Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Důležitý je odkaz. Alcaraz by se rád stal tenisovou legendou, na rekordy nehledí

Alcaraz by se chtěl stát legendou.
Alcaraz by se chtěl stát legendou.AFP
Španělský tenista Carlos Alcaraz (21) teď na rekordy nemyslí, ale na konci kariéry se chce zařadit mezi legendy. Prohlásil to po vítězství ve wimbledonském finále, ve kterém porazil 6:2, 6:2 a 7:6 majitele rekordních 24 grandslamových trofejí Srba Novaka Djokoviče (37).

"Viděl jsem všechny statistiky, že jsem nejmladší vítěz Roland Garros a Wimbledonu v jednom roce. Ale snažím se na tyhle věci nemyslet. Kariéru jsem samozřejmě odstartoval fantasticky, ale musím jít dál a vlastní cestou," citovala Alcaraze agentura Reuters.

"Na konci kariéry bych totiž chtěl sedět u stejného stolu jako největší legendy. To je můj hlavní cíl a můj sen. Takže je vlastně jedno, jestli mám už v jednadvaceti na kontě čtyři grandslamové tituly," přidal Alcaraz.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Díky dnešnímu vítězství nad Djokovičem se mimo jiné vyrovnal Björnu Borgovi, Borisi Beckerovi a Matsi Wilanderovi, protože stejně jako oni dokázal ještě před dovršením 22 let ovládnout čtyři grandslamové turnaje.

Djokovič před 22. rokem získal jediný grandslamový titul, Rafael Nadal tři a Roger Federer jeden. Alcaraz navíc na čtyři tituly potřeboval jen 69 zápasů, Federer jich sehrál 79, Nadal 81 a Djokovič 134.

Alcaraz je při srovnání se slavnějšími předchůdci opatrný. Připouští ale, že k maximálním výkonům ho motivují i souboje s aktuální světovou jedničkou a vítězem Australian Open Italem Jannikem Sinnerem. Stejně jako spolu v minulosti bojovali Nadal, Federer a Djokovič.

"Myslím, že pro tenis je dobře, když o velké tituly a čelo žebříčku se perou nové tváře. A znovu musím zdůraznit, že s Jannikem jde o zdravou rivalitu. Oba jsme mladí hráči a jsem opravdu rád, že je tady," prohlásil Alcaraz.

Alcaraz – Djokovič 6:2, 6:2, 7:6