Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Devátý den Wimbledonu: Alcaraz přenechá hlavní arénu Sinnerovi, Navarrová má životní šanci

Carlos Alcaraz ve Wimbledonu.
Carlos Alcaraz ve Wimbledonu.Profimedia
V úterý se ve Wimbledonu rozehrají čtvrtfinálová klání a Livesport Zprávy vybírají tři duely, které byste si neměli nechat ujít. Carlos Alcaraz (21) tentokrát přenechá centrální kurt světové jedničce Jannikovi Sinnerovi (22) a s Tommym Paulem (27) zabojuje na jedničce. Šlágrem večera ale může být také souboj dvou velmi úspěšných hráček posledních týdnů. – Jasmine Paoliniová (28) a Emma Navarrová (23) mají báječnou formu, jen jedna z nich však může projít do semifinále.

Jannik Sinner – Daniil Medveděv

14:30, Centre Court

Jannik Sinner po loňském US Open nastartoval životní období a letos je nejúspěšnějším hráčem na okruhu. Potvrzuje to jeho skvostná bilance 42:3 v aktuální sezoně, i sedm trofejí, které posbíral od loňského srpna. Po letošním French Open se také zcela logicky stal novou světovou jedničkou. Ve Wimbledonu měl v úvodu relativně snadnou cestu, také ale musel absolvovat emotivní a těžký duel s krajanem Matteem Berrettinim, který mu následně popřál úspěšnou cestu až k triumfu. Že je Sinner zápas od zápasu lepší, dokumentoval i duel s Benem Sheltonem, jenž zvládl bez ztráty setu.

Ještě do loňského dubna platilo, že mladý Ital neumí na Daniila Medveděva, vždyť s ním prohrál šest po sobě jdoucích zápasů. S častější frekvencí vzájemných duelů ale pomalu nacházel tu pravou hru a naopak pět posledních střetnutí vyhrál – bilance je tedy 6:5 pro Rusa. Všechna utkání se ale doposud hrála na hardu a čtvrtfinálová bitva těchto dvou rivalů se tak odehraje poprvé na trávě. Medveděv je rok od roku ve Wimbledonu úspěšnější, loni došel až do semifinále a letos ušetřil síly i díky skreči Grigora Dimitrova v osmifinálovém utkání. Sinner ví, že rozhodně nebude čelit předem odevzdanému soupeři.

Carlos Alcaraz – Tommy Paul

16:00, kurt číslo 1

Tommy Paul se největších favoritů nebojí a nemá problém se s nimi pouštět do vyrovnaných bitev. Ani s Alcarazem netahá za kratší konec, ze čtyř vzájemných zápasů vyhrál dva a důležité je zmínit, že hned třikrát došlo na rozhodující třetí sadu.

Sedmadvacetiletý Američan dosáhl ve Wimbledonu na své druhé kariérní čtvrtfinále na grandslamech, i když se rozehrával relativně pomalu. V úvodních dvou kolech měl potíže s antukářem Pedrem Martínezem i kvalifikantem Otto Virtanenem, kterého udolal až v pěti setech. Nicméně poté dominoval proti nebezpečnému Alexanderu Bublikovi i veteránovi Robertu Bautistovi. V posledních letech se na travnatých dvorcích zlepšuje, a proto si účast ve čtvrtfinále Wimbledonu rozhodně zaslouží.

Carlos Alcaraz měl doposud při obhajobě loňského titulu relativně snadný los. Ve třetím kole ale odvracel vyřazení, když ho Frances Tiafoe dostal pod tlak a nakonec mladého Španěla zachránil až báječně zvládnutý tiebreak čtvrté sady. Další pětisetové bitvě se Alcaraz vyhnul po zlikvidování tří brejkbolů Uga Humberta. V případě postupu by na rodáka z El Palmaru v semifinále mohl číhat jeho hlavní rival Jannik Sinner.

Jasmine Paoliniová – Emma Navarrová

17:00, Centre Court

Emma Navarrová má formu jako hrom a ve svých 23 letech se poprvé blíží umístění v TOP 10. Američanka, která udělala největší progres v průběhu posledních dvou sezon, ztratila při své druhé účasti ve Wimbledonu zatím jen jeden set a ve svém posledním vystoupení vyřídila v osmifinále za pouhých 74 minut šampionku z US Open a světovou dvojku Coco Gauffovou 6:4 a 6:3. Nebylo to náhodné vítězství. Navarrová v aktuální sezoně posbírala už 33 vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a ukazuje, že jí travnaté dvorce svědčí. Na tomto povrchu sice hraje teprve druhým rokem, ale přesto se pyšní bilancí 14:5. Tak jako tak hraje o životní úspěch, nikdy v kariéře nebyla dál než nyní ve Wimbledonu.

Ale i Jasmine Paoliniová prožívá snovou sezonu. Letos triumfovala na tisícovce v Dubaji a hrála finále na nedávném French Open. To jí katapultovalo mezi společnost TOP 10 světového žebříčku. V Londýně musela ukázat i obrovskou odolnost, v osmifinále s Madison Keysovou byla velmi blízko vyřazení, když v rozhodující sadě prohrávala už 2:5, zápas ale otočila a nyní vyzve soupeřku, nad kterou nikdy nevyhrála. Navarrová pro sebe získala všechny tři vzájemné bitvy. pokaždé se ale zatím hrálo na hardu.

Livesport Daily #297: Není snadné nepodlehnout tlaku Wimbledonu, říká bývalá tenistka, dnes redaktorka Livesportu Kateřina Teruzzi
Livesport