Druhý den ve Wimbledonu: Wozniacká proti americké specialistce, Šwiateková letos poprvé na trávě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Druhý den ve Wimbledonu: Wozniacká proti americké specialistce, Šwiateková letos poprvé na trávě

Iga Šwiateková letos na trávě ještě nehrála.
Iga Šwiateková letos na trávě ještě nehrála.Profimedia
Ve Wimbledonu se ve druhém hracím dnu budou dohrávat utkání prvního kola dvouher. Livesport Zprávy vybírají tři duely, které byste si neměli nechat ujít. Poté, co svou účast na poslední chvíli zrušil Andy Murray, bude londýnském All England Clubu jedním ze očekávaných duelů střet světové jedničky Igy Šwiatekové (23) se Sofií Keninovou (25). Atraktivní duel se ale čeká i při setkání bývalé světové jedničky Caroline Wozinacké (33) s Alicií Parksovou (23), která má letos na trávě výjimečnou bilanci.

Iga Šwiateková – Sofia Keninová

17:00, kurt číslo 1

Sofia Keninová se loni ve Wimbledonu postarala o senzaci, když v prvním kole přemohla ve třech setech tehdejší světovou sedmičku Coco Gauffovou a coby kvalifikantka došla až do třetího kola. Tentokrát má ještě zvučnější soupeřku - do cesty se jí staví světová jednička Iga Šwiateková.

Polská suverénka měla výjimečnou antukovou sezonu, ale všeobecně se ví, že zápasy na trávě zrovna nemusí. Navíc po vyčerpávajícím antukovém jaru si naordinovala delší pauzu, žádnou z wimbledonských generálek nakonec neabsolvovala a na nevyzpytatelném povrchu bude hrát svůj první letošní zápas.

Problémem pro Keninovou může být aktuální forma.  V letošním roce se bývalá šampionka Australian Open ohromně trápí. Nelze ale zapomenout na to, že velké zápasy hrát umí a v posledních měsících loňské sezony zapsala finále v San Diegu a semifinále na WTA 1000 v Guadalajaře.

Na vzájemné duely vede Šwiateková 2:0, na Americkou soupeřku našla recept ve finále French Open 2020 i v prvním kole letošního Australian Open.

Caroline Wozniacká – Alycia Parksová

18:00, kurt číslo 16

Caroline Wozniacká dostala od pořadatelů Wimbledonu divokou kartu. Vysloužila si ji díky nečekanému obnovení kariéry, po kterém uhrála mimo jiné osmifinále na US Open nebo čtvrtfinále v Indian Wells. O tom, že se jí návrat podařil, svědčí i to, že už je zpět v elitní stovce žebříčku WTA.

Úspěch na Wimbledonu se Dánce dlouhá léta vyhýbá, bývalá světová jednička skončila pokaždé nejdále v osmifinále. Letošní výkony na trávě ale vypadají slibně, zvlášť test v Bad Homburgu naznačil, že se s Wozniackou může počítat, navzdory tomu, že nakonec odstoupila kvůli zranění kolene.

V prvním kole ji však čeká americká naděje Alycia Parksová, která sice ještě nedávno procházela krizí a na kontě měla 13 porážek v řadě, jenže s přechodem na trávu bilanci totálně otočila.

Na nejrychlejším povrchu debutovala teprve předloni a v letošním roce má bilanci devíti výher z 10 zápasů. Po nezdaru v Nottinghamu získala titul v italské Gaibě, kde zvládla i tři třísetové bitvy, bez ztráty setu pak prošla tříkolovou kvalifikací Wimbledonu.

Félix Auger-Aliassime – Thanasi Kokkinakis

19:00, kurt číslo 17

Félix Auger-Aliassime se už nějaký čas drží v popředí rankingu, na grandslamech to ale nikdy žádná sláva nebyla. Nadějně ale vypadají jeho letošní starty na turnajích velké čtyřky. Na Australian Open dohrál ve třetím kole na raketě pozdějšího finalisty Daniila Medveděva a na French Open padl až v osmifinále s pozdějším šampionem Carlosem Alcarazem.

Důležité je i to, že po zdravotních trablích je zřejmě zase fit, protože před startem Wimbledonu stihl odehrát i dva exhibiční zápasy.

Thanasi Kokkinakis má tenis jako dělaný na trávu, ale jakoby se jí bál. Na tomto povrchu má negativní kariérní bilanci 15:21 a při šesti wimbledonských startech zapsal dohromady jen jednu výhru v hlavní soutěži.

Svérázný Australan ale určitě není bez šancí, poslední rok hraje velmi solidně, po dobách krize se usadil v elitní stovce a šanci mu může dávat i to, že ho Auger-Aliassime nezná. Ani jednou se na okruhu ATP nepotkali.