifikaci grandslamu Barbora Palicová a stejně jako v lednu v Melbourne a v květnu v Paříži skončila ve druhém kole i v londýnském Roehamptonu.

Při premiéře na trávě 19letá Češka po výhře nad Kathinkou Von Deichmannovou z Lichtenštejnska nenašla recept na zkušenou Američanku Coco Vandewegheovou. Čtvrtfinalistce z let 2015 a 2017 podlehla 4:6, 6:7, byť byla dvakrát dva míčky od zisku druhé sady. V tie-breaku už nehrála ani jeden bod.

Výsledky kvalifikace žen ve Wimbledonu